sunnuntai 21. helmikuuta 2021

SUUNTO PERKELE


Suunto on muuttanut systeemiään niin, että tällainen juntti kuntoliikkuja ei tule toimeen sen kanssa. Minulla on käytössä Suunto Ambit 2S -kello. Siinä on kaikki mitä tarvitsen ja enemmänkin. Olen ensisijaisesti suunnistaja, eli minua kiinnostaa gpx-tiedosto. Toiseksi olen hiihtäjä ja pyöräilijä ja silloin minua kiinnostaa nähdä liikkumani reitti - varsinkin silloin kun olen "seikkaillut" jossain valtaväylien ulkopuolella. Nämä riittää kiitos.

Suunnon kellosta tiedot siirrettiin Moveslink2 -ohjelmalla PC:n kautta pilveen, jossa niitä pystyi tutkimaan Movescount-palvelussa selaimella. Tämä toimii, vaikka onkin mielestäni takaperoinen järjestys tietojen hallintaan.

Nyt Movescount-palvelu ajetaan alas ja esim. minun kelloni ei ole enää sen kanssa yhteensopiva (eikä ole mikään muukaan malli). Tilalle on tullut Suuntoapp, joka toimii vain Androidilla ja Applen kännyköillä. Koska kellossani ei ole bluetooth'ia tiedot siirretään kaapelilla ja Suuntolink-ohjelmalla.

Asensin Suuntolink-ohjelman ja se tunnistaa kelloni. Tähän saakka asia ok. En kuitenkaan voi siirtää kellosta tietoja koneelle, koska tiedonsiirto käynnistetään Suuntoapp-sovelluksen luotujen tunnuksien avulla. Minulla ei ole sellaista kännykkää, jossa Suuntoapp toimisi.


Tämä kuva kertoo paljon Suunnon ohjelmakehityksen tasosta. Käyttäjälle ei koskaan pitäisi tulla silmille tällaista koodisotkua. Jos ohjelma havaitsee virheen, ohjelman pitää osata käsitellä se. Tämä opetettiin joskus datanomeille heti kättelyssä. Itse olen ohjelmoinut assemblerilla ja siinä piti kaiken aikaa pitää mielessä se, että nollalla ei saa jakaa. Ei missään tilanteessa vaikka mitä tapahtuisi, muuten ohjelma menee omille teilleen. Se oli erittäin hiostavaa ja työlästä hommaa. Toisin on nyt. Korkeamman tason kielissä on käteviä työkaluja ja komentoja virhetilanteiden hallintaan. Mutta ei näköjään Suunnolla. Ylläoleva virhe tulee jos kirjoittaa väärän salasanan tai yrittää kirjautua tilille jota ei ole olemassa. Todella noloa.

Eli näin homma toimi ennen:

Kello piuhalla kiinni tietokoneeseen.
Tiedot siirtyivät omalle koneelleni (ja jäivät sinne talteen - tästä myöhemmin). Ja siitä edelleen pilveen.
Kirjaudun Movescount-sivulle.
Näen mitä olen tehnyt ja voi halutessa siirtää suorituksen gpx-tiedostoksi.

Kun Movescount-sivu oli jumissa, homman sai hoidettua näin:

Kello piuhalla kiinni tietokoneeseen.
Tiedot siirtyivät omalle koneelleni.
En pääse kirjautumaan Movescount-sivulle eli pilvipalvelu on jumissa.

Netistä löytyi AmbitBackup-ohjelma. Ajamalla tämän ohjelman se muuntaa koneelle lataamani kellon sisältämät tiedot, jotka ovat vielä Suunnon omassa sml-formaatissa, gpx-formaattiin.
Ajan siis AmbitBackup-ohjelman.
Minulla on nyt hakemistossa gpx-tiedot, jotka sitten siirrän Reittihärveliin.

Entä missä nämä tiedot omalla koneellani piilottelevat. Windows-järjestelmässä useimmat ohjelmat (siis myös Suunnon Moveslink2) tallettavat apu- yms. väliaikaistiedostonsa hakemistoon /appdata. Sen alla on alihakemisto /roaming/Suunto/Moveslink2. Oletusarvoisesti nämä hakemistot ovat ehkä piilotetut, mutta asettamalla ne näkyviksi, saa eri ohjelmien tiedot näkyviin. Tämä ei siis ole ohjelmien asennushakemisto vaan data-hakemisto. Edesmennyt Suunnistussimulaattori tallensi omia tietojaan vastaavaan paikkaan ja jos ratamestari halusi tehdä tiettyjä toimenpiteitä, hänen piti nimenomaan touhuta näissä hakemistoissa.

Tähän asti kaikki siis sujui joten kuten suunnilleen hallitusti.

MUTTA EI ENÄÄ!

Moveslink2 sovellus on nyt omineen päivittynyt sellaiseksi, että tiedonsiirto ei onnistu. Se kyllä havaitsee kellon. Joitakin asetuksia voi muuttaa, mutta suoritusten tiedot eivät siirry PC:lle. Tai ohjelma ei ole muuttunut, mutta se ottaa ensin yhteyden netin kautta johonkin ja pyytää lupaa aloittaa tietojen lataus kellosta. Lupaa ei tule ja tiedonsiirto ei ala. Eli en saa edes Suunnon omaa sml-tiedostoa koneelleni data-hakemistoon. Tämä esto on tehty aivan tarkoituksella, sillä en edes yritä mennä mihinkään pilvipalveluun. Yritän vain siirtää tietoja omalle koneelleni.

Mikäli vain saisin sml -tiedoston koneelleni, sen muuttamiseen gpx-muotoon löytyy useita ohjelmia. Ja muutamat sportti-sovellukset/palvelut kelpuuttavat suoraan sml-formaatin.

Mutta ei. Kellohan on kiinni tietokoneessa usb-kaapelilla. Eli periaatteessa se voisi näkyä ulkoisena muistina ja sillä hyvä. Aivan kuten digikamerat toimivat. Kun piuhan lykkää kiinni, kuuluu plimplom ja kamera näkyy ulkoisena levyasemana. Mutta ei. Väliin on rakennettu tuo Moveslink2 -palikka, joka on ainoa älyllinen otus, joka pääsee kurkkimaan kellon sisimpään. Kiusa se on tämäkin.

Mielestäni systeemi pitäisi toimia näin:

Siirrän tiedot kellosta PC:lle. (Tai jos minulla on älykännykkä, voin siirtää tiedot myös sinne.)
Tiedot ovat nyt PC:llä käytettävissäni. Eli hienosti sanottuna tämä toiminta tapahtuu offline -tilassa.
Minulle tulee valikko, josta voin valita mitä haluan tehdä:
o Muodostan edellisestä suorituksesta gpx-tiedoston.
o Siirrän edellisen suorituksen pilveen.
o Siirrän kaikki suoritukset pilveen.
o Muutan kellon asetuksia
o Teen jotain muuta
o jne.

Oli siis pakko hommata käsille Anrdoid-laite, asentaa sinne Suuntoapp ja luoda tili.

No niin - nyt homma toimii seuraavasti:

Kello piuhalla kiinni tietokoneeseen.
Käynnistetään Suuntolink-ohjelma.
Suuntolink huomaa, että kello on liitetty.
Suuntolink pyytää kirjautumaan.
Kirjaudun Suuntoapp'ssa luomillani tunnuksilla.
Tiedonsiirto käynnistyy ja kestää tolkuttoman kauan. Hitauteen on toki syynä usb-liitynnän joku vanha versio, mutta toinen syy on siirrettävän tiedon määrä. Kellosta ei siirry suoritus, vaan kaikki suoritukset, kaikki asetukset, kaikki reitit, kaikki POIt, kaikki data. Lisäksi data ei ole binääristä (=pienessä tilassa) vaan tekstiä, joka vie tilaa ja aikaa paljon. Huvittavan naurettava yksityiskohta tässä on se, että Suuntolink huomaa kyllä kellossa olevan 1 uuden suorituksen (tai kuinka monta niitä nyt onkaan sitten edellisen räpellyksen), mutta kaikki mitä kellosta löytyy pitää siirtää kaikkineen. Miksi?

Tiedonsiirto päättyy, eli nyt tiedot ovat siirtyneen omalle koneelleni datahakemistoon ja pilveen.
Nyt voin katsella suoritustani Suuntoapp'ssa Android-laitteessa, mutta EN TIETOKONEELLA!


Suuntolink tarjoaa kyllä kytkeytymistä Movescounttiin, mutta turhaan, sillä siellä eivät näy suoritukset.

Kokeilin ensin Suuntoappia ja se on onneton. En tässä nyt tarkemmin perkaa sen ominaisuuksia, mutta tutkittaan paremmin suunnistajaa kiinnostavaa gpx-tiedostoa. Suuntoapp'sta ei voi viedä suoritusta gpx-muotoon. Ainoa muoto johon suorituksen voi viedä on FIT-formaatti.

Tutkin netin keskustelupalstoja ja sieltä selvisi, että Suuntoapp'ssa suorituksesta pitää ensin tehdä reitti ja tallettaa se. Tämän jälkeen onnistuu gpx-tiedostoon vienti. Mutta tämä gpx ei ole saamieni tietojen mukaan yhteensopiva Reittihärvelin kanssa. Tämä tieto riitti minulle, en edes kokeillut sitä. Siirryin fiksuna käyttämään edellä kertomaani AmbitBackup-ohjelmaa. Tai yritin!

Moveslink2 talletti tiedot tietokoneelle siis hakemistoon /appdata/roaming/Suunto/Moveslink2. Tästä voimme päätellä että Suuntolink tallettaa tiedot hakemistoon /appdata/roaming/Suunto/Suuntolink. Näin on. Koska AmbitBackup on käyttöliittymältään alkeellinen, eikä siinä voi valita työhakemistoa ajattelin, että hoidan homman niin, että yksinkertaisesti kopioin koko Suuntolink -hakemiston sellaisenaan Moveslink2- hakemistoon.


Enpäs kopioi. Alihakemistossa on cache-alihakemisto lisää (kuva yllä) ja tiedostojen muoto on muuttunut. Ennen jokainen suoritus oli oma tiedostonsa. Nyt koko paska on yhdessä ja samassa jättimäisessä tiedostossa, jonka nimi on data_x ja jolla ei ole edes tiedostotarkennetta. Eli AmbitBackup ei ymmärrä siitä mitään. Kun tiedoston avaa editorilla se näyttää tältä (siis erittäin pieni osa sitä):

 

Sisältö näyttää kiinalta mutta se ei ole. Tämä on Suunnon sml-muotoinen data. Eli tässä on kellosta purettua dataa tekstimuodossa ja yhtenä könttinä. Tummennettu alue sisältää Kuusaa-Anhava hiihtolenkiltä yhden tallennuspisteen tietojen osan ja ne jatkuvat vielä pari riviä tummennuksen alle. Siinä näkyy nopeus-, korkeus-, koordinaatti- ja aikatietoja. Eli samoja tietoja, joita paljon hehkuttamani gpx-tiedosto pitää sisällään. Tässä Suunnon tiedostossa on todella paljon kaikkea muuta sälää. Tiedoissa näkyi jopa Hevosmäellä olleen geokätkön (jonka talletin kelloon vuosi sitten) tekijöiden nimet! Tekijöiden nimiä ei näy kellossa missään vaihessa, mutta näköjään ne siellä ovat. Omasta mielestäni olen poistanut kaiken ylimääräisen ja varsinkin geo-jutut, mutta sieltä ne vaan pulpahtivat esiin. Ei ihme, että tiedonsiirto kestää tolkuttoman kauan kun koko muistin sisältö pitää pullauttaa ulos pitkiksi tekstipökäleiksi.

Onnistuuko tämän sml-tiedoston purku/muuntaminen? Netistä löytyy kyllä ohjelmia, jolla näitä muunnoksia tehdään. Tässä kohtaa minua väsytti, nälätti ja kaikkea muuta, joten annoin homman jäähtyä. Leikkasin paksun siivun Juhlapitkoa ja ryhdyin katselamaan snookeria telkkarista.

Sitten tapahtui läpimurto. Juoksufoorumilta, jota silloin tällöin seurailen ja josta löytyy myös hieman suunnistusaiheista keskustelua, käytiin läpi tätä Suunnon tekemää emämunausta. Sieltä löysin tiedon, että Sports-tracker-sivulle kun kirjautuu Suunnon tilin tunnuksilla, näkee omat tietonsa. Ja näin tosiaan on.


Siinähän se Anhavan lenkki. Sports-trackeristä saa suorituksen tiedot vietyä suoraan gpx-muotoon :


Hieno homma! Minun ei siis tarvitse enää koskea koko Suuntoappiin. Tietysti jos osaisin koodata Pythonilla ja jaksaisin selvittää eri tiedostoformaattien erot, voisin koodata palikan joka perkaisi em. tiedoston haluttuun muotoon. En jaksa, odotan että joku muu tekee sen. Tai todennäköisesti se löytyy jostain netistä jo.

Ehkä olen kaikesta huolimatta se joka on väärässä. 99,9% Suuntoa käyttävistä siirtää tietonsa tyytyväisinä Suuntoappiin ja sillä hyvä. Mutta se on totinen tosi, että Suunto ei ole ottanut suunnistajia huomioon lainkaan. Kirjoitan tätä helmikuussa 2021 ja tässä kohtaa vuotta suurin osa suunnistajista nukkuu vielä talviunta. Kun kevät koittaa ja harjoitusten tietoja pitäisi saada tarkemmin tutkittua härvelissä, 3D Rerunissa tai vastaavassa, tapahtuu todennäköisesti niin, että moni suunnistaja heittää Suunnon vermeet menemään ja vaihtaa johonkin toiseen merkkiin. Normaali ihminen ei jaksa kikkailla tiedostojen ja apuohjelmien kanssa - toisin kuin minun kaltainen nörtti.

Mikäli tässä jutussa on teknisiä epätarkkuuksia tai virheitä, niitä ei voi käyttää minua vastaan missään tapauksissa. Tämä teksti on survottu kasaan yön pikkutunteina otsasuonet pullottaen, joten faktoissa saattaa olla pientä klappia.

Tämä juttu loppuu tähän, mutta keksin tässä puolivahingossa asiaan liittyvän mielenkiintoisen jutun. Siitä tulee uusi postaus vähän ajan kuluttua...

7 kommenttia:

  1. Tämä oli täyttä ja olen täysin samaa mieltä,että Movescountin poistaminen oli Suunnolta emämunaus.

    VastaaPoista
  2. Täysin totta. Käyttökokemus menee vain huonompaan suuntaan. Yrittääkö Suunto vain saada vanhat laitteet pois käytöstä ja käyttäjät hankkimaan uusia malleja tilalle? Itsellä on myös Ambit 2S, joka on palvellut hyvin vuosia. SuuntoApp käyttöönoton jälkeen akku alkoi purkautumaan täydestä tyhjään peruskellonakin alle päivässä, vaikka se kesti uutena viikonkin lataamatta. Ajattelin, että se johtuu normaalista litiumakun vanhenemisesta, joten vaihdoin akun uuteen tarvikeakkuun. Tällä ei ollut mitään vaikutusta, vaan kello täytyy ladata edelleen joka päivä. Eli joku toiminto, johon käyttäjä ei voi vaikuttaa, kuluttaa siellä taustalla akkua? Onko muilla ollut ongelmia akun kanssa?

    VastaaPoista
  3. On ollu ja on ongelmia akun kanssa, ja muutenkin. Uudet kellot eivät tee mitä lupaavat, akku ei kestä kuten luvataan jne. Ymmärrän alkuperäisen kirjoittajan tuskastumisen hyvin, vastaavan tempun vuoksi aikanaan rupesin boikotoimaan Polaria. Lopettivat Movescountia vastaavan sivuston ja myivät vielä pitkään sen jälkeen kelloa, jota ei siis enää saanut synkronoitua mihinkään.
    Nykyinen Suunto App on ihan pebanderista. Kaikki eivät välttämättä halua pelata jatkuvasti kännykän kanssa kun tietokoneitakin on olemassa! Loppuhuipentumana aivan sama miten paljon ja millä tavalla harjoittelet (36-92 tuntia kuukaudessa), Appi ilmoittaa "kuntosi laskee" koska harjoittelet liian vähän tai et ollenkaan. Sen mielestä. Menee tunteisiin.
    Ei tästä avautumisesta mitään iloa kenellekään ole, mutta jos edes henkistä tukea?

    VastaaPoista
  4. Olen aivan samaa mieltä siinä, että metsikköön on mennyt koko "uudistus"! Eikö ole sitäkään ajateltu, että kaikilla ei ole eikä tule olemaan ns älykännykkää, joilla nyt sitten pitäisi pelata...
    Olen tosin koettanut tyttäremme älypuhelimella siirtää niitä vanhoja moveja, mutta ei onnistu. Tuestakaan ei löydy yksinkertaista ja viisasta tukea ja neuvoa - ehkä sitä ei ole saatavanakaan...
    Taitaapa olla Garminin hankinta edessä - jos näitä nyt yleensä ollenkaan tarvitaankaan!

    VastaaPoista
  5. Suunto täyspaska, hävettää kun olen aikoinaan jopa kavereille laitetta kehunutkin.
    Ikinä en enää Suunnon laitteisiin kajoaa.
    Kyllä suoritukset pitäisi tietokoneelta pystyä katsomaan.
    Surkuhupaista osaamista Suunnon ohjelmien kehittelijöillä.

    VastaaPoista
  6. Ongelmia on näköjään itsekullakin. Itse en pääse kirjautumaan läppärilläni Suuntolink'iin, vaikka on vanhat tunnukset olemassa jo 5 vuoden ajalta.
    Siis kun jouduin vaihtamaan toisen kovalevyn, ja se ei enää salli kirjautua. Käskee kyllä kirjautua Facebookin kautta, mutta sielläkään ei tapahdu mitään.
    Aiemmin onnistui järjestelmänvalvojana kirjautumisen suuntolink.exe'n kautta... Ja minulla ei tosiaan ole mitään älykännykkää!
    Eikä saa millään minkäänlaista yhteyttä asiakaspalveluihin, joilta voisi kysyä neuvoja. Vai siksikö ne on suljettu, koska valittajia ja neuvoa tarvitsevia on hyvin paljon!
    Ja ne vaivalla ronkitut yhteystiedotkin ovat vanhoja ja toimimattomia...

    VastaaPoista
  7. Käytän vanhaa läppäriä, jossa on Win8.1 ja jossa Suuntolink suostuu toimimaan. Kaiken aikaa tulee herjaa, että pitäisi päivittää uudempaan. En päivitä. Tämä toimii ja mikään ei takaa, että se toimii päivityksen jälkeen. Sports Tracker'illä pääsee käsiksi Suunnon pilveen (kuten juttussa olen kertonut). Tällä mennään toistaiseksi...

    VastaaPoista