sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Merkillistä suunnistusta

Kerään postimerkkejä. Olen kerännyt niitä koko ikäni ns. passiivisesti, eli otan talteen kaikki merkit mitä vastaan tulee ja talletan ne säiliökirjoihin. Suomi-kokoelma on Lape-numeroiden mukaisessa jkärjestyksessä samoin kuin Viro-kokoelma. Muut valtiot ja aiheet vain säilöttynä.

Aihekokoelmaa olen miettinyt aina silloin tällöin, mutta en saanut päätettyä mitä keräisin. Suomalaiset joulumerkit ovat toki omassa kansiossaan, mutta voiko sitä aihekokoelmaksi edes sanoa? Ei voi, sillä oikean aihekokoelman ulkoasu, rakenne ja käytetyt filateliset kohteet on tarkasti määritelty. Se on siis vain kokoelma.

Sitten keksin, että otan aiheeksi kartat. Kolmen minuutin surffaus netissä ja hylkäsin aiheen saman tien. Viisitoistatuhatta sen aihepiirin merkkiä on niin paljon, että siitä tulee hulluksi ja aihetta olisi pakko rajata rajusti jotenkin.

Miksi menen merta edemmäs kalaan? Miksi en keksinyt tätä ennemmin? Otan aihekokoelman aiheeksi tietysti suunnistuksen! Luonnollisesti.

Netti on keräilijän työkalu numero yksi ja luottokortti numero kaksi. Kymmen minuuttia ja olin tehnyt kaupat jo puolesta tusinasta merkistä. Sitten tuli vuoroon tämä:

1974 MM-kisojen merkit. Hintaa oli $1,95, toimituskulut $5 yhteensä $6,95 eli euroina 5,79. Seurantakoodin sain, joka oli 13M133024227 ja kuljettaja PTT. Miten em. koodi toimii, koska en saanut selvää kuka myyjä oli (netissähän tämä on mahdollista)?

Kopioin seurantalinkin sellaisenaan selaimeen ja hetkessä selvisi, että PTT on Turkin posti. Turkin posti! Huh huh - noinko tämä ostos mahtaa koskaan tulla perille? Miten perun luottokortilla olevan katevarauksen jos tämä on huti? Turkin posti ilmoitti minulle trackingcoden perusteella: "Bu sayfada görüntülenecek sonuçlar bilgi amaçlıdır" Siihen en osannut reagoidan mitenkään, mutta samalla sivulta bongatut tekstit"Ankara Finlandese 45 gr" antoivat ymmärtää, että jotain pientä on iskender kebapin kotimaasta toden totta lähdössä ankaraan pohjoiseen maahamme.

Kuusi päivää meni ja postista tuli kirjattu lähetys, joka sisälsi ylläkuvatut merkit. Maailma on pieni, se on niin pieni, että kaikki on muutaman klikkauksen päässä.

Diili: Munkki merkistä! Tarjoan munkin jokaisesta suunnistusaiheisesta postimerkistä, jota minulla ei ennestään ole. Pistä etanapostiin tai tuo tullessasi.

1 kommentti:

  1. Eipäs sattunut olemaan puhetta: Olisimme ne merkit voineet tuoda eilen päättyneeltä Turkin matkaltamme (olimme kiertomatkalla katselemassa Antiikin, Rooman valtakunnan, Bysantin ja Ottomanien aikaisten kaupunkien raunioita. Ja niitä riitti).

    Lyhyen kielikylvyn jälkeen voin kertoa, mitä tuo turkkilainen lause tarkoittaa: "Osta sanomattoman korkeatasoiset merkkilasit kuvien katseluun". Tämä on sieltä pensselisedän kielialueelta.

    VastaaPoista