torstai 13. lokakuuta 2016

Iso pamaus tulossa?

Autossani on radio/CD soitin, joka ei ymmärrä mp3-muotoon pakattua musiikkia eikä radiossa ole myöskään usb-liitintä. Syy tähän puutteeseen on tietysti se, että auto ja sen radio on valmistettu ennen kuin usb-liitintä oli keksitty. Saivartelijoille huomautan, että ehkä usb oli jo silloin keksitty, mutta se ei ollut vielä yleistynyt kuluttajalaitteisiin.

Novaa ja sen sukuisia radiokanavia, joissa ilejokiset ja kumppanit esiintyvät en pysty kuuntelemaan. Lähetys koostuu lähes pelkästään joutavasta höpötyksestä. Seassa olisi kuuneltavaa musiikkia, mutta sitä häiritään hölötyksellä, jossa toimittajat vitsailevat ja jutustelevat keskenään. Ei puhettakaan, että puhevirtaa olisi käsikirjoitettu tai toimitettu millään lailla. Syy tähän on tietysti ilmeinen. Tämänkaltainen ohjelma on halpaa tuottaa. Musiikin tekijänoikeusmaksut ovat radiokanavalle luokkaa 30 €/min. (Em. hinta on YLEn, muille kanaville se on ehkä toinen, mutta suuruusluokka on tämä.) Toimittamaton puhe maksaa alle 0,5 €/min. Eli jokainen minuutti, jonka toimittajat kikattavat ja röyhtäilevät mikrofoniin on puhdasta säästöä kanavalle.

Radio Suomikin alkaa puuduttaa. Paikallisuutiset ovat jostain syystä aina kotoisin Kotkasta tai Lappeenrannasta. Iltaisin ja viikonloppuisin tulee selviä ohjelmakokonaisuuksia, mutta aina silloin kun olen autossa, ohjelma on silppua ja samojen jo aamulla kerrottujen uutisten toistoa.

Asialle piti tehdä jotain. Otin joutilaan muistitikun. Laitoin Googleen hakusanaksi "70' & 80' hits". Kun vastaan tuli lista, jossa oli tutulta kuulostavia biisejä laitoin sivun muistiin. Copy: ekan biisin nimi, To: You Tube. Jos kappale löytyy You Tubesta (ja käytännössä kaikki löytyvät), osoitteen kopiointi. Sitten selaimeen toinen ikkuna auki ja sivulle jossa pystyy tallettamaan You Tuben äänen mp3:ksi. Kolmen minuutin kappaleen muunnos kestää vähän alle sekunnin. Sitten syntynyt tiedosto tikulle talteen ja listalta seuraava kappale.

Kymmenen kopiokerran jälkeen klikkaukset pystyi tekemään melkein sokkona, joten hitain lenkki ketjussa oli kopiointi muistitikulle. Puoli tuntia ja minulla oli puoligigaa musiikkia muistitikulla. Varmaan koko hoidon olisi voinut hoitaa jollain makrolla, mutta meni se näinkin tosi ripeästi. Tämä sama urakka kappaleiden ilmestymisaikoihin olisi vaatinut 50 C-kasettia ja viikon työskentelyn yötä päivää. Tietysti musiikit olisi pitänyt myös ostaa jostain, sellaista määrää rahaa ei ollut olemassa missään. Tiedän myös sen, että naurettavan pienellä maksulla ne voisi tänään kuunnella jostain Spotifystä tms. palvelusta. Voisi, jos omistaisi laitteen, joka on yhteensopiva ja viitsisi maksaa siitä.

Sitten muistitikku pitää saada vielä toimimaan autossa. Tilasin Kiinasta laitteen, joka lähettää siihen liitetyn mp3-musiikin tavalliseen automankkaan. Laite kytketään tupakansytyttimen liittimeen josta se saa virtansa. Sitten valitaan sama kanava aparaattiin ja radioon ja siinä se. Kun radion käynnistää laite lähtee käyntiin ja kun radio sammuu, sammuu vekotin. Ihmeellistä mutta totta. Se muistaa mihin jäi edellisellä kerralla ja jatkaa siitä. Mukana tuli myös kaukosäädin. En tiedä mihin sitä tarvitsen, sillä vehje on vaihdekepin ja käsijarrun välissä, eli aivan käden ulottuvilla. Eikä sitä tarvitse käytännössä käpälöidä lainkaan.

Ja nyt tulee se otsikossa lupaamani pamaus!

Vekotin maksoi Kiinasta kotiin toimitettuna 2,98€ eli kaksi euroa yhdeksänkymmentäkahdeksan senttiä! Hinta sisältää toimituskulut. Pelkkä kaukosäätimen paristo maksaa Prismassa enemmän. Epäilen, että Suomen pakkasista laite ei tykkää, mutta jos se helmikuuhun saakka kestää olen tyytyväinen. Jos hajoaa, niin sitten tilaan uuden.

Miten tämä on mahdollista? Joku tässä yhtälössä ei pidä paikkaansa. Jos lähetän kirjekuoren Kotkaan se maksaa enemmän kuin tämä kirjaimellisesti maapallon toiselta puolelta tuotu vehje, joka ei edes mahtunut tavalliseen kirjekuoreen.

Nauttikaa hyvät ihmiset nykyisestä kulutushysteriayhteiskunnasta kun se vielä on mahdollista. Tämä järjestelmä heittää voltin jossain kohtaa. Näin tämä ei tule jatkumaan loputtomiin, sillä ilmaisia lounaita ei ole.




1 kommentti:

  1. Voi kyllä me nautitaan! Laulun sanoin, "Kiire on, hoppu, hoppu, huomenna tulee maailmanloppu!"
    Sitten täysin tarkistamaton huhu, joka hieman selittäisi postitusasiaa: Jostakin luin että Kiinan valtio tukisi yrittäjää ja hoitaisi postikulut. Todenperäisyyteen kannattaa suhtautua varauksella. Palkkojakaan Kiinassa ei kai tarvitse juurikaan maksaa? Aika paha on kisata kiinalaisten kanssa jos noin on.

    VastaaPoista