sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Loppuraportti 2018

Olen perinteisesti kirjoittanut vuodesta yhteenvedon ja niin teen tälläkin kertaa. Tällä ns. loppuraportilla ei ole mitään suurempia urheilullisia tarkoitusperiä tai tavoitteita. Puhtaasti omasta mielenkiinnosta ynnään tiedot samaan läjään.


Tilastoja

Lyön tiskiin ensin tilastot eli tunnin ja kilometrit. Sen jälkeen kun hankin gps-kellon olen liikkunut aina sen kanssa ja kirjannut suoritukset muistiin. Liikkumiseni ja harjoitteluni ei ole mitenkään tieteellistä tai järjestelmällistä. Kerään tilastoa ihan omaksi iloksi. Tämä oli kolmas vuosi kun olen mitannut kaikki urheilusuoritukseni, joten on mielenkiintoista verrata vuosia toisiinsa.

Suunnistusta 105 kpl, juostu 648 km, ratapituus 546 km, aikana 90 tuntia 50 min.
Hiihtoa 906 km, aina 80 tuntia 1 min.(hiihtokausi vaihtuu "juhannuksena" eli loppuvuoden 2018 hiihdot kirjaan vuodelle 2019.
Pyöräilyä  408 km, aikaa en mitannut.
Juoksua 212 km, aikaa en mitannut.




Suunnistusta oli 38% enemmän kuin edellisenä vuonna ja se johtui siitä, että en ollut niin paljon kipeänä kuin vuonna 2017.

Kilometrin pitävät melko tarkkaan paikkansa. Varsinkin juostessa ja pyöräillessä minun pitää vähän väliä pysähtyä ihmettelemään kaikenlaisia asioita pantillisesta tölkistä leikkuupuimuriin. Monta kertaa kello on käynyt kaiken aikaa, vaikka olen seisoskellut paikoillani ja syönyt mustikoita. Tämän vuoksi en ole kirjannut juoksun ja pyöräilyn aikoja.
Huomasin että Suunnon kellossa on pyöräilymoodissa asetuksissa automaattinen pause-toiminto. Eli kun ajaminen pysähtyy tietyn pituiseksi ajaksi, ajanotto menee pauselle automaattisesti. Tulevana vuonna kirjaa käytetyt ajat kaikista lajeista.


Tavoitteita

En asettanut mitään fyysisiä tavoitteita vuodelle 2018. Viimeisin tavoite on ollut etunojapunneruksiin liittyvä, ja se ei onnistunut.

Luontopolkutavoite vuodelle oli asetettu ja sen sain toteutettua. Tästä on kattavasti kerrottu blogissani.

Ja sitten on tämä vakiojuttu: Värälän juoksu. En päässyt sinne. Olin juuri sinä lauantaina kipeä. Katsellessani seinäkalenteria - aivan, minulla on seinäkalenteri, koska olen yli 50-vuotias - en voinut olla nauramatta. Juuri se päivä kun Värälän juoksu oli merkitty kalenteriin, kurkku oli liian kipeä.


Muita toteutumia

Vakiokisat eli Jukola ja Anjalan liiton mestaruuskisat. Lisenssiä en ostanut, eli en käynyt kilpailuissa joissa sellainen vaaditaan. Tunturisuunnistuksessa ja Raatojuoksussa kävin ja niistäkinkin on omat juttunsa. Exrteme Run on koettu ja myös siitä on oma juttunsa.

Tässähän se sitten oli. Ei uutta auringon alla.


Taito

Tätä on vaikea arvioida. Olen yrittänyt panostaa huolellisuuteen. Koska juoksuvauhti ei näillä nykyisillä tavoillani liikkua kehity mihinkään, yritän suunnistaa paremmin. Yhtään virheetöntä suoritusta en kauden aikana onnistunut tekemään, vaikka pari kertaa se oli lähellä. Luulin, että olen päässyt eroon täydellisistä sekoiluista, mutta sitten iski tämä. Eli putosin takaisin maanpinnalle.

Alla on Excelin tuottama kaavio eräästä vuoden 2018 "muuttujasta". X-akselilla on tapahtumien järjestysluku ja Y-akselilla on %-asteikko. Koeta keksiä, mitä %:lla on mitattu.

Prosentti kertoo paljonko olen juossut ylimääräistä matkaa verrattuna ilmoitettuun ratapituuteen. 

Alkukaudella on korttelisuunnistusta, jossa tulee isoja kiertoja ja siksi juostu matka on suhteessa pidempi. Normaali ylimäärisen matkan määrä kesällä on noin 15%. Jostain syystä loppukaudella turha juoksentelu lisääntyy. En keksinyt tähän mitään syytä. Herpaantuuko ote, vai tapahtuuko maastoissa tai radoissa jotain?

Pienin ylitys oli 14.8. iltarasteilla Mankissa (punainen nuoli), jossa onnistuin juoksemaan koko reitin läpi ns. viivaa myöden. Edellisen päivän 32% piikki ylöspäin on Anjalan liiton kisat Korvenkankaalla, jossa oli yksi kauden vaikeimmista radoista (ja surkeimmista suorituksista). 


Fysiikka

Kuten edellä kerroin fysiikka junnaa paikallaan. Tiedän mistä se kiikastaa. Liikun liian yksipuolisesti eli harjoittelua pitäisi monipuolistaa. 'Harjoittelu' on ehkä väärä sana, ehkä pitäisi vain puhua liikkumisesta. Tämä nykyinen määrä alkaa olla maksimimäärä mihin pystyn, sillä enempää aikaa ei ole käytettävissä, tai sitten jotain muuta pitää jättää tekemättä. Jos voitan lotossa, niin saan sillä 37,5 tuntia lisää vapaa-aikaa viikkooni.

Olen voittanut lotossa. Viimeisin voitto oli 2  (kaksi) €. Kysyin neidiltä onko näin pientä voittoa edes olemassa ja hän vastasi, että on olemassa vielä pienempiäkin.

Tässä iässä huomaa sen, että kolhut paranevat aina vain hitaammin. Yli vuosi sitten telomani sormi on vielä jäykkä, vaikka venytän sitä päivittäin. Kesällä astuin metsässä naulaan, joka pisti jalkapohjassa olevaan jänteeseen. Se ei ole enää kipeä, mutta pistokohta tuntuu selvästi. Ja mitä tulee muihin vaivoihini, niin niistä kerron vain yksityisesti.


Ensi kausi   

Yritän kiivaasti keksiä sopivaa liikuntatavoitetta vuodelle 2019. Kunto- ja luontopolut on jo käyty läpi. Kouvolan pyörätiet eivät tule kyseeseen, mutta jos tiedät jonkun muun sopivan idean niin kerro. Kouvolan luonnonmuistomerkit kiinnostavat, mutta niistä ei löydy vielä riittävää tietoa järjestelmälliseen läpikäymiseen. Idean ei tarvitse olla järkevä, sillä minulle kelpaavat myös järjettömät ideat. Tieysti plussa on se, jos tavoitteessa on joku suunnistuksellinen osa. Jos et kehtaa kailottaa ideaasi kommenttina pistä se minulle sähköpostilla.

Halti kiinnostaa. Jos tiedät jonkun, joka tarvitsee patikointikaveria  Haltille niin kerro hänelle, että tässä on yksi innokas. Norjan puolelta Haltille pääsee ehkä noin päivässä, mutta se on fuskaamista. Eli Kilpisjärveltä on aikomus lähteä taputtelemaan. Rinkka on, teltta on, sadevarusteita ei vielä ole, osaan suunnistaa eli matkaseuraksi kelpaa myös suunnistustaidoton; ei ikä-, sukupuoli- tai kokorajoituksia; bensakulut puoliksi. Tarjous on voimassa toistaiseksi.

 

lauantai 15. joulukuuta 2018

Suunnistuspähkinä nro 1 vastaus

Pähkinän kysymys oli täällä.

Oikea vastaus on: 12 kpl.

Radalla on ensin ns. salmiakki-hajonta ja siinä on kiinni kahden siiven perhonen. Salmiakissa itsessään on kaksi vaihtoehtoa ja samoin perhosessa. Näitä kahta voidaan kiertää usealla eri tavalla:

A:
Ensin salmiakki kokonaan ja sitten perhoset kokonaan. Tästä tulee neljä erilaista vaihtoehtoa eli 2 x 2 = 4. 

B:
Ensin puolet salmiakista ja sitten perhoset kokonaan ja lopuksi puolet salmiakista. Tästä tulee neljä erilaista vaihtoehtoa eli 2 x 2 = 4. 

C:
Ensin puolet salmiakista, sitten puolet perhosesta, sitten puolet salmiakista ja lopuksi puolet perhosesta. Tästä tulee neljä erilaista vaihtoehtoa eli 2 x 2 = 4. 

Yhteensä hajontoja on siis 4+4+4 =12 kpl

Sanallisesti tätä on melko vaikea selittää (ja ymmärtää ensilukemalla), joten alla on kuva kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Vastauksen piirrosta on selkeytetty alkuperäisestä tehtävästä siten, että ylimääräiset rastit on poistettu ja hämäyksen vuoksi limittäin menneet eri lenkit on piirretty selvästi erilleen toisistaan.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi.


Onnetar valitsi oikeiden vastausten lähettäneistä voittajaksi Mika Kilpisen.