tiistai 9. heinäkuuta 2024

Luontohavaintoja osa 9

Tästä linkistä edellisiin havaintoihin

Havainto A


 Ensin kiinnitin huomion pystyyn kuivaneeseen kuuseen...

... ja sitten vasta huomasin, mitä puun juurella oli. Käpysavottaa oikein urakkamitalla. Paikalla on työstetty käpyjä pidemmän aikaa, sillä maassa on lievä kumpu puun juurella, joka on muodostunut käpyaineesta eli suomuista ja osittain maatuneista kävyistä.


Havainto B

110 kV voimalinjan haruksen vaijerin pää näyttää tältä. Eihän se voi olla noin heppoisen melkein poikkiruostuneen ohuen rautalangan varassa...eihän?


Ei todellakaan. Tämä kuva sijaitsee edellisen kuvan 'alapuolella'. Vaijeri tekee U-mutkan reiän läpi, jossa on kiila. Mitä kovempi veto, sitä tiukemmin kiila ja vaijeri kiristyvät reikäänsä. Edellisen kuvan rautalankaviritys pitää vain vaijerin vapaata päätä paikallaan, ettei se törrötä vapaana.

Mutterin ja reikäpalan (jossa kiila on) välissä on musta rengas, joka jatkuu putkimaisena myös noin 10 cm alas U-pultin kierteen päälle. Erottuu kuvassa mustasävyisenä. Mitä ainetta tuo osa on? Se tuntui sormiin karhean muovin tapaiselta aineelta. Onko se eriste? Mistään pehmeästä aineesta ei ole kyse, sillä veto on varmasti luokkaa useita satoja kiloja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti