sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Porkkanaa ja keppiä

Ihminen on luonnostaan laiska ja pyrkii kaikessa toiminnassaan siihen, että suoriutuisi tehtävästä mahdollisimman helpolla.Tämä pätee suurimpaan osaan meistä ja suurimmassa osassa tehtäviä. Tietysti menemme siitä mistä aita on matalin. Näin toimimme töissä ja vapaalla. Työelämässä iso joukko väestä pohtii pää punaisena sitä miten hommat saataisiin tehtyä entistä vähemmällä vaivalla.

Haluatko tiskata käsin tunnin, kun konetiskaukseen kuluu omaa aikaa 3 minuuttia? Ajatko kauppaan naapurikunnan kautta tunnin verran kun suoraan pääsee vartissa? Imuroitko puoli tuntia kun voit nakittaa lapset tekemään sen? Parsitko puoli tuntia euron maksavia kiinalaisia sukkia kun kympillä saat kolme paria uusia? Jos voit sahata puun poikki terävällä sahalla tai tylsällä sahalla, valitseko tylsän?

Et.

Lähdetkö lenkille kun voit katsella telkkarista mielenkiintoista ohjelmaa ja lepuuttaa kroppaasi? Tähän ei olekaan niin helppo vastata kuin edellisiin kysymyksiin. Tässä ihmisen peruslaiskuus ja käytäntö ovat törmäyskurssilla. Lenkki on parempi vaihtoehto kuin sohva. Järki käskee valitsemaan lenkin, mutta kaikki muut voimat vetävät kohti sohvaa. Minä valitsen ehdottomasti jälkimmäisen, sillä sohvalla loikoilu on niin mahdottoman mukavaa.

Jotta saan itseni rehkimään eli kuntoilemaan minun täytyy motivoida itseäni jollakin tavalla. Olen aiempina vuosina ottanut erilaisia tavoitteita: esim. hiihtoa pyöreä tasaluku kilometreinä, kuntsarimitalit ja viime vuonna tavoitteeni oli 100 suunnistussuoritusta. Yleensä en ole näistä etukäteen hehkuttanut, mutta nyt teen poikkeuksen. Vuoden 2016 tavoitteeni on juosta läpi kaikki Kouvolan kaupungissa olevat kuntopolut.

Kuntopolun määritelmää piti hieman miettiä. Mikä rajataan kuntopoluksi ja mikä tavalliseksi poluksi? Onko pururatoja enää olemassa? Miten on luontopolkujen laita? Entä valaistu kuntopolku?

Lähtökohdaksi tuli se, että kuntopolku on Kouvolan kaupungin karttapalvelussa. Siellä voi valita näytettäväksi kuntopolut, sekä valaistut, että valaisemattomat. Luontopolut jätän tämän projektin ulkopuolelle, sillä niitä ei ole kovin montaa, eikä niitä ole tarkoitettu juostaviksi. Latureittejä ei myöskään juosta, sillä monet niistä kulkevat peltojen yli. Osa kuntopoluista on siinä ja siinä, voiko niitä kutsua kuntopoluiksi. Muutaman pätkän tiedän olevan melkoisen heikossa kunnossa. Aikaa kuitenkin on viime vierailusta kulunut, joten ehkä tilanne on korjaantunut. Tämäkin tulee samalla tutkittua.

Juostujen kuntopolkujen tiedot päivittyvät tänne [linkki tulee tähän] sitä mukaa kun ehdin niitä juosta.

Eilen kävin maastopyöräilemässä ja havaintojeni mukaan hetki pitää vielä odottaa, että viimeiset lumet sulavat. Olihan Valkealassa vielä hiihtokilpailutkin kolme päivää sitten.

Koska luet tätä, tarkoittaa se sitä, että olen julkaissut tämän. Eli kaikkien tiedossa on nyt se, että minun on juostava Kouvolan kuntopolut läpi. Olen ulkoistanut motivoinnin.

Lisää aiheesta sitten kun takana on käytännön kokemuksia maastosta.


1 kommentti:

  1. Lautarosta lähdin suunnistamaan kuntoreittiä pitkin pyörällä kohti Viitakumpua... googlemapsin paperiversioinen kartta taskussa... ajoaika oli huomattavasti pidempi kuin mitä googlemaps antoi ymmärtää, jouduin arpomaan metsäisillä tienhaaroilla ja olo oli hieman turvaton.. minnekähän tästä joudun. Olisi ehkä kannattanut kuitenkin mennä tuttua työmatkapyöräilyreittiä pitkin mikkelin tienvartta jne.Olisi upeeta jos viitoitusta löytyisi metsäiseltä pätkältä...Mutta enpä tuolla nyt niin usein ajelekkaan, ajattelin vain "oikaista" ja viedä asiakkaalta linja-autoon unohtuneen lippalakin kotiovelle... Suunnistajan vikaa ei tippaakaan...

    VastaaPoista