Tämä juttu näkyy paremmin tietokoneella kuin kännykällä, jossa osa kuvista on klikattava auki.
Iltarastien kimppakyytien järjestämisestä on ollut usein puhetta. Erilaisia kokeiluja ja yrityksiä asian suhteen on silloin tällöin tehty, mutta huonolla menestyksellä.
Kimppakyydeille on selvä tarve. Kun iltarastit ovat esim. Vuohijärvellä, jonne Kouvolan keskustan eteläpuolisista osista tulee matkaa helposti yli 60 km suuntaansa, tuntuu hölmöltä ajaa yksin sinne ja huomata paikalla, että samalta suunnalta on tullut muitakin suunnistajia yksin autoissaan. Ja sama matkat tietysti takaisin päin.
Ongelmia iltarastien kimppakyydeissä ovat mm. se, että tapahtumapaikka vaihtuu joka kerta, kukaan ei tiedä keitä muita paikalle tulee ja kellään ei ole tarkkaa tietoa kuinka kauan reissussa menee. Jos iltarastien kimppakyytejä verrataan esim. jalkapallon treeneihin huomataan ero. Futiksen treenit ovat aina samassa paikassa, joukkueen kokoonpano eli osallistujat tiedetään melko tarkkaan etukäteen, harjoituksen kesto tiedetään ennakolta. Eli kyydit on helppo sopia. Toisin on iltarastien kanssa.
Mutta ei enää. Iltarastien kimppakyytien sopimiseen ja järjestelemiseen on kehitetty KIKYS-sovellus eli Kimppakyyti suunnistukseen.
Kyytien tarjoajat ja kyytien tarvitsijat ilmoittavat omat tietonsa järjestelmään ennen tapahtumaa. KIKYS yhdistää kyydit ja kyyditettävät niin, että viimeinenkin suunnistaja, joka maaliin tulee, saa kyydin takaisin kotiinsa. Jos kyytiä ei ole mahdollista saada (ei vapaita autoja, ei sopivia reittejä, liian pitkä odotusaika), kyytiä ei muodostu. Eli KIKYS muodostaa vain "varmat tapaukset" mahdollisista kyydeistä. Myös se huomioidaan, että kaikille kyydintarvitsijoille on oltava kyydit molempiin suuntiin, ennen kuin kyydit sovitaan. Eli menokyytiä ei sovita, jos paluukyytiä ei ole ensin sovittu.
Järjestelmän hienous on siinä, että meno- ja paluukyydit eivät välttämättä tapahdu samojen kyyditsijöiden mukana. Eli menomatka ja paluumatka voivat toteutua eri autojen kyydeissä. Tässä huomioidaan se, milloin kyydin tarjoaja lähtee kotoaan matkalle ja kuinka kauan suunnistajat arvioivat suurin piirtein käyttävänsä aikaa tapahtumassa ja suostuvatko kuljettajat odottamaan kyyditettäviä tarvittaessa pidemmän aikaa.
KIKYS muodostaa kyydin tarvitsijoista ja tarjoajista järkeviä pareja/ryhmiä niin, että ensimmäisenä paikalle saapuva ei joudu oman lyhyen suunnistuksensa jälkeen odottamaan koko iltaa viimeistä maaliintulijaa.
KIKYS ei tietenkään voi taata sitä, että kaikille löytyy kyyti, tai että jokaiseen autoon saadaan kyyditettäviä. Mutta sen KIKYS takaa, että kaikki tapahtumapaikalle kyydin saaneet, saavat kyydin myös takaisin kotiin.
KIKYS hoitaa kaiken tietojen yhdistelyn, eli käyttäjien ei normaalitilanteessa tarvitse ottaa erikseen yhteyttä keneenkään toiseen. KIKYS:n kautta tulevat tarjoukset kyydeistä, ne hyväksytään tai hylätään ja KIKYS kuittaa muodostetut kyydit sekä kyyditsijälle, että kyyditettävälle.
KIKYS ei vastaa mahdollista ohareista tai mahdollisesta virheellisestä toiminnasta. KIKYS ei myöskään korvaa mahdollisia matka- tai muita välillisiä kuluja, jos sovittu kyyti ei mistä tahansa syystä toteutunutkaan.
Kuvankaappauksia KIKYS-sovelluksen käytöstä, jotka havainnollistavat sen toimintaa (kommentit ovat aina kuvien alla):
Tästä aloitetaan:
Oikeastaan tätä ennen on jo valittu tapahtuma valikosta. KIKYS noutaa tapahtumat Rastilippu-palvelusta.
Valittiin kyydin tarjoaminen. Monelleko tarjotaan kyytiä. Arviota omasta suunnistusajasta ja suostuminen pidempään odotusaikaan vaikuttavat paluukyytien järjestelyyn
Sitten valitaan oma ajoreitti, määränpää on tapahtumapaikka, joka tulee suoraan Rastilipun kautta. Ilmoitetaan milloin matkaan lähdetään. Näiden tietojen avulla kyydin tarvitsijat päättelevät sen, sopiiko tämä kyytitarjous heille vai ei.
Ja lopuksi täytetään omat tiedot. Ne voi luonnollisesti myös tallettaa oletusarvoiksi, jotta niitä ei tarvitse kirjoittaa joka kerta.
Ennen kahta ylläolevaa esimerkkinäyttöä on tapahtunut paljon: Kyydin tarvitsijat ovat ilmoitelleet itsestään ja myös muita kyydin tarjoajia on ilmoittautunut. Kun tapahtuma lähestyy, sulkeutuu KIKYS-palvelu siltä osin, ja tiedot sovituista kyydeistä ilmaantuvat käyttäjille. Tässä esimerkissä on palvelu laitettu sulkeutumaan edellisen vuorokauden lopussa, joka on ehkä hieman turhan aikaisin. Mattimyöhäiset saattavat tehdä lähtöpäätöksen vasta tapahtumapäivänä iltapäivällä.
Tässä esimerkissä Seppo Skoda on saanut tiedon, että menomatkalla Risto ja Kaija tulevat hänen kyytiinsä. Paluumatkalle tulee vain Kaija. Valitsemalla kyyditettävän nimen, näkee tarkemmat tiedot, eli oikealla näkyvän karttakuvan siitä mistä matkustajat tulevat kyytiin. Matkustajien muita tietoja (esim. kuinka hänet tunnistaa muiden joukosta) ei tässä ole esitelty, mutta kuljettaja saa tietysti tarkistettua halutessaan myös ne. Tämä on hyvä ominaisuus siinä tapauksessa, että osapuolet eivät ennestään tunne toisiaan.
Tältä palvelu näyttää kyydin tarvitsijan puolelta:
Kyydin tarvitsija täyttää omat tietonsa, mukaanlukien arvion siitä, kuinka kauan hänellä menee suunnistaessa aikaa. Hän täyttää myös tiedon mihin mennessä hänen viimeistään pitää saada tarjoukset kyydeistä. Jos aikaraja on aivan ennen tapahtuman alkua ja käy niin, että sopivaa kyytitarjousta ei tule, jää suunnistus kokonaan väliin. Asettamalla riittävän "turvamarginaalin" itselle, pystyy vielä tekemään oman ratkaisun iltrastipaikalle pääsemiseksi. Eli KIKYS katsoo mikä on kyydin tarvitsijan aikaraja ja lähettää hänelle sillä hetkellä voimassa olevat kyytitarjoukset.
Nyt on tärpännyt. Menomatkalle on tarjottu yhtä kyytiä ja paluumatkalle kahta eri kyytiä. Nämä KIKYS on siis valinnut aseteltujen käyttäjien syöttämien aikarajojen puitteissa. Riston pitää vielä katsoa mitä reittiä pitkin tarjotut kyydit kulkevat ja sopivatko ne hänelle.
Tässä on Pekan ajama reitti. Kyydin tarvitsija voi hyväksyä tämän, jolloin Pekan autosta varataan yksi paikka. Sen jälkeen katsotaan paluukyytien tarjoukset. Tai jos tämä reitti on liian kaukana tai se ei kelpaa muista syistä, se voidaan hylätä.
Tässä vahvistus molemmista kyydeistä sekä menomatkan tarkemmat tiedot.
Muita KIKYS ominaisuuksia
Jos kyydin tarvitsijalle tai sen tarjoajalle tulee viime hetken muutos, voi jo sovitun kyydin perua. Tällöin kyydin tiedot poistuvat kummaltakin osapuolelta ja toiselle osapuolelle lähtee varmistuksena tekstiviesti perutusta kyydistä. Mikäli tämä muutos tapahtuu sulkeutumisajan jälkeen, KIKYS ei enää yritä korvata peruuntunutta kyytiä. Kuljettaja ei voi perua pelkkää paluukyytiä. Eli jos hän on tarjonnut paluukyytiä ja tarjous on hyväksytty, siitä pitää pitää kiinni.
Jotta kyydin tarjoaja eli kuljettaja muistaa suunnistuksensa jälkeen ottaa paluumatkalle tulevat kyyditettävät mukaan, kannattaa KIKYS sovellukseen jättää avoimeksi 'Ilmoitus kyytiläisistä' näyttö. Suunnistuksen jälkeen ajatukset saattavat pyöriä kehää ja on olemassa mahdollisuus, että ei yksinkertaisesti muista koko paluukyytiasiaa.
Toki, jos kuljettajalla itsellään on kiire takaisin, eikä hän halua jäädä odottamaan minuutiksikaan paluukyytiläisiä, voi tarjota kyytiä vain menomatkalle. Näin pääsee itse heti kotimatkalle.
Entä miten arvioida omaan suunnistukseen käytetty aika, jota sovellus kysyy? Aika on tietenkin arvio, ja kuten kaikki tietävät aikaa saattaa kulua selvästi enemmän. Eli aina pitää varautua siihen, että toinen osapuoli viihtyy metsässä kauemmin kuin on suunnitellut. Hän joka suunnistaa aina D-radan valitsee ehkä kahdesta nopeimmasta vaihtoehdosta, ja hän joka suunnistaa aina A- tai F-radan valitsee kahdesta hitaimmasta vaihtoehdosta. Käytäntö tulee osoittamaan miten tämä toimii ja tarviiko vastausvaihtoehtoja muuttaa.
Versioon 2.0 on tulossa mm. kyydin reaaliaikainen seuranta. Kyyditettävä voi katsoa missä hänen kyytinsä on tulossa. Näin ei sadekelillä tarvitse mennä seisomaan tien pientareelle puolta tuntia aikaisemmin.
Vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta...