Sattuipa käsiini Suunnistusliiton ex-puheenjohtajan Erkki Frickin visiot vuodelta 1995, jossa hän pohtii miten suunnistus muuttuu vuoteen 2010 mennessä.
● Suunnistuksen seikkailulliset ominaisuudet lisääntyvät. (ennustus Frick)
Totta. Yhtenä esimerkkinä rogaining-kisat. Tarjolle on tullut monia suunnistusta sisältäviä urheilutapahtumia, eli niitä seikkailukisoja. (kommentti Sakki)
● Lajien välinen kilpailu nuorisosta lisääntyy.
Totta. Sen lisäksi uusia lajeja ja aktiviteettejä on syntynyt melkein kuin sieniä sateella. En sienestä, joten en osaa sanoa kuinka paljon sieniä on sateella, mutta uusia lajeja on joka tapuksessa tullut paljon.
● Veteraanisuunnistus ja suunnistusmatkailu lisääntyvät ja kehittyvät.
Todennäköisesti näin on. Ainakin suunnistusmatkailumainoksiin törmää tuon tuosta. Kyllä näillä matkoilla joku käy, koska niitä mainostetaan säännönmukaisesti. Onko veteraanisuunnistus lisääntynyt? Todennäköisesti, koska suuret ikäluokat ovat veteraaneja.
● Tekniikan kehittyminen lisää suunnistuksen julkisuutta.
Totta. Kaikki suunnistusta harrastamattomat jästitkin tietävän ne "täpät jotka liikkuu siellä telkkarissa".
● Jokamiehen oikeuteen tulee rajoituksia.
Totta. Kiellettyjen alueiden määrä ei ainakaan ole vähentynyt, jos ei muusta syystä niin upeille kalliomaisemille on rakennettu pientalo- ja pienkerrostaloalueita. Vähän aikaa sitten virisi keskustelu metsämaan asettamisesta kiinteistöveron piiriin. Tähän tuli MTK:n suunnalta selvä kuittaus, että jokamiehenoikeus loppuu siiten paikkaan. Varsin ymmärrettävä vastaus. Niin... eihän jokamiehenoikeutta ei enää ole olemassa. Se on jokahenkilönoikeus.
● Suunnistus on olympialaji.
Väärin. Olen aiemmin kirjoittanut siitä miksi suunnistus ei pääse olympialajiksi. Ehkä onkin parempi, että suunnistus ei pääse olympialajiksi. Koko olympiasysteemi on paisunut aivan mahdottomaksi ja kaikki isot päätökset hoituvat korruption voimalla. Ennustan, että olympialaisille käy kuten jalkapallon MM-kisoille. Rahassa kylpevät diktatuurit hamuavat kisat itselleen pönkittääkseen omaa egoaan. Kun tavallisilla mailla ei ole varaa järjestää olympialaisia tai jalkapallon MM-kisoja, ne valuvat enenevässä määrin epämääräisiin paikkoihin. Kuvitelkaa miltä olympialaiset näyttäisivät esim. Saudi-Arabiassa. Miten kävisi jos suunnistus olisi silloin olympialaji? Karttana voitaisiin käyttää hiekkapaperia.
● Fysiikan osuus huippusuunnistuksessa kasvaa.
Totta. Juoksuvauhdit ovat sitä luokkaa kaikissa maastoissa, että aina pitää juosta täysillä pärjätäkseen.
● Seuroilla ja seurayhtymillä on palkattuja ammattivalmentajia.
Totta. Valmentajien lisäksi on muitakin palkollisia. Syy on yksinkertaisesti se, että talkooihmisiä syntyy vuosi vuodelta vähemmän.
● Yhteiskunnan tuki urheilun rahoitukseen vähenee.
Totta. Niukkuutta jaetaan vuosi vuoden jälkeen.
● Kilpailuihin ilmoittaudutaan keskusrekisterin kautta.
Totta. Netissähän kaikki tämä nykyään tapahtuu.
● Yhteistyö muiden lajien kanssa lisääntyy.
Ehkä Totta. Ainakin näin paikallisella kouvolaisella tasolla olen havainnut pienimuotoista toimintaa myös muiden urheilujajien kanssa. Käytännössä tämä tapahtuu yleensä yksittäisten aktivistien toimesta jotka huseeraavat usemman lajin parissa. Onko yhteistyön määrä lisääntynyt verrattuna menneisiin vuosikymmeniin? En osaa sanoa.
Frickin visioiden yhteydessä mainittiin myös huippufraasi: "Suomi on maailman paras suunnistusmaa." Olen tämän saman galaksin kokoisen määritelman havainnut myös nykyaikana muotoiltuna suunnilleen niin, että "Suomi on maailman paras suunnistusmaa vuonna 2025." Saahan sitä visioita olla. Minullakin on paljon sellaisia, mutta en kehtaa niistä julkisesti höpistä. Vierastan koko visio-ilmiotä. Tavoite olisi selvempi.
Tuota tuota... miten tämän nyt kohteliaasti muotoilisi, ettei sumentaisi kenenkään viattoman kirkasta katsetta. Tavoitteita voi toki olla, mutta että ihan maailman paras. Jos tulevista koti MM-kisoista tulee vähintään 9 mitalia ja niistä kolme on kultaista ja Ruotsi saa enintää 8 mitalia joista korkeintaan 2 on kultaista voidaan sanoa, että Suomi on sillä hetkellä maailman paras huippusuunnistusmaa.
Mitä korkeammalle pyrämidin huippu on tarkoisus rakentaa, sitä suuremman alan pyramidin pohja vaatii. Lisäksi korotus tapahtuu exponentiaalisesti, eli korkeammalla tehtävä korotus vaatii pohjaan isomman korotuksen kuin matalammalla tehtävä korotus. Rohkenen vahvasti epäillä, että Suomi on tulevaisuudessa maailman paras suunnistusmaa. Kilpailevien junnujen määrä on vähentynyt paljon, eli korkeaa huippua on entistä vaikeampi saavuttaa, saati sitä, että korkea huippu olisi leveä. Toki voidaan laventaa ajattelua ja tulkita maailman parhaan suunnistusmaan tarkoittavan muutakin kuin huippusuunnistajien saavuttamia mitalisijoja. Mitähän se voisi tarkoittaa? Oho...lipesin aiheesta, mutta ei ollut ensimmäinen kerta.
* * * * * *
Tässä onkin hyvä hetki leikkiä ennustajaa. Matkin siis Frickiä ja teen omat ennustukseni vuodelle 2040. Ehkä joku bittiarkeologi nämä silloin löytää ja voi kommentoida ja naureskella miten kävi.
■ Seikkailukilpailujen ja useiden lajien yhdistelmät, jossa suunnistus on vain pienessä osassa ovat kasvattaneet suosiotaan.
■ Tekniikka kehittyy. GPS-seuranta lisääntyy ja sen tarkkuus paranee. GPS tulee pakolliseksi pienemmissäkin kisoissa. Suunnistajilla on kamerat (joko päässään tai perässä automaattisesti seuraava drone), joista saadaan livekuvaa jokaiselta suunnistajalta koko suorituksen ajan. Katsojat voivat itse valita kenen suoritusta seuraavat. Samaan kuvaan on yhdistetty syke, verenpaine, adrenaliinipitoisuus, hetkellinen vauhti yms. katsojia kiinnostavia tietoja.
■ Maastorajoituksia tulee enemmän, Natura-alueiden, rakentamisen yms. ympäristösyiden johtosta.
■ Hiihtosuunnistus loppuu. Etelä-Suomessa hiihtokausi lyhenee ja hisun harrastajamäärät hiipuvat niin paljon, että laji näivettyy pois. Sen sijaan metsäsuunnistuskausi pitenee ja pysu kasvattaa suosiotaan. Syksyllä järjestetään mm. yösprintin SM-kisat.
■ Suunnistuskilpailuja ja tapahtumia järjestävät seurojen lisäksi siihen erikoistuneet yritykset.
■ Suunnistus kielletään peruskouluissa liikuntatunneilla liian loukkaantumisalttiina lajina.
■ Valtion ja kuntien tuki urheilulle vähenee lähes olemattomiin. Kaikki harrastushinnat nousevat ja toiminta on vahvasti sponsorirahoitteista ja osallistujien itsensä rahoittamaa. Tästä seuraa entistä suurempi jako niihin ihmisiin, jotka eivät harrasta mitään ja niihin jotka harrastavat - siis liikuntaa.
■ Valtion tuen loputtua, lisenssijärjestelmästä on luovuttu ja seuran jäsenyys riittää kilpailuihin osallistumiseen.
■ Suunnistusseurojen lukumäärä puolittuu pienten seurojen sulautuessa isompiin. Suunnistuseuroja on vuonna 2040 noin 180 kpl.
■ Suunnistuksen MM-kisoissa sprintissä on uusia maita, ja metsäsuunnistuksessa maiden lukumäärä puolestaan vähenee.
■ MM-kisoissa on ensimmäinen tapaus, jossa kilpailijan suoritus hylätään hänen käytettyään maastossa apuna navigointitekoälyohjelmaa Googlen älylaseissa.
■ Isoissa kisoissa viesteissä maajoukkueiden lisäksi osallistujia ovat yritys- tai sponsorijoukkueet, joiden jäsenet voivat olla taustoiltaan eri kansallisuuksia.
■ Markkinoilla on useita pelkästään suunnistusvalmennusta antavia personaltrainereita, joiden palveluita ostavat myös muut kuin huippusuunnistajat.
■ EInk-laitteet yleistyvät. EInk eli paperinohut taiteltava näyttölaite alkaa korvaamaan paperille tulostetut kartat. Suunnistajat lataavat iltarasteilla ja harjoituksissa kartan omalle laitteelleen. Kilpailuissa käytetään vielä painettuja tai tulostettuja paperikarttoja, sillä EInk tiedostojen jakelu- ja salassapito-ongelmia ei ole saatu ratkaistua luotettavalla tavalla.
■ Punkkirokote on pakollinen kaikille.
■ Naruhyppely, vesiskootterilla ajelu ja padel ovat olympialajeja, mutta suunnistus ei ole.