keskiviikko 31. toukokuuta 2023

"Luonto"havainto

Tämä määrä tölkkejä on kerätty Anjalantien pientareelta sunnuntaiaamuna noin 7 km matkalta. 28 kpl tölkkejä á 0,15 € = 4,20 €. Yhden piennarkilometrin arvo on siis 0,60 €/km.

Anjalantien pituus on 25 km.  Pientareet  ovat tien molemmilla puolin, tästä saadaan koko Anjalantien panttiarvoksi 0,60 €/km x 25 km x 2 =  30 €

Voidaan myös arvella paljonko Kouvolan alueella on vastaavanlaisia teitä. Näppituntumalta arvioisin niitä olevan satoja kilometrejä. Tätä tietoa ei pikaisella googlettamisella löytynyt. Kaakkois-Suomessa on valtateita 536 km, kantateitä 87 km, seututeitä 617 km, yhdysteitä 3901 km, ramppeja 135 km, liittymiä ja pisaroita* 5 km ja lauttavälejä 1 km. Näissä lukemissa ovat mukana moottori- ja moottoriliikennetiet. Anjalantie on tienumeron perusteella seututie. Eli on niitä Kouvolassa joka tapauksessa satoja kilometrejä. Siitä voi sitten ynnäillä paljonko rahaa teiden varsilla lojuu.

*) pisaraliittymä on puolikas liikenneympyrä.

Tämän lisäksi on olemassa puistikot, rannat (esim. Koivusaaren uimala on viikonlopun jälkeen tölkkien kerääjälle varma paikka), takapihat, kauppojen seinustat ja muut kolot yms. paikat. Maassa lojuu siis euroja melkoinen määrä.

Itse keräsin vain palautuskelpoiset pakkaukset. Pientareelle jäi tölkkejä, jotka olivat täysin litistyneitä tai murskana sekä muutamia ulkomaalaisia pulloja ja tölkkejä joista ei varmasti saa panttia. Varmasti sinne jäi myös sellaisia, joita en huomannut ja pari tölkkiä oli niin leveän ojan toisella puolella, että en sinne ylettänyt.

Käsin ryttyyn puristettu tai muuten kolhuinen tölkii kelpaa palautuskoneeseen kunhan vain viivakoodi on luettavissa. Palautusta helpottaa jos suurimman kolhun oikaisee. Se käy helposti esim isolla ruuvimeisselillä tai tikulla painamalla sisäkautta.

Joku saattaa kavahtaa likaisia tölkkjeä, mutta asia on juuri päin vastoin. Se on vain maantien pölyä. Vaarallisempia ovat uudet ja kiiltävät tölkit. Niistä sade ja tuuli ei ole vielä ehtinyt huuhdella pois hepatiitteja ja herpeksiä. Luonnollisesti kädet on pestävä tölkkien käsittelyn jälkeen eikä likaisilla sormilla saa räplätä mitään ruumiinaukkoja.

Sitä jaksan ihmetellä, että ei ole ihmisillä pikkurahasta puutetta, sillä pantilliset pakkaukset heitellään pientareille. Pitäisikö oman tienhaaran kohdalle laittaa iso kyltti: "HEITÄ PANTILLISET TÖLKIT TÄHÄN". Näin niitä ei tarvisi lähteä edes keräämään.

Ja mitä tulee roskaamiseen. ]½¤F"#@¤%§"#!!! Anjalantiellä pientareilla on roskia noin 1 kpl/m2. Värälän entisen koulun kohdalla olevalla levikkeellä roskia on noin 30 kpl /m2. Jossain puolestaan hieman vähemmän. Tuo keskiarvo 1 kpl /m2 on siis oma sivistynyt arvaukseni. Itse en ole heittänyt ensimmäistäkään. Kuka nämä roskat heittelee tien varsille. Onko se yksi ja sama henkilö, vai heittelevätkö kaikki muut paitsi minä roskia tien varsille? Niitä on siellä ihan helvetin paljon! 

Asialle pitäisi tehdä jotain!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti