torstai 20. tammikuuta 2022

Mobot odottavat

Siirryi kertaloikalla 2000-luvulle kaukaa 1900-luvun puolelta. Minulla on nyt älykännykkä. Totta se on! Ei tulenuusi, vaan poikani hylkäämä muutaman vuoden vanha One+2 kalikka.

Älykännykässä on yksi asia joka tekee siitä todella epäkäytännöllisen - koko. Edellinen puhelimeni Nokia 1100 meni farkkujen etutaskuun pitkittäin ja poikittain ja puhelin taskussa pystyi myös istumaan. Tämä Android-olio ei mahdu kunnolla edes talvitakin taskuun. Juu, ei tästä enempää, sillä kaikki tämän jo tiesivät.

Älykännykkä mahdollistaa Mobo-rasteilla suunnistamisen. Eli mars Google Play -kauppaan ja sieltä Mobo appi kännykkään. Lataus ja asennus meni hyvin ja ohjelma käynnistyi.

Vaan sitten tuli ongelma: kartat eivät latautuneet. Siinä missä piti olla karttavalikko näytöllä oli musta ruutu. Lisäksi yläreunan painikkeesta, josta pitäisi päästä Mobon kotisivulle, ei päässyt mihinkään vaan tuli virheilmoitus epäsopivasta sivusta. 

Aikani pyörittelin tätä ja sitten kokeilin Mobo2 -sovellusta. Samat ongelmat. Puhelin ei siis ole uusin malli, mutta ei se niin vanha ole. Android on 6.0.1. Baseband-versio on MPSS.BO.2.6.2.c1-00072-M8994FAAAANAZM-1.82470.1 ja Kernel-versio on 3.10.84-perf+OnePlus@ubuntu-54 #1Tue Oct 24 01:07:25 CST 2017. 

Kopioin nuo litaniat suoraan kännykän tiedoista ja ainoa mitä niistä ymmärrän on se, että joku Linux'in versio tuossa pyörii. Työpuhelin, joka on mallia Samsung J1 (siis kaikkein yksinkertaisin, alkeellisin ja hitain sekä vanhempi (versio 4.4.4) kuin tämä One+2) pyöritti Moboa ilman ongelmia.

Huomasin, että kännykälläni päässyt lainkaan Mobo kotisivulle http://mobo.osport.ee/?l=fi , eli edes selaimella ei päässyt. Pääsin sivulle vasta kun annoin selaimelle käsin luvan 'laskeutua' tälle sivulle. Ja silti tuli silmille kaikenlaisia varoituksia.

Eihän siinä muu auttanut kuin kysyä apua Mobon kehittäneeltä Tarmo Klaar'lta. Hänen ohjeiden mukaan resetoin kännykän kellon, jotta se kävisi varmasti samaa aikaa nettiajan kanssa. Resetoin Mobo-sovelluksen. Poistin kaikki väliaikais- yms. tiedostot. Initialisoin incognito-moodin. Vaihdoin mobiilidatan wifiin ja takaisin.

Ei apua. Sitten kokeilin kännykän resetoimista tehdasasetuksiin. Ei apua. Tässä kohtaa nostin kädet pystyyn.

Vaan eipä hätiä mitä. Klaar muutti palvelimensa asetuksia niin, että myös tällä minun kännykälläni pääsee moboilemaan. 


En osaa sano mikä tässä loppujen lopuksi kiikasti. Kuinkahan moni Mobo-suunnistuksesta kiinnostunut on jättnyt asian sikseen kun kaikki ei alkanut heti toimia kerralla? Toivottavasti ei kovin moni.

Olisiko tässä ensi kesän kuntoilutavoite tiedossa? Käydä läpi kaikki lähiseudun Mobo-radat. Kouvolassahan on tällä hetkellä viisi rataa (joista minä olen kahden ratamestari). Kotka-Hamina -akselilla näkyy olevan neljä rataa. Loviisa ja Lapinjärvi pitää bongata samalla kertaa kun tulee jotain muutakin asiaa sinne päin. Siinä ne lähimmät. Toki karttaa zoomalla ratoja löytyy lisää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti