maanantai 24. marraskuuta 2014

KS Yökuppi 24.11.2014

Yösprinttiä. Ennakko-odotukset olivat korkealla ja peukkuja pidettiin, että säätila olisi suotuisa. En malta olla jälleen mainitsematta sitä hämmästyksen määrää, joka jästien (=suunnistusta harrastamattomat) kasvoilla oli, kun heille valkeni - tai siis pimeni - että tämä mies on taas lähdössä suunnistamaan. "Ettekö te ikinä rauhoitu? Nythän on marraskuu!" kuului kysymys ja kommentti sille, miten joku viitsii mennä ulos pimeään ja juoksentelemaan lamppu päässä sinne tänne rastien perässä. 'Sinne tänne' kuvastaa paikoin omaa suunnistustani hyvin, mutta en saivarrellut vaan totesin rauhallisesti yösuunnistuksen yksinkertaisesti olevan erittäin mielenkiintoista. Sille ei vaan voi mitään.

Lumi tuli maahan. Hyvä niin sillä hiihtämään on tietysti kova hinku muuallekin kuin Anjalan tykkiladulle. Mutta mitä laitan jalkaan yösuunnistukseen?  Tarkistin ennen lähtöä, että kompassissa ei ole kuplaa. Ei ole, vaikka ravistelin ja vatkasin sitä kuinka. Jos kupla nyt ilmestyy rasian sisälle puolimatkassa, vaatii tämä ilmiö jonkin sortin fyysikon selitystä. Olin tällä kertaa jopa lukenut tapahtuman ennakkotiedot ja osasin varautua oikean kokoisella karttamuovilla.

Suunnistus sujuin varsin hyvin. Kolmosesta (B-rata) menin vähän ohi. Nojasin, siis otin kädellä tukea samasta kuusesta kumpareen päällä, jossa leimasin ja heijastin olivat kiinni, mutta olin puun toisella puolella.Näin läheltä en ole mennyt koskaan aiemmin ohi. Onneksi ei mennyt paljon aikaa hukkaan. 9-10 välillä aivan pieni edestakaisin juoksu, joka menee mittakaavan piikkiin. Muuten olen varsin tyytyväinen. Kasille jaettu ykkösväliaika. Hyvä minä!

Jaloissa oli ne samat räjähtäneet nastarit kuin kaikkina muinakin kertoina on tänä vuonna ollut. Jalat pysyivät yllättävän kuivina. Pienetkin polut on koirankusettajien toimesta tallattu ja metsässä lunta oli vain nilkan korkeudelle. Pururadalla oli joku vetänyt jäljistä päätellen myös suksilla.

Kyllä! Kompasiin ilmestyi kupla matkan aikana. Johtuuko se lämpötilasta? Missä kupla on piilossa silloin kun vehje on eteisen pöydällä? Tämän mysteerin selvitän suurennuslasin avulla.

Tulokset.  Härveli.

Kiitos ratamestarille. 

Yösuunnistus on parasta mitä mies voi lamppu päässä tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti