maanantai 1. joulukuuta 2014

Anteronpäivän rastit 30.11.2014

Tätä tapahtumaa oli odotettu jo pidemmän aikaa. Odotus palkittiin ja Anteronpäivän rastit järjestettiin 30.11. Maple Ridgen maastossa.

Sain VIP-passin oltuani ratamestarina viime kaudella ja pääsen siis nyt myös vanhojen tapahtumien radoille. Niiltä onkin hyvä hakea tuntumaa on ennen tositoimia. Kävin pari satunnaista rataa läpi ennen h-hetkeä. Muuten virtuaali-iltarasteille ei oikein voi valmistautua. Mukava asento tuolilla, hiiri kohdalleen ja menoksi.

Virtuaali-iltarastit? Jos asia ei ole ennestään tuttu, täältä löytyy lisää tietoa: suunnistussimulaattori.
Peli ei toimi selaimessa, vaan vaatii ao. ohjelman lataamisen ja asentamisen. Toimiakseen kunnolla se vaatii koneelta kohtalaisesti tehoja, ja nimenomaan grafiikan pyörittämiseen pitää olla potkua. Suunnistusta pelissä ei opeteta, eli se pitää olla hallussa. Itse pelaaminen eli simulaattorilla suunnistaminen on erittäin yksinkertaista. Maasto näkyy näytössä. Hiirellä ohjataan ja liikutaan. Kartan ja kompassin saa näkyviin tarvittaessa näppäimillä ja rastilla leimataan näppäimellä. Siinä se. Tulokset ja reittihärvelit tulevat nettiin aivan kuin mistä tahansa reaalimaailman suunnistustapahtumasta.

Henkeä ei ahdista, jalat ei kramppaa tai hyydy, mutta jännitys on selvästi aistittavissa. Tieto siitä, että omaa suoritusta verrataan muihin, panee yrittämään tosissaan. Simulaattorissa on tehtävä samoja päätöksiä kuin oikeassa suunnistuksessa. Reitinvalinta on niistä tärkein. Jos onnistuu hukkaamaan itsensä, takaisin kiinni saaminen on jopa vaikeampaa kuin livenä. Mikäli mielii tuloslistalla ylös, yhtään virhettä ei saa tehdä ja kaiken aikaa on edettävä ilman miettimistaukoja. Mukana on käsittämättömän taitavia ja nopeita virtuaalisuunnistajia. Käsittämätöntä on myös se ohjemistotyö, jonka Antero Pulli on tehnyt simulaattoria varten. Hatunnosto, kiitos ja kumarrus.

suunnistus suunnistussimulaattori
Kuvankaappaus Maple Ridgestä uusintajuoksusta hieman K-pisteen jälkeen.


Anteronpäivän rastit kulkivat tavisvauhtia. Ratamestarin asettama ihanneaika oli 31.00 ja minulla tuhraantui aikaa 40.52. Yksi pieni koukkaus ja yksi selvästi väärä reitinvalinta. Muuten ihan normisuoritus, josta en kovallakaan miettimisellä keksi, miten sitä pystyisin tuon täyden 9 minuutin verran lyhentämmään.

Linkit tuloksiin ja härveliin.

Se on virtuaali-iltarasteilla myös plussaa, että kaikista suorituksista tulevat reittihärveliin 1:1 reitit - halusipa tai ei. Jos meni vähän huonommin, aina voi lohduttaa itseään ja katsella jonkun vielä huonomman tekemiä kiemuroita. Tietenkin sillä varauksella, että ei itse jää viimeiseksi.

Eikö sinulla ole talvella mitään tekemistä tai kaipaat lisää lajiharjoittelua? Asenna suunnistussimulaattori.


3 kommenttia:

  1. Hi Jukka,

    I stumbled across your blog when I was looking for some information on the late suunnistussimulaattori. I know that Suunnistussimulaattori has come to an end and its website is down. Nevertheless I still have a running version of the game with some maps (the nine maps provided with the installation). I deeply miss the simulation, especially in the winter time...

    As far as I remember there must have been hundred of maps to run on when Suunnistussimulaattori was still active but I suppose they were lost when the Suunnistussimulaattori server went down.
    I was wondering if you still had copies of some of the maps you created? If yes, would you be willing to share them?

    My attempts to make maps myself were unsuccessful, I never managed to create the elevation file. I think some essential hints were lost in translation (the version I have is finnish only)...

    I posted a similar request on attackpoint.com, but I think Suunnistussimulaattori is unknown there.

    Thanks in advance and kind regards from Austria,
    Wilfried Renner

    VastaaPoista
  2. It was a shame that Orienteering Simulator stopped working. It was very good winter training for the orienteer.

    I have made several terrains for the simulator (the files are somewhere deep in my archives). It was not an easy task at all. The elevation file was the most laborious to make. I processed the picture with PaintShopPro. The height data (=curves) must trasformed into a grayscale image in png-format 512x512 px. I used to edit it in overscale to make painting ja coloring more easy. And after that I scale it back to smaller.

    I have written down for myself the "complete" instructions, pixel by pixel and bit by bit, how to create the new terrain. The instructions are of course in Finnish - maybe Google can translate it for you - if you want to try...

    VastaaPoista
  3. I would be very happy if you could send me your instructions, Google translation is usually good enough to get the meaning. I would also be very thankful if you could send me the maps you created. Thanks in advance! I will let you know if I succeed in making Suunnistussimulaattori maps by myself.
    My email is renner101169(a)gmail.com

    Regards, Wilfried

    VastaaPoista