torstai 11. maaliskuuta 2021

Sports Tracker > Google MyMap

Kuten edellisessä jutussa hehkutin, useamman suorituksen saa näkyviin samalla karttapohjalla lataamalla ne Googlen MyMapsiin. 

Eihän tämäkään ensin sujunut heittämällä. Suunnon edesmenneestä Movescoutista viety gpx-tiedosto latautui sellaisenaan GoogleMapsiin. Ei ongelmia. Kun siirryin käyttämään Sports Trackeriä tein gpx-tiedoston siis sieltä käsin. Reittihärveliin tämä gpx kelpaa suoraan. Kun yritin ladata sitä Googlen kartalle, tuli parin sekunnin jälkeen ilmoitus, että on tapahtunut virhe. Siinä kaikki.

Katsotaanpas mitä gpx-tiedostot pitävät sisällään. Tässä on sellainen versio tiedoista, joka suostuu latautumaan Googlen kartalla (eli tämä on alunperin luotu Movescountin avulla):

Ja tässä on sellainen, joka ei suostu latautumaan Goolen kartalle:

Molemmat alkavat näin:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?>
Eli sama versiota ovat, mutta sen jälkeen tiedot eroavat.

Huomaa, että tekstejä ei ole rivitetty, eli ne ovat yhtenä pötkönä ja katkeavat siitä kohtaa missä auki olevan ikkunan reuna sattuu olemaan. Eli yksi tietue (tai miksi sitä tässä nyt sanotaankaan) ei ala rivin alusta. Yksi tietoyksikkö eli elementti on < > merkkien välissä. Esim. yksi reittipiste on tällainen:

<trkpt lat="60.842727" lon="26.604557"><ele>57.0</ele><time>2021-02-03T14:32:21Z</time></trkpt>

<trkpt  trackpoint alkaa
lat= "leveyspiirin koordinaatti"
lon= "pituuspiirin koordinaatti" >
<ele> korkeus </ele>
<time> aika </time>
</trkpt>  trackpoint loppuu

Tiedoston alussa on yleisiä tietoja ja sen jälkeen näitä trackpoint-tietueita on niin paljon kuin on. Kellon aika ei ole Suomen aikaa vaan GMT aikaa, eli kaksi tuntia Suomen aikaa edellä. Nämä tiedot olen ihan itse päätellyt, enkä luntannut netistä.

Tästä tulikin mieleen yksi juttu joka on oikeasti tapahtunut Suomessa. Joku rikoksen tehnyt oli lavastanut itselleen alibin sillä tavoin, että oli digitaaliseen harjoituspäiväkirjaansa muokannut kellonajan sellaiseksi, että hän oli muka ollut lenkillä toisalla kun rikos tapahtui. Poliisit latasivat hepun kellosta tiedot talteen ja siellä on jokaisen reittipisteen tiedoissa sekunnintarkka kellonaika koordinaattien lisäksi. Alibi mureni saman tien. Eli jos aiot tehtailla itsellesi alibin paikannuslaitteen avulla, sinun pitää muuttaa myös jokaisen yksittäisen reittipisteen kellonaika. Muista myös muuttaa tiedoston metatietoja niin, että tiedoston käpälöimisajankohta ei muutu.

Nämä reittitiedot näyttävät olevan molemmissa samanlaisia, eli vika on alun "yleisissä tiedoissa."
Varsinainen data alkaa näistä erottimista:

<trk><trkseg>

Eli kaikki tätä ennen on jotain muuta. Yksinkertainen ja kaikin tavoin alkeellinen ratkaisu: Kopioin koko alkuosan toimivasta tiedostosta ja korvaan sillä toimimattoman. Bingo! Toimii.

Eli yksinkertaisesti copy-pastella koko alkuhöttö pois ja toinen versio tilalle. Nyt Google luulee tietojen olevan jotain sille myötämielistä versiota eikä kiukuttele. Varsinainen data on 1:1 samanlaista, eli alkuhötöllä ei ole merkitystä tässä tapauksessa.

Talletin tiedoston toimivan alkuosan työpöydälle omaksi tiedostokseen, josta se on helposti napattavissa käyttöön jos tarve tulee.

Tätä kikkaa kannattaa kokeilla aina kun suorituksesi tiedosto ei suostu latautumaan johonkin. Laitteita, ohjelmia ja palveluita on lukemattomia ja niistä löytyy aina versioita jotka eivät luule ymmärtävänsä toisiaan.

Eli kertaus:

Tee alkuperäisestä tiedostosta varmuuskopio.
Etsi toimimattomasta tiedostosta merkkijono:  <trk><trkseg>
Poista kaikki ennen tätä merkkijonoa oleva tieto.
Kopioi alkuosa tilalle jostain toimivasta tiedostosta.

Helppo homma, jonka pystyy tekemään Notepadillä tai Wordpadillä, vaikka ei ymmärtäisikään tiedostojen tarkempaa sielunelämää. Muista tallettaa tiedosto aina puhtaana tekstinä ja niin, että tiedostopääte on .gpx. Tekstieritorit yleensä haluavat muuttaa päätteen mieleisekseen. 

Voi tietysti olla, että kun tein tämän muutoksen omin luvin, että sähkön siirtohintani nousee tai auto menee taas vikasietotilaan. Nykytekniikka on niin metkaa, että koskaan ei voi olla varma siitä mikä vaikuttaa mihinkin...



 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti