tiistai 18. heinäkuuta 2023

Valitusta urheilun uutisoinnista

Ensin ennen varsinaista juttua tämä:

Kritiikkini ei kohdistu jääkiekkoa tai muita pallopelejä pelaaviin, eikä näitä lajeja seuraaviin. Jokainen harrastaa ja seuraa sitä mistä pitää ja sillä hyvä. En arvostele muiden harrastuksia. Minulla ei ole siihen varaa, sillä harrastan itse kaikkea "erikoista".

Ja sitten itse asiaan:

En katsele enää urheiluruutua, en ole katsellut vähään aikaan. Syy: urheiluruudussa ei ole muuta kuin jääkiekkoa, jalkapalloa ja muita palloilulajeja. Talviaikaan on hiihtoa, mutta hiihtokauden ulkopuolella urheiluruudun täyttää palloilu. Se on nykyään palloiluruutu. Minua ei kiinnosta palloilu missään muodossa. En esim. seurannut jääkiekon vuoden 2023 MM-kisoja lainkaan. Ainoa pallopeli jota katselen telkkarista on snooker.

En luule, vaan tiedän, että tämä urheilu-uutisoinnin nykytila kismittää muidenkin lajien seuraajia kuin suunnistajia. Ei edes mainintaa suunnistuksen keskimatkan Suomen mestaruudesta urheiluruudusta, muista kisoista puhumattakaan, Toki Jukolasta kerrotaan, mutta se on vähän toinen juttu.

Keväällä 2023 on ollut esillä Yleisradion rahoitus. Nyt rahoitus kerätään Yle-verolla. Tämä vero on erikseen kerätty maksu, jonka verotuotto on siis kohdistettu yksinomaan Yleisradiolle. Varsin erikoinen menetelmä, sillä millekään muulle huomattavasti tärkeämmälle yhteiskunnan toiminnolle ei kerätä verorahoja erillisellä verolla (tarkoitan henkilöverotusta). Minun mielestäni Yleisradion rahoitus pitää tulla valtiolta.

Miksi palloilua on niin ylenmäärin urheiluruudussa? Siksi, että sen tuottaminen on älyttömän halpaa. Pahimpana esimerkkinä on jokaöisten NHL-tulosten luetteleminen. Jos suomalaistaustainen miljonääri on onnistunut huitaisemaan kiekon maaliin, se on uutinen. Hohhoijaa. He jotka tosissaan seuraavat NHL:ää ja muita ison veden takana pelattavia sarjoja, ovat todennäköisesti hankkineet itselleen maksullisen kanavapaketin, jonka kautta tulokset ja pelit näkyvät livenä. Turha niitä on joka ilta toitottaa urheiluruudussa.

Jos pitäisi keksiä - ja keksin sen siitä huolimatta - mistä Yleisradio voisi säätää, se on toimittajien määrä.

1. Isoissa kisoissa, esim. MM-hiihdot on toimittajia seuraavasti: kisastudion toimittaja + 2 vierasta höpöttelemässä sohvalla, varsinainen kisan tv-selostaja + tv-kommentaattori, tv-haastattelija maalialueella, ladun varressa oleva hassuttelijatoimittaja, radioselostaja, radio kommentaattori ruotsinkielinen radioselostaja, ruotsinkielinen tv-selostaja, ruotsinkielinen tv-kommenttaatori.  Onkohan tässä varmasti tarpeeksi väkeä? Ei ole, sillä tämän lisäksi on tietysti tekninen henkilökunta. Sen määrää en voi kommentoida, koska en tiedä asiasta mitään.

Ennen vanhaan oli kaksi toimittajaa: radioselostaja ja tv-selostaja. Ja hyvin pärjättiin.

2. Lähes päivittäin tv-uutisissa toimittaja haastattelee toimittajaa. Miksi? Haastateltava toimittaja voi suoraan kertoa asian tai annetaan se pääuutistenlukijan tehtäväksi. Yksi toimittaja riittää siis kertomaan uutisen, jos ei haastatella jotain ei-toimittajaa.

Esim. 29.5.2023 ennen puolta päivää Radio-Suomessa studiossa oli kaksi toimittajaa, jotka juttelivat keskenään ja haastattelivat kahta muuta toimittajaa Turkin vaaleista. Juttelu on varsin sivistynyt ilmaus  toimittajien puhumista. Käytännössä se oli täysin tyhjänpäiväistä höpöttelyä, jossa ei ollut mitään kunnon sisältöä. Lisäksi haastateltiin Ylen ulkopuolista asiantuntijaa, sinä aikana kun radiota kuulin. Saattoi niitä toimittaja ja haastateltavia toimittajia olla enemmänkin sillä kuuntelin vain puolella korvalla. Tässä oli vähintään kaksi toimittajaa liikaa. Musiikkia tulee joka välissä, eli vaikka studiossa olisi vain yksi toimittaja hän ehtisi käydä hyvin vessassa pienemmällä asialla ja jääkaapilla kesken työrupeaman.

Yleisradio on siis paisuttanut omaa organisaatiotaan niin paljon, että rahaa ei riitä muuhun kuin valmiiksi pureskellun urheilumateriaalin lähettämiseen ja toimittajien päivärahoihin. Näin liioitellen sanoen.

Yrittäkääpäs etsiä Ylen sivulta eli käytännössä Areenasta Ylen radiokanavat. Ei siis pööödkästejä vaan suorat radiolähetykset, esim. Radio-Suomi tai Ykkönen. Maailma ja Yle on nykyään niin täynnä podcasteja, että kaikki muu jää niiden alle. Kyllä ne Ylen live-radiokanavat löytyvät netistä, mutta hakea pitää ja ihan tosissaan, että ne sieltä löytää.

Eivät ole muut ilmaiskanavat sen parempia urheilu-uutisoinnissa. Niistä ei tässä tämän enempää.

En siis enää vähään aikaan ole katsellut urheiluruutua kuin puolivahingossa jos satun istumaan sohvalla siihen aikaan. Ei kannata, koska ruudun täyttävät jääkiekko, jalkapallo ja kaikki muut mahdolliset pallot. 

Suunnistusta lisää telkkariin!


P.S.

Mikä urheilulaji on kyseessä: Vastustajaa saa löydä nyrkillä päin näköä eikä siitä seuraa mitään. Tummaihoista alaikäistä pelaajaa saa haukkua vitun neekeriksi. Asia pitää nostaa valtakunnan tasolle, ennen kuin lajiliiton setämiespamppu suostuu väkisin myöntämään, että 'nooh oli tässä jotain pientä säätöä, annamme tonnin kipurahoja'. Jos pukuhuoneessa käy ilmi, että sinulla on pitkät kalsarit tulee sakinhivutusta. Jos käytät pinkkejä nauhoja pelikamppeissa tai käy ilmi, että olet ei-hetero - olet merkitty!

P.P.S

En keksinyt edellisten kappaleen sisältöä itse, vaan ne osuivat silmiin netistä. Jos faktat eivät ole näin, korjatkaa, sillä minä en viitsi tästä lajista googlailla.

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti