tiistai 21. kesäkuuta 2022

Lukkari-Jukola 2022

Raportti vuoden 2022 maailman suurimmasta suunnistustapahtumasta. Vai pitäisikö sanoa world's greatests orienteering happeningistä?

Valmistautuminen

Lajiharjoitteluna oli normaalia iltarastisuunnistusta. En käynyt henkilökohtaisten syiden takia yhdessäkään seuramme taitoharjoituksessa.

Luin seuramme valmentajamme SamuH:n kirjoittamat tärpit ja tutkin hänen vanhalle kilpailumaaston kartalle suunnittelemansa esimerkkiradat. Yleisenä neuvona voin antaa, että Samun neuvoja ja vinkkejä kannattaa kuunnella. Hän osaa suunnistaa, siitä todisteena osuutensa nopein aika tämän vuoden Jukolassa.

Katselin netistä aiheeseen liittyvää materiaalia. Youtubeen hauksi 'Jukola 2022 ennakko' ja siitä sitten poimin mikä itseä kiinnosti. Jos oli höttöä välissä (kuten tapana on), katsoin tuplanopeudella.


Matka & pysäköinti & majoitus

Omalla autolla kaikkiaan 708 km ajamista. Suoraan parkkiin ilman odotusta la klo 19 paikkeilla. Pois lähtiessä noin su klo 14 odotusta puoli minuuttia. Hyvin sujui pysäköinti.

Paluumatkalla Paimion ABC:n Hesburgerissa mättöateria. Jukolan paluuliikenne tuli Heselle täydellisenä yllätyksenä. Annoksen valmistumiseen meni 35 min ja syömiseen vajaa 4 min. Jälkäriksi kaupan puolelta jätski. Kaupan kassa oli suljettu ja rahastus hoidettiin ravintolan kassalla - jossa oli kunnon jono. Hetken näytti, että jäätelö sulaa ennen kuin se ehditään nuolaista, mutta ehdittiin kuin ehdittiinkin maksaa ne ensin.

Tuhansia telttoja eikä kahta samanlaista - vai onko?


Tästä se lähtee, matka teltta-alueelta kohti kisakeskusta. Oli saappaat mukana.

Ruokailu

Jos satuitte huomaamaan niin pormestari Juhana Vartiainen ehdotti vuonna 2021, että Helsingistä tulisi virallisesti enlanninkielinen kaupunki. Tämä ehdotus on selvää suomettumista. Mielestäni tämä oli täysin päätön idea. Suomalaisten pitää saada asioida ja saada palvelua suomeksi. Eräs ongelma on, että monia tutkintoja ei Suomessa ole mahdollista suorittaa lainkaan suomenkielellä. Tätä on tietääkseni asetettu tutkimaan joku ryhmä tai komitea. Sananlasku sanoo: Maassa maan tavalla. Älkää naurako. Ranskalaiset pitävät kynsin hampain kiinni omasta kielestään ja jos sinne yrittää luikerrella englanninkielinen sana, miliisit ottavat varmistimet pois. En väheksy kielitaitoa - päinvastoin - mutta joku tolkku tässä finengelstamisessa pitäisi olla.

Miten tämä liittyy Jukolaan? Siten, että kohta on mahdotonta ruokailla suomeksi Jukolassa. Tässä poimintoja ruokalistoilta:

Black Angus kebab
Citrus Chicken
Chipotle Beef
Citrus Beanit
Nachos & Salsa
Burrito & Nachos
Meat House
Big Bacon
Butcher
Original Veggie
Spicy Chicken Burger
Original Chicken Burger
Fresh Chicken Salad
Fried Chicken Plate
Double Chicken Box
Panang Curry

Mitä hittoa nämä annokset ovat? Jukolassa oli mukana 36 kpl brittiläisiä suunnistajia (joukkueissa joiden kotimaa oli UK) eli heille ruokalistat avautuvat luonnostaan. Oliko meksikolaisia suunnistajia mukana? Jossain netissä oli lueteltu kaikkien osallistujien kansallisuudet, mutta en enää uudestaan hakiessa sitä löytänyt. Meksikostahan osa noista eineksistä näyttää olevan kotoisin.  Pitääkö suunnistajien olla hansvälimäkiä, että saa asista selvää? Nettisivujen valikosta voi valita kieleksi fi, en tai sv. Suomalaiseen sivuversioon olisi kannattanut laittaa annosten nimet selvällä suomella? Latoosittomat ja gluteenittomat ominaisuudet on kuitenkin mainittu selvällä suomella annosten nimikummajaisten jälkeen. Ilmesesti joku elintarvikemääräys pakottaa näin tekemään?

Joku voisi hieman ohjeistaa sekalaisia food service companyitä, että häppening on suomalainen.

Miksi pitää erikseen sanoa, että salaatti on tuore? Oletusarvo on, että salaatti ON tuoretta. Vai olenko ymmärtänyt väärin ja on mahdollista tilata myös nahistunut salaattiannos?

Kanahampurilaisia (chicken burger) ihmettelen. Ei kananlihasta tehdä hampurilaisia, kyllä se on broileria. Kana ja broileri ovat eri asia. Kanat menevät luineen ja höyhenineen päivineen silppuriin ja niistä tehdään minkeille rehua eikä hampurilaispihvejä. Ennen kanoista tehtiin viilokkia, mutta kananlihaa on vaikea saada, sillä kanat munivat itsensä hengiltä eikä niistä jää syötävää.

Jukolan ruokailu on aina ollut minulle jonkin tasoinen pettymys. Lue esim. tämä juttu. Ei tämä  kuitenkaan ole pelkkää valitusta, ruokalistalta löytyi myös tämä:






Selvää suomea. Näin sen pitää olla. Muikkuateria englanniksi on: Whitefish platter with potatoes and vegetables, jos joku ei ymmärtänyt mikä muikkuateria on. En kuitenkaan käynyt illalla syömässä mitään. Menomatkan ABC:n bonuspannu piti nälän loitolla illalla.

Aamiaspuurolla kävin hyvissä ajoin ennen omaa osuutta. Ostimme siis aamiaisen, emmekä breakfastia. Syy löytyy alla olevasta kuvasta.

Kotikenttäetu? Aamiainen oli euron halvempi kuin breakfast.

Valitsimme pystybaarista puhtaimman pöydän, eli tämän. Natsot mutsos gratsias vain mitkä lie oli levitelty kaikille pöydille. Kuvassa vain tämä pöytä, kun en kehdannut sohia kameralla ruokailevia ihmisiä.


Keittiö kuvattuna takapuolelta.

Kilpailu

Joukkueeni oli 1088 eli KS:n kutosjoukkue. Ratapituus 16,7 km (kolmanneksi pisin rata jonka olen ikinä suunnistanut). Aikaa meni 2:40:38 ja todellinen juostu matka 18,54 km. Vauhti 9:37 min/km ja todellinen juostun matkan mukaan laskettu vauhti 8:40 min/km.

Osuusajoissa sijoitukseni oli 798/1270. Tuloksista löytyvät myös ratakohtaiset ajat. Eli omaa suoritusta voi verrata niiden kanssa, jotka ovat juosseet täsmälleen samat hajonnat. Oma ratani oli J711 ja tässä listassa sijoitukseni on 53/83. Huomatkaa, että näissä tuloksissa ei ole huomioitu ikähyvityksiä, joita minun kuuluisi saada.

Yksi noin 2 min kiemura, joka johtui siitä, että oikeaan suuntaan mennyt ura päättyi kesken kaiken ja edessä oli läpipääsemätön mangrovejuurakko. Oli pakko koukata sivuun ja tehdä reilu kaarros, että sai kovaa maata jalkojen alle.  Tässä meni parikymmentä pykälää osuussijoituksissa.

Muuten varsin selvää toteuttamista. Suorituksena tämä poikkeaa täysin iltarastisuunnistamisesta, joka on leipälajini. Tosin - vaikka urassa edetään, pitää silti olla selvillä missä ollaan. Vastaani tuli  kaikkiaan 4 väärää hajontarastia. Ura meni suoraan, olin hereillä enkä jäänyt leipomaan, vaan jatkoin suoraan eteenpäin.

Join jokaisella juomapisteellä vajaan mukillisen. Toisella juomapisteellä nuolin karttani. Geelipakkaus tuntui olevan jumissa kun puristin sitä suuhuni. Tutkin asiaa ja samassa geeli oli kartalla. Onneksi kartalla eikä maassa. Nuolin kartan puhtaaksi ja tahmea kartta pysyi todella hyvin käsissä loppumatkan.

Siinä kohtaa kun on itse leimannut, juossut sata metriä ja vastaan tulee kovaäänisesti kiroileva suunnistaja, tietää taas kuitanneensa muutaman sijan.

Olen tyytyväinen. Jalkavaivat huomioon ottaen meni todella hyvin meni.

Plussat ja miinukset 

- Ei pinssiä.
- Ei kangasmerkkiä.
- Ei käsiohjelmaa.
- Ei postimerkkiä / postileimaa
- Jukola-apissa ei herätystoimintoa valitulle tapahtumalle. Ohjelmaa hälyttää kaikista valitun joukkueen tapahtumille. Eli siis plimputtaa koko yön jos sen jättää päälle).
- Jukola kaupan ale alkoi sillä välin kun olin maastossa.

+ Telttapaikka ja varsinkin tuuliteltta hyvillä paikoilla. Tästä kiitos sille seuramme henkilölle, joka paikat oli varannut.
+ Parkki toimi hyvin.
+ Suihkussa lämmintä vettä.
+ Ei vessajonoja. Ei siis lainkaan jonoja. Heti pääsi eriöön jonottamatta kun tuli tarve.
+ Vesivessa. Mielenkiintoinen rakenne. Vesi meni vauhdilla. Paljonkohan sitä kului tapahtuman aikana?
+ Radat ja maastot ym. kilpailutoiminnot tietysti taattua Jukola-laatua.
+ Areenatuotanto (se vähän mitä katsoin) ja tv-lähetys aivan parasta laatua, niin teknisesti kuin sisällöllisesti.

KS:n tuuliteltalla näkyi pirteitä ja väsyneitä henkilöitä.

Yhteenveto

Jukola on aina elämys, vaikka jätin tällä kertaa käymättä seuraavissa Jukolan palveluissa: Keltamäen kauppa, puolustusvoimien alue, sauna, sotilaskoti, mallasrasti, SSL:n kioski, lastenmaailma, juhlalava (siis sen edusta) ja metsäkirkko sekä kaikki elintarvike- ja myyntikojut. Edes jäätelöä en ostanut.

Joskus jos olisi aikaa ja intoa voisi tehdä niin, että kävisi kaikki tarjolla olevat palvelut yms. pisteet läpi a:sta ö:hön. Se ei onnistu näin tiukalla aikataululla eikä silloin kun itse urheilee.

Kuvassa yllä mukaan tullut aineisto. Keskellä on Jukola-kiuaskivi. Olen nähnyt samanlaisia möhkäleitä jossain Jukolassa aiemmin. Näissä ei ole tapahtuman nimeä tai päivämäärää, eli jämät ovat siirtyneet aina seuraaville kerroille. Koska minulla on kaikki kaapit täynnä T-paitoja ja varsinaisia keräilytuotteita ei ollut saatavilla, ostin kiuaskiven. En laita sitä kiukaalle vaan hyllylle.Taakse kirjoitin mistä se on hankittu.

Jukola oli elämys myös Team-Sakin nuoremmalle suunnistajalle. Lamppu meni säpäleiksi heti matkalla ykköselle. Vähintään viisi minuuttia meni hukkaan otsapantoja, piuhoja ja muita osia kerätessä ja säätäessä. Sitten kun valo oli saatu osoittamaan suunnilleen menosuuntaan, tuli 15 cm vekki intiimiin kohtaan kehoa. Sitä ihastel....ihmetteli ensiaputeltassa mieslääkärin lisäksi viisi hoitsua. Näistä kommervenkeistä huolimatta taas huippuveto. Sijoitus kolmososuudella 206/1454 ja ilman mainittavia virheitä. Ilman vahinkoja sijoitus olisi ollut noin 30 pykälää parempi.

Lopuksi

Viestinomaisesti viimeiselle osuudelle pääsi noin 250 joukkuetta ja loput joutuivat yhteislähtöön. Miten olisi jos Jukolaa pidennettäisiin yhdellä päivällä? Näin kaikki joukkueet pääsisivät vaihtamaan aina akkureita myöden. Tai jos viestiä pidennetään edes puolella vuorokaudella, kaikki vaihdot ehtisi toteuttaa noin 1200 jussi-joukkuetta. Riittäisi pöhinää pidemmälle ajalle ja kaupoille tulisi aivan toisenlainen asiakasvirta. Miksi siis nauttia vain yksi Jukolan taikayö, kun niitä voisi olla kaksi?

Suurin kysymys on kuitenkin se, että mitä näille sveduille pitäisi tehdä?
 
Selasin aiempia juttujani Jukoloista. Samoja asioita niissä vilahtelee. En voi sille mitään, sillä mitä mitättömämpi yksityiskohta, sitä mielenkiintoisempaa sitä on väännellä ja käännellä. Suunnistusta itseään löytyy tulospalvelusta, Yle Areenasta ja reittihärvelistä.

Skodan takaoven koristelista oli etureunasta hieman irti. Sattui niin, että parkissa takaoven ollessa auki avasin myös etuoven. Tulos oli: takaoven etureunastaan irti ollut lista työntyi etuoven listan takareunan alle. Etuoven lista ei käytännössä taittunut ja sen irti olemista ei huomaa. Ja etulista on myötäsuuntaan ilmavirtaan nähden. Takaoven lista sen sijaan taittui kunnon mutkalle. Sitä ei voinut jättää repsottamaan, sillä se oli epäaerodynaaminen ja olisi kerännyt kaiken moskan ja itikat alleen. Ratkaisu oli Leukoplast.

 






6 kommenttia:

  1. Kerrassaan havainnollisen perusteellinen analyysi. Lähetän linkin Jukolan johtoryhmälle. Edes kutsuvieraana en löytänyt käsiohjelmaa. Kyllä niitä joillakin näkyi olevan. Tällä hetkellä tiedän, että kaikenmaailman festarijärjestäjät kyttäävät osingoille. Pitäisi seurojen käsistä koko markkina avata tapahtumajärjestäjien käsiin. Nyt kaikki barrikadeille, tai Jukolankin jälkeen alkaa roskia löytyä kasapäin tapahtumapaikalta:-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut tarkoitus lymyillä. En vain osannut tuota "anonyymiä" korjata. Heikki

      Poista
  2. Suuri amerikkalainen internetpalveluyritys toki auttaa ruokalistankin kanssa, mutta en minäkään siinä tiskilllä olisi jäänyt kääntämään. Mutta tässä suuntaa antava lista vaikka ensi vuotta varten. Tuo "Teurastaja" vois olla just ankkuriosuudelle valmistava ateria:

    Rotunaudan paahtoliha
    Sitrushedelmäkana
    Savuchilipaprikanaudanliha
    Sitrushedelmähärkäpapu
    Juustokuorrutetut ohutleipälastut ja sipulitomaattikastike
    Rullattu täytetty ohutleipä ja juustokuorrutetut ohutleipälastut
    Naudanlihatalo
    Iso sianlihasiivu
    Teurastaja
    Aitokasvis
    Mausteinen kanahampurilainen
    Aito kanahampurilainen
    Tuore kanasalaatti
    Paistettu kanalautanen
    Kahden kanan laatikko
    Malesialainen mausteinen, mutta kuitenkin hieman miedompi, kastikeruoka ja intialainen mausteseos

    VastaaPoista
  3. 😅😅 Selvää Master chef -asiantuntemusta. Luin ensin "aivokasvis", joka sopisi myös ankkuriosuuden fiiliksiin teurastuksen jälkeen, mutta sehän olikin "aitokasvis".

    VastaaPoista
  4. Pieni myötähäpeän häivähdys tulee tästä "mynäenglannin" porrage-sanasta. Puuro oli muistaakseni porridge ainakin viime näkemällä. Hyvä kuitenkin, että Juice Leskistä pääsee kuuntelemaan ja sen jälkeen saa yhä vettä.

    Nachos muchos gracias-pöytä näyttää varsin herkulliselta sekä siistiltä. Tällaisia pitäisi Kouvolassakin hommata iltarasteille.

    VastaaPoista
  5. Minulla jäi ruuat syömättä - niin valtavan pettymyksen siellä koin:

    Kyllä minä suuresti ilahduin, kun tulin ruoka-alueelle. Ensimmäiseksi havaitsin suuren tekstin: STRIP TEASE. Ei voi olla totta - nyt se on tämäkin Jukolassa nähtävä!

    Laittaessani lasit päähän karmea totuus kuitenkin paljastui; kirjaimet olivat lähes samat mutta eri järjestyksessä; tarjolla olikin STREET PIZZA...

    VastaaPoista