sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Ensimmäinen kartta

Nyt se sitten on tapahtunut. 


Suunnistajien käytössä on ollut kartta, jota minä olen tehnyt. Tarkkaavaiset suunnistajat saattoivat huomata KS-Iltarasteilla Korialla 21.9.2019 kartan kulmassa tämän:


Asuntomessuilla.


Päivitin Korian asuntomessujen alueen ja hieman sen ympäristöä. Samalla kun yritin päätellä mitä symbolia käyttäisin kuvaamaan eri kohteita tuli katseltua uusia rakennuksia asuntomessualueella. Silmään pisti omasta mielestäni muutamia hassuja ratkaisuja:
- Ulko-ovi avautuu suoraan kadulle. Etäisyys kynnyksestä pihakadulle on noin yksi metri.
- Piha on kaikkien muiden katseltavissa 360 asteen sektorista (siis muidenkin kuin kartanpäivittäjien).
- Pihan aita estää asukkaita näkemästä kunolla pihalta pois päin, mutta kaikki muut näkevät kaiken mitä pihalla tapahtuu.
- Räystäät ovat kovin lyhyet.

Vaan mitäpä suotta arkkitehtien ratkaisuja ihmettelemään. Jos asukkaat itse ovat tyytyväisiä, niin sitten kaikki on ok.

"Jotain puita siinä on!"


Olin itse myös suunnistamassa päivittämälläni kartalla. Juostessa ei ehdi ihmetellä kuin muutamaan prosenttia sitä informaatiota jota kartta sisältää. Samassa paikassa karttaa piirtäessä pohdin pitkään millä keltaisella tämä pitäisi kuvata. Tässä näin taas kantapään kautta sen, että kartassa pitää olla nimenomaan ne asiat, jotka ovat suunnistajalle oleellisia. Tämä on tullut moneen kertaan selväksi ohjeita lukien ja viisaampia kuunnellessani ja käytäntö myös vahvistaa teorian. Hieroin paikkaa vartin tabletin kanssa, mutta kartta kädessä ehdin vilkaista sitä vain pari sekuntia.

Maasto muuttuu ja kartta päivittyy - joskus.


Sen huomasin suunnistaessani, että yksi kevyenliikenteen kaistale oli poistettu. Siinä oli paikalla nyt oja. Karttaa tehdessä paikalla oli vielä muutamia asuntomessujen tilapäisiä rakenteita, jotka olivat nyt hävinneet. Ne oli merkitty karttaan rakennusten ääriviivoilla. Lisäksi pari tyhjää aluetta, joista toinen oli merkitty kielletyksi, eivät enää sisältäneet muuta kuin hiekkaa. Karttaa tehdessä paikalla oli naulasia lautoja, putkia ja muuta rakennusjätettä. Kartta oli siis jo vanhentunut ensimmäisellä käyttökerralla. Lisäksi jälkeen päin kävi ilmi, että eräs piha-alue ulottui kauemmas kuin karttaan oli piirretty. Metsäinen osuus kartasta vaatisi myös hieman tarkastelua varsinkin vihreiden alueiden osalta. Tässä kuva rastivälistä A-radalla:


Oikea kierto näytti pidemmältä. Keskimmäinen reitti (eli likimain kuvassa näkyvä punainen suoritus) ei houkutellut, joten valintani oli varma vasen (sininen). Vasen oli selvästi hitain ja keskimmäinen nopein. Näinhän siinä tuppaa yleensä käymään.




Yllä sama paikka Ocadissä konseptitilassa, silloin kun sitä kävin katsomassa. Piha-alue on piirretty siihen missä kiinteistön raja kulkee. Muistaakseni palju tms. oli pihan läntisessä kulmassa juuri siinä paikassa missä se kuvan mukaan on. Jotain on siis tehty sen jälkeen. Pihoille tyypillinen ominaisuus on se, että ne pikku hiljaa laajentuvat ympäröivään maastoon. Ei aina, mutta joskus.

Piha-alueelle merkittyllä kielletyllä alueella oli tekohetkellä jotain messuihin liittyviä purkutöitä käynnissä. En saanut selvää, onko se piha vai mikä, joten laitoin vielä varmuuden vuoksi violettia raitaa.


Jos metsämaastossa metsä muuttuu aukoksi, aukot muuttuvat taimikoiksi ja taimikot pusikoiksi, sprinttimaastossa muutokset ovat hieman toisenlaisia.

Olen nyt raapaissut vähän kartan tekemistä. Kartantekijänä olen tällä käyrällä matkalla kohti a-pistettä. Eli tunne on innostusta täynnä, mutta romahdus on tulossa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti