torstai 30. kesäkuuta 2016

Todennäköisyyksiä Saharasta

Keskilaakso Rastien kalustoon kuuluu 75 leimasinta. Todennäköisyys siihen, että en käytä niistä yhtä leimasinta iltarastitapahtumassa, jossa on käytössä 21 leimasinta on (75-21)/75 = 54/75.

Todennäköisyys, että yksi leimasin 75:stä on hukassa on 1/75.

Todennäköisyys siihen, että yksi käyttämätön leimasin on juuri tuo hukkunut leimasin on 54/75 x 1/75 =  54/ 5625 eli 0.96%  Näin todella tapahtui. Leimasin nro 46 oli kadonnut, mutta jostain syystä en ollut käyttänyt sitä. Seuraavan kerran moinen mäihä tapahtuu tapahtuu siis vuoden 2121 iltarasteilla. Todennäköisyydet ovat siitä mielenkiintoisia, että vaikka ne ovat kuinka epätodennäköisiä tahansa, ne ovat silti mahdollisia. Siinä syy miksi lottoan.

Niille, jotka löivät päänsä Saharan hiekkaan etsiessään rastia 42 voin lohdutukseksi kertoa, että alla oleva paikka on minulle ylitsepääsemätön. Olen siellä etsinyt ykköstä kolme varttia. Hain kolme kertaa vauhtia uudestaan lähdöstä (en nollannut korttia), mutta en päässyt ykköselle.

Copyright tähän palaan on Elimäen Vauhdilla, mutta kuka tietää missä tämä on?

Toisaalta. Tämä oli mielestäni yksi helpoimpia välejä, mutta niin vaan onnistui tämäkin suunnistaja tekemään varsin speciaalin koukeron. Eli ratamestarityöskentelyssä ei koskaan voi olla varma siitä miten tyhm...tarkoitan siis miten luovia ongelmanratkaisijoita suunnistajat ovat. Mielenkiintoista.

Leimasin 46 löytyi kun käänsin iltarastivaunun ympäri, eli tästä sitten vaan iloisin, avoimin ja reippain mielin kohti uusia jännittäviä seikkailuja.


2 kommenttia:

  1. Aina pahan Järvenmäenlammen karttapalahan se siinä. Siellä(kään) ei ole puhtaasti pystynyt suunnistamaan koskaan.

    Terveisin
    luova ongelmanratkaisija

    VastaaPoista