keskiviikko 7. helmikuuta 2024

Ranneke = hihna

Ranneke ei tarkoita tässä jutussa huvipuistoranneketta vaan kellon ranneketta.

Minulla on käytössä Suunto Ambit 2S -kello. Laita tämän blogin hakukenttään 'Suunto' niin löytyy aiempia juttuja kellosta ja sen käytöstä. Huomaa, että jos luet tätä blogia kännykällä, ei bloggerin mobiiliversiossa ole tässä teemassa lainkaan kenttää, jossa voi tehdä hakuja. Siinä tapauksessa sinun pitää vaihtaa omassa kännykässäsi näkymä tietokone-näkymään eikä mobiilinäkymään. Miksi näin? En tiedä, hölmöä on, mutta sitä pitää kysyä Googlelta.


Kellostani meni ensimmäinen ranneke poikki muutama vuosi sitten. Oltiin melomassa ja kun rantauduttiin, kuulin miten jotain tipahti maahan. "Kas siinähän on saman näköinen kello kuin minulla on. Sehän ON minun kelloni!". Ranneke oli mennyt kuin veitsellä leikaten poikki. Älytöntä tuuria oli se, että kello oli pysynyt koko päivän kädessä vaikka olin huitonut melalla jo tuntikausia. Huonolla tai minulle tyypillisellä keskinkertaisella tuurilla, kello saattaisi olla nyt jossain Kymijoen pohjassa.

Tilasin uuden rannekkeen ja vaihdoin sen. Kuntoilu jatkui.

24.10.2023 KS-Yökupin Kurkimäen tapahtumassa B-radalla noin 20-30 m ennen rastia nro 8, käsi kolahti kiveen. Tunsin miten joku nappasi ranteeseen, mutta en siinä kohtaa ihmetellyt asiaa enempää. 

Koska kotiin oli vain reilun 10 min ajomatka eivätkä vaatteet olleet kovin märkiä, tulin kotiin suunnistusvehkeissä. Eteisessä riisuin vaatteita ja lattialle tipahti tämä:


27 mm pitkä metallitappi on osa kellon rannekkeen solkea. Kellon rannekkeesta puuttui solki ja ranteessa samassa kohtaa oli punertava jälki. Ranneke oli hajonnut siinä kohtaa, jossa tunsin jotain. Kello pysyi mukana pelkästään hinassa olevien lenkkien avulla. Tässäkin oli siis tuuria enemmän kuin fifty-fifty.

Rikki mikä rikki. En tietenkään löytänyt sitä aiemmin katkennutta hihnan pätkää, jossa olisi ehkä ehjä solki. En muista edes sitä laitoinko sitä mihinkään talteen. 

Ostanko uuden kellon? Akun kesto ei ole enää alkuperäisellä tasolla ja uusissa kelloissa on ominaisuuksia vaikka kuinka paljon. Minua kiinnostaa vain kolme asiaa: kuljettu matka, käytetty aika ja kuljetun reitin gpx-tiedosto. Syketieto olisi tietysti mielenkiintoinen, mutta pärjään ilman sitäkin. Jos vaihdan kellon toiseen, joudun taatusti tuhertamaan useamman illan siinä, että saa tiedot omalle koneelle järkevästi. Kts. aiemmat Suunto-jutut.

Onko olemassa yhtään kelloa, joka näkyisi tietokoneessa samalla tavalla kuin kamera, eli ulkoisena levyasemana? Ai että se olisi kätevää. Tiedot voisi siirtää kellosta omalle koneelle yksinkertaisesti hiirellä vetämällä. Tuskin on, sillä omat tiedot on ensin siirrettävä kellosta pilveen, josta ne saa sitten takaisin itselleen. Tästä olen valittanut aiemmin paljon, joten ei tästä tällä kertaa tämän enempää.

Päätin tilata uuden hinhan ja nyt punaisen, jotta sen erottaa helpommin jos tippuu maahan. Sitten kun tämä hihna menee poikki, on edessä todennäköisesti myös akun vaihto. Jos kello menee silloin vaihtoon, tiedän jo nyt, että seuraava ei ole Suunto. Ei, koska Suunnon ohjelmat ja tiedonsiirrot ovat onnettomia.

Uusi hihna Suunnon kelloon maksaa Suomesta tilattuna noin 50 €. HALOO! Kuka näitä tuotteita hinnoittelee? Eihän tuossa hinnassa ole mitään järkeä!

Ebaysta Kiinasta tilaten hinhan hinta on 7,25 € sisältäen 24% suomalaista arvonlisäveroa. Samoja hihnoja ja todennäköisesti ihan samasta tehtaasta. Tuskin kallita muotteja turhaan tehdään kovin montaa. Toki tilaamani hihna luokitellaan piraattituotteeksi. Vaikka se olisi tehty samassa pajassa, jossa alkuperäinen, jotain vilunkia on tapahtunut. Ehkä työntekijät valavat näitä iltapuhteinaan ja myyvät omaan piikkiin? 

Säästöä tuli siis yli 40 euroa. Ebay-tilaukseen ei tullut postikuluja, Suomesta tilaten olisi varmasti tullut, eli säästö oli vielä edellä kerrottuakin suurempi.

"Estimated delivery day 27. December." Aikaa siis kuluu vähintään se pari kuukautta ja minun tuurilla vielä kuukausi enemmän. Edellisessä Kiinan tilauksessa kävi niin, että nyssäkkä tuli Shangaista Helsinkiin kolmessa päivässä ja Helsingistä Kouvolaan matka kesti neljä viikkoa. Tämän hihnan paketin seurantatunnusta en viitsinyt edes katsella vaan tyydyin odottamaan sen mikä se kestää. Sidoin kellon hihnan kiinni pussinsulkijalla ja kuntoilut jatkuivat.

Meni viikko ja postilaatikossa oli tämä:


Hihna olikin lähtenyt matkaan Alankomaista. Käsittämättömän nopeaa toimintaa vaikka, miten päin yrittää miettiä. Olen töissä törmännyt lukemattomia kertoja siihen, että esim. Kouvolasta Lahteen lähetetty kirje viipyy matkalla kaksi viikkoa. Kuinkahan kauan siinä olisi kestänyt, jos olisin tilannut hihnan Suomesta? 

En jäänyt miettimään näitä, sillä mukana oli uudet pikkupikku pultit ja työkalu niiden kiertämiseen. Kello oli korjattu jo vartin päästä siitä kun avasin kirjeen.


Nyt olin niin fiksu, että säästin kaikki tapit & nippelit mitä vanhasta hihnasta jäi jäljelle. Seuraava remontti on siis helpompi tehdä.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti