Jouluvinkki toukokuussa?
Kyllä vaan, nyt on hyvä aika fiksata ulkovalosarja kuntoon. Tämä sopii myös muille kuin suunnistajille.
Taustaa
Ennen kuin ledit valtasivat ulkovalosarjat, käytetiin pieniä hehkulamppuja. Minulla oli useampia näitä sarjoja. Kun lamppu paloi, sen pystyi helposti vaihtamaan ehjään. Ehkä irrallisia varalamppuja oli myytävänä, mutta itse uhrasin puolikuntoisen yhden sarjan varaosiksi, josta hyödynsin lamppuja rikkimenneiden tilalle.
Ledit
Lopulta kun varalamput ja varavaralamput oli käytetty, ostin ledeillä toimivan ulkovalosarjan. Se toimi melkein koko talven. Ulkovalot ovat minulla kellokytkimen perässä. Vaikka ledit kuluttavat selvästi vähemmän sähköä kuin hehkulamput, niiden pitäminen päivällä päällä vaikuttaa hölmöltä. Valot palavat siis silloin kun itse todennäköisemmin liikun pihalla pimeän ja hämärän aikaan, eli aamulla ennen töihin menoa ja sitten hämärästä iltapäivästä iltauutisiin saakka.
Ledien pitäisi olla käytännössä ikuisia, mutta lopulta 3/4 sarjan ledeistä oli pimeänä. Miksi ulkokäyttöön tarkoitettu valosarja ei kestänyt tämän kauempaa? Yleisellä tasolla voidaan ensin todeta, että ne on tehty niin halvalla kuin se ikinä suinkin on mahdollista, siis mah-dol-li-sim-man hal-val-la.
'Ulkokäyttöön' tarkoittaa pelkästään sarjan verkkolaitetta. Verkkolaite on se musta mötikkä, jota virheellisesti kutsutaan muuntajaksi. Muuntaja muuttaa vaihtosähkön jännitettä pienemmäksi tai suuremmaksi. Ikivanhojen hehkulamppusarjojen verkkolaitteena saattoi olla pelkkä muuntaja. Mutta ledivalosarjoille ei riitä pelkkä muuntaja. Fiilistelijän kannalta lopputulos on sama - valot palavat kivasti, mutta sähkö joka valoissa kiertää on erilaista ja erilailla valmistettua.
Tämä kuvassa oleva verkkolaite on tarkoitettu ulkokäyttöön. Sen on pakko olla pakkasenkestävä. Jos se ei olisi, se lakkaisi toimimasta parin päivän sisällä kun ensimmäisenä adventtina lämpömittari laskee alle nollan. Valmistajien on pakko tehdä siitä ulkokäyttöön kestävä, sillä muuten se ei pääsisi edes myyntiin.
Verkkolaite tekee siis verkkovirrasta ledeille kelpaavaa suojajännitettä, joka ei ole ihmiselle vaarallinen. Suojajännitteistä vekotinta (eli tässä tapauksessa ulkovalosarjaa) ei tarvitse luokitella tai hyväksyttää mitenkään - virrat päälle ja menoksi. Eli valot palamaan ja hauskaa joulua.
Tutkinta
Valot palavat noin 10 valon ryhmissä. Hehkulamppujen kanssa tämä oli helppo kokeilla. Ehjää lamppua kierrättämällä paikasta toiseen, viimeistään noin 10. lampun kohdalla viallinen löytyi. Ledejä ei saa irti. Suunnitelma oli kuitenkin purkaa liitoksia sen verran, että ryhmän risa/risat ledit löytyvät mittaamalla ja vaihtaa ne sitten uusiin. Minullahan on miljoonalaatikossa kaiken värisiä ledejä ja jos ei muu auta, niin korvata ledi vaikka sopivalla vastuksella. Yksi pimeä ei haittaa jos yhdeksän kuitenkin palaisi. Vuolin ledin juuressa olevan muovisuojuksen eli kutistesukan auki ja homma loppu siihen.
Tältä se näytti:
Kutistesukka oli sisältä avoin. Ledin jalat olivat aivan ruostessa ja joissain yksilöissä ruoste oli mennyt kirkkaan muoviosan sisälle saakka. Jalkoja oli ruostunut kokonaan poikki (kuten kuvan tapauksessa) ja vika pimeisiin valoihin löytyi suoraan näköhavainnolla. Vesi oli esteettä päässyt sisälle ja siellä aikansa muhittuaan tehnyt tuhojaan. Jos osa sattuu olemaan niin päin, että kirkas osa on alas ja avonainen kutistesukkaosa ylöspäin, vesi menee estettä osan sisälle ja jää sinne.
Oikea tapa olisi ollut käyttää sellaista liimallista kutistesukkaa, joka olisi täyttänyt tyhjän tilan. Tai täyttää tyhjä tila jollain massalla, joka olisi estänyt kosteuden pääsyn paljaisiin sähköosiin. Se olisi maksanut valmistajalle 20 senttiä enemmän, joten sitä ei tehty.
Kuka muistaa, mistä valot on ostettu? Oliko niillä takuuta? Viitsiikö lähteä valittamaan kun ne eivät seuraavana syksynä enää palakaan kunnolla? Niinpä. Helpompi ostaa uusi ja entistä komeamman näköinen setti.
Uusi setti
Ostin siis uuden ja enemmän valoja sisältävän ulkovalosarjan Prismasta. Tässä kohtaa en siis vielä ollut tutkinut risaa sarjaa. Takuuta uudelle ei tullut. Tulkitsen sen siitä, että kassan kuittikirjoitin ei tulostanut takuukuittia. Joskus oikein putkahtaa, kun saa kuitin paistinpannulle tai 4 euroa maksaneelle suihkepullolla. Valoille ei tullut erillistä takuulappua, vaikka ne maksoivat 14,95 €. En ihmettele, mutta otin kopion tavis-kuitista ja naulasin sen liiterin seinälle sen pistorasian viereen, josta ulkovalojen sähkö otetaan.
Tämä uusi valosarja oli yhden talven pihakuusessa ja selvisi siitä ehjänä. Vapunaattona sain valot vihdoin sisälle kun johdon peittänyt jääkakku räystään alta suli. Ja miltä tämän uuden sarjan rakenne näytti? Täsmälleen yhtä onneton rakenne kuin edellisessä. Oli puhdasta tuuria, että tämä kesti talven yli.
Fiksaus
Minulla oli vajaa tuubi Sika F11C liimamassaa. Avattu patruuna ei kestä ikuisesti eikä edes montaa kuukautta, joten käytin tämän kalliin mutta erittäin hyvän aineen jouluvalojeni suojaukseen. Töpöttelin kutissukkien avoimista päistä massaa tyhjään tilaan ja peitin avoimen kohdan kokonaan.
Kokeilin ensin lateksikäsineet kädessä sormin, mutta leveä lyhyt ruuvimeisseli osoittautui kätevämmäksi annostellun. Hommaanhan kelpaa mikä tahansa vedenkestävä ja joustava aine, ettei tarvitse ostaa kallista Sika-patruunaa. Kannattaa käyttää harmaata tai valkeaa massaa jos mahdollista. Vaalean massan paikalleen saaminen on helpompaa koska se erottuu paremmin mustasta johdosta ja mustasta kolosta johon se pitää saada menemää.
Joku ajattelee varmaan, että kaikkea se jaksaa turata. Ensinnäkin, en halua tuhlata rahojani siihen, että ostan uudet valot vähän väliä. Ja olihan tämä oikea ilmastoteko. Oletan, että jouluvalosarjani kestää nyt sen 100000 tuntia, eli sen minkä ledit kestävät. Näin minun ei tarvitse ostaa kahden vuoden välein uutta valosarjaa ja tuhlata luonnovaroja ja tuottaa jätettä.
Onko olemassa ulkovalosarjoja, jotka on tarkoitettu aikuisten oikeasti kestämään?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti