maanantai 9. maaliskuuta 2015

Opastusta

Olin liikenteenohjaajana isoissa hisu-kisoissa. En voi valitettavasti kertoa missä, mutta todettakoon, että eräs tietty tie oli näiden kisojen ajan kokonaan suljettu liikenteeltä. Tästä oli viranomaiselle ilmoitettu tarvittavat tiedot asianmukaisesti riittävän ajoissa ja heiltä oli saatu hyväksyntä asialle. Tie oli suljettu puomein, ajoneuvolla ajo kielletty -merkein (kuva alla) ja selittävillä teksteillä. Kun siitä ei päässyt, niin piipaa-auton oli pakko kiertää toista kautta. Vaikka pillit olivat päällä ja kaikki siniset valot mitä katolta löytyivät vilkkuivat, niin hätä ei silti ollut riittävän suuri. Aina on aikaa hälytysajossa pysähtyä ja "jutella" kovalla äänellä liikenteenohjaajien kanssa. Onneksi kaikki sitten loppujen lopuksi selvisi parhain päin.




Suunnistajat osaavat ajaa esimerkillisesti. Kaikki noudattavat opastusta ja ajo-ohjeita ja kaikki pysäköivät nätisti heille osoitettuun ruutuun. Suunnistajat ohjattiin vasemmalle omaan parkkiin ja siviilit suoraan sinne minne ikinä olivat menossa. Voisi luulla, että auton ulkomuodosta pystyisi päättemään ketä autossa on, ja minne heidät pitää ohjata tai millä asialla liikutaan. Ei voi.

Farmari Volvo. Katolla kaksi suksiboksia, jotka molemmat ovat täynnä sponsoritarroja. Autossa etupenkeillä kaksi H35 -sarjan miestä veryttelupuvut päällä.
- Ei me suunnisteta. Vauvauintiin ollaan menossa.

Ford Ka, vanhempaa vuosimallia ja ratissa noin D100, (tämä taitaa olla pienin sarjavalmisteinen auto mitä on olemassa jos mopoautoja ei lasketa. Ka'n sisälle ei mahdu sukset pitkittäin eikä poikittain).
- Paljonko on lähtöön matkaa?

Musta iso Mersu. Takapaksin merkintöjen mukaan kolmen litran kone jossa lisäksi compressor.
- "#%#&##% suunnistajia! Olen menossa Lidliin! "#¤%#%%!!!

Nissan, vuosimallia noin 1985. Helmat tosi nätilla kukalla.
- Onhan ruokalassa gluteeniton vaihtoehto ja saako sitä jo ennen lähtöä?

VW Tranporter, kyljissä tekstit "Viemäriavaus ... Oy", katolla letkuja ja jotain muita pitkiä vempaimia.
- Ei kun olen tulossa kisoihin, käännynkö vasemmalle kisaparkkiin?

Kia (maasturin näköinen ja kokoinen mutta silti pelkkä etuveto), takapenkillä kolme paria suksia.
- Onko pakko suunnistaa? Olen menossa keilaamaan.

VW Golf, taustapeilissä roikkuu joku valko-oranssinen esine (Ei ollut rastilippu vaikka kauempaa siltä näytti.
- Mistä tästä pääsee keskustaan? Onko Lähetyksen kirppis tässä lähellä?

Pieni Citroen (malli tuntematon).
- Missä pääsee voitelemaan sukset sisällä?

Sitten tuli 20 autoa letkassa. Ne ohjataan kaikki suoraan kyselemättä kisaparkkiin. Ei ole tilaa eikä aikaa erikseen kysyä jokaiselta keitä ovat. Kuuliaisesti kilpailijoiden sekaan joutui siis se kaveri, joka joutui kantamaan puoli kilometriä kahdeksaa keilapalloa. Pahoittelut. Mihin tarvitaan kahdeksan keilapalloa? Kahdeksat sukset ymmärtäisin, mutta pallot? Ehkä erilaisiin paikkoheittoihin tarvitaan erilaisia kierteitä ja siis erilaisia palloja?

Näin siis liikenteen- ja pysäköinninohjauksessa. Muut kisojen järjestelytehtävät ovat tarkempia, vaativampia ja yksitotisempia. Vai miten on itkumuurilla? Siellä jos jossain luulisi kuulevan selityksien selityksiä? En tiedä kun en ole siellä koskaan käynyt - en töissä enkä asiakkaana. Eli ilmoittaudun seuraaviin kisoihin talkoisiin itkumuurille, vaikka en asiasta mitään tiedä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti