sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Louna Jukola

Niin kävi veljesten askelten töminä Paimion tantereella kuin vauhko sonnilauma olisi tuntojaan koitellut. Kallein isiemme maa soi taas veljeksille oivan näyttämön vertailla taitojaan ja kestävyyttään. 

Läpi suviyön taittui matka kallioilla ja soilla. Parhaimmat sieltä taidokkaasti reittinsä mainiosti löysivät. Mutta satojen ja tuhansien veljesten ilo ei syntynyt ajasta vaan paikasta olla mukana muiden kanssa rehdisti kilvoittelemassa.

Jukka Sakki







Louna-Jukola on takana. Itse otin hien pintaan heti Venlojen startin jälkeen. Katsoimme sen kotona ja sitten starttasimme kohti Varsinais-Suomea. Näin siis teoriassa. Auto ei lähtenyt käyntiin. Puoli tuntia laturi- ja apukaapelisulkeisia, ja sitten kun auto saatiin käyntiin, paita oli jo läpimärkä. Tankki oli myös melkein tyhjä. En uskaltanut sammuttaa autoa edes tankatessa Pukaron Paronilla ja loppumatka painettiin ilman taukoja yhtä soittoa. Radio ei tietenkään suostunut yhteistyöhön, joten emme kuunnelleet suunnistusta vaan ensin Entisten Nuorten sävellahjaa ja sitten kun se hävisi, niin jotain NovaX-tyyppistä teinijumputushössötystä.

Tavarat kuljetimme nokkakärryllä pysäköintialueelta jonnekin. Meillä oli printattu kartta teltta-alueesta jonka nurkkaan olin raapustanut telttapaikan numeron, joka oli C jotain. Sitä takkia ei löytynyt mistään, sitä jossa oli se tasku, jossa oli se tettalappu. Seurasimme ihmisvirtaa. Vasemmalle jäi kisakeskusareena ja teltta-alue oli kuulemma moottoritien toisella puolella. Sinne sitten suunta. Kaupan pihan läpi ja sillan yli ja eteenpäin. Ei näkynyt kylttejä, jotka olisivat osoittaneet suuntaa teltta-alueelle. Koulumajoitus 1 oli vasemmalla. Ei sinne. Koulumajoitus 2 - ei sinne. Vip/Media ei myöskään ole meitä varten. Väki tiellä vähenee ja sitten näin ison kyltin taustan. "Tuon täytyy olla teltta-alueen opaste." Nokkakärry parkkiin ja juoksin katsomaan mitä kyltissä luki: "PYTTIPANNU 9 €".

Kenenkään kännykkä ei saanut yhteyttä mihinkään. Pysäytin yhden pariskunnan, jolla näkyi olevan käsissään kisaohjelma. Siitä tutkittiin alue karttaa ja löysimme itsemme täältä:
Sininen iso täppä on paikka, jossa pääsimme kartalle. Pienen siniset täpät ovat reitti sinne. Kuvan alareunassa ne täpät, joita tarvittiin parkkipaikalta tämän kuvan reunaan pääsemiseen. Vihreät ovat tasaista tietä kohti telttapaikkaa, ja punaiset ovat kiroilua ja kamojen raahausta läpi kanervikon kohti telttapaikkaa joka on musta täplä. Oma vika, olisi pitänyt ottaa kartasta useampia kopioita joka taskuun.

Startin tunnelmia:

Vasemmalla kärki, sitten kovaa kyytiä, kolmannessa loppupään veteraanisarjalaisia ja viimeisessä kuvassa pelle taapertaa kohti K-pistettä. Anteeksi kauhean paljon. Anteeksi anteeksi. En voi sille mitään, että en vaan ymmärrä mitä hauskaa on herrassa nimeltä Jehtro Rostedt. Hän ei ole hauska. Hän on ehkä bisnesmies, mutta muuten hän on pelle. Anteeksi. Hän ei ole pelle. Pelle on oikeasti hauska ja pelle-termille on olemassa tarkat määritteet, jotka löytyvät esim. täältä. Olisi edes yrittänyt suunnistaa - mutta ei. Kun Rostedt osallistuu uintikilpailuihin hän hyppää altaan pohjaan ja jää sinne makaamaan eikä edes yritä liikutella raajoja? Hah haa...

Tekniikka kehittyy. Se kehityy liikaa. Alla on kuva screeneistä.


Vasemmalla on se näyttö, jossa maastosta tulevat kuvat ja gps:t pyörivät. Karttakuvan valkoinen oli niin kirkas, että sitä oli vaikea katsoa (tässä kuvassa kamera on tietysti ylivalottanut näytön kohdan). Sama ongelma toisessa isossa näytössä. Luulen, että teknikoilla oli jäänyt päälle asetukset, joita käytetään suorassa auringonpaisteessa. Watteja löytyy, kyllä me se uskotaan mutta vähempikin riittää.

Ja se oikeanpuoleinen "pikkunäyttö". Se oli suunnilleen tällaista:

#Aivan ¤ ok, mutta jaksanko 7-12 katsoa, ..ei tiedä %% / zoom.netfic/.com vapr-4

¤I will go to forest now. Should run around 20-25km. Check out @JukolanViesti or http://jukola.com 

@Nyt metsässä "Världens bästa Karlsson" runrunrurnrun -4/## @ ok, but relay run

"Bisnestriathlonin maalisuora aukeaa. Illaksi @JukolanViesti'n avaukseen. #triathlon //

Tarviiko moiseen 6 m2 kokoista näyttöä paraatipaikalle? Vastaan itse: Ei tarvi. Nämä välimerkkisulkeiset jokainen joka haluaa voi lukea omasta päätelaitteestaan ja tähän näyttöön uhratut resurssit voidaan käyttää muuhun, esim parempaan muusiin.

Ostin muusi ja jauhelihapihvi -annoksen. Muusi oli jauheesta tehtyä ja suoraan sanottuna aika onnetonta. Jauhelihapihvit olivat kylmiä ja jos näin tiukkaan puristettuja tallukanpohjia yrittää etsiä eineshyllystä, niin aika monta Salea ja Siwaa saa käydä läpi. Elämäni kamalimmat jauhemitkälie-pihvit. Raaste oli ok ja palvelu pelasi muuten. Mitä se tarkoittaa se 'HK' on, joka oli painettu vähän joka paikkaan sinne ruokaosaston seinille?

Muistuipa mieleen sellainen, että joku haukkui Suunnistus.netin Pesupaikalla ennakkoon teltta-alueen. Syynä se, että vieressä menee moottoritie ja sen melu häiritsee nukkumista. Ei häirinnyt. Kuuntelin koko yön miten loka-auto tyhjensi bajamajoja. RYYYST GURL GLUMS RYYYST. PIIP PIIP PIIP (auto peruuttaa seuraavan kopin kohdalle).

Jukolassa kunnioitetaan perinteitä, joka on erittäin hieno juttu. Kehitys silti kehittyy ja muutoksia perinteisiin tulee. Karttojenjakoviritelmästä, jossa tarvittiin 100 taljaa, vaijereita ja nostureita, on päästy eroon todella paljon sutjakampaan ja yksinkertaisempaan menetelmään. Veikkaan, että seuraava, joka poistetaan on majoitusalueen "katujen" nimet. Ne viittaavan Seitsemään veljekseen, mutta turhaan. Jos olit teltta-alueella, muistatko millä "kadulla" olit majoittuneena? Minä muistan ja muistan myös millä "kadulla" bajamajat olivat. Huomasitko edes katujen nimikylttejä?

Oma suunnistus meni hyvin. Ei pummeja, pari väärää uraa ja pari väärää hajontaa, mutta olin hereillä ja sain tilanteen heti haltuun. Uran sivussa juokseminen saattoi jopa olla nopeampaa kuin urassa. Reilusti alle tavoiteajan ja kun kiri irtosi hyvin, niin olen tyytyväinen.

Juniori laitettiin kovaan joukkueeseen ja vielä kakkososuudelle. Kyllä jännitti, mutta tuloksena oli huippusuoritus. Sijoitus osuudella 260/1719. Paras rastiväli 18/572. Eikä isompia kömmejä. Vähänkö olen ylpeä.

Juniori näytti myös, että Kouvolan Suunnistajat on huomattu muualla. Loppusuoralla hän pisti tallan pohjaan ja ohitti Ounasvaaran Hiihtoseuran edustajan. Katsomosta kuului ounasvaaralaisen kannustus: "Älä nyt päästä jotain Perkeleen Kouvolaa ohi!"




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti