sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Se ei vaan käy

Lapilahden linnut kertoivat laulussan ruohonleikkuristani: "Se ei käy, se ei kertakaikkiaan käy, kun se ei käy niin se ei käy. Mitä sitä kiertelemään ja kaartelemaan, kun se ei käy niin se EI KÄY."

Ajettava Parter 1292 kävi välillä hyvin, välillä pätkien ja lopulta se sammui kokonaan, lähtien hetken päästä uudestaan käytiin ilman mitään ongelmia. Oireiden perusteella sähkövika. Yritin ensin kaikesta huolimatta helpommalla tavalla, eli vaihdoin tulpan ja putsarit, jotka olivat aivan tukkeessa. Ei vaikutusta toimintaan. Tarkistin kipinän. Kipinä oli ok.

Huomasin sattumalta, että käyntihäiriön ilmetessä se lakkaa kun kytkimen (=jalalla painettava vaihdelaation kytkin) painaa pohjaan. Tämä efekti toimi myös vehkeen ollessa paikallaan ja tyhjäkäynnillä. Vika ei siis voinut olla kaasuttimessa, koska niin pieni tehontarpeen lisäys ei kertakaikkiaan voinut sammuttaa moottoria. Moottorina leikkurissa on Briggs & Stratton joka on tunnettu pomminkestävästä idiottivarmasta toiminnasta. Se on siis sähkövika.


Leikkurin kytkentäkaavio. Systeemissä on kolme turvakytkintä: 1 jalkakytkimen kytkin, 2 leikkuuterän kytkin ja 3 istuimen kytkin. Normaali toiminta on se, että moottori sammuu jos istuimelta nousee pois. Moottori ei starttaa jos jalkakytkin ei ole pohjaan painettuna tai leikkuri on päällä. Näin siis normaalisti. Nyt kone starttasi mutta sammui kun jalkakytkimen nosti ylös. Normaalisti kun moottori käy, jalkakytkimellä ei ole mitään merkitystä käynnissä pysymiseen.

Yllä on starttikytkentä, joka on helppo. Kun kytkin 1. on pohjassa ja leikkuri 2. ei ole päällä ja virtalukko on srtat-start asennossa solenoidi saa jännitteen. Tähän asti selvä.

Ratkaisin ensin ongelman ohittamalla kytkimen 1. Eli oikosuljin kytkimen 1. starttijohdot, jolloin starttaus onnistui aina eikä kytkinpolkimen nostaminen vaikuttanut käytiin. Moottori kävi erinomaisen tasaisesti. Tämä toimi puolen pihan verran ja sitten moottori sammui, eikä lähtenyt käytiin vaikka kuinka yritti.

Mittasin magneetosta tulevan sammutusjohdon ja vastusmittaus paljasti, että se on maissa kaiken aikaa. Johdoissa ei näy päälle päin mitään ja kaikki turvakykimet toimivat kuten pitää kun ne on irrotettu piiristä ja ne mittaa irrallaan. Onko kykimien asennoilla väliä? Edesmennyt porakoneeni toimi vain ylösalasin. Esim. kytkin 2 on ylösalaisin koneen alla ja sinne pääsee nupin ja kotelon välisestä puolen millimetrin raosta teoriassa kaikki alta lentävä moska sisälle. Vaikea tarkistaa, sillä osaa ei voi avata rikkomatta sitä. Umpikuja?

Mittasin magneeton sammutusliittimen ja rungon välisen resistanssin ja se oli tasan 0 Ohm. Magneetto oli itse maissa.



Magneetto/puola on tasan yhtä palaa, joten sille ei voi mitään.  Uusi magneetto 65 euroa. Mittasin sammutusliitimen ja rungon välisen resistanssin. Ääretön kun sen pitää ollakin. Mittasin saman myös uudestaan vanhasta magneetosta (joka on siis yllä kuvassa) ja kas: ääretön resistanssi. Magneetossa oli siis viallinen käämi, joka meni oikosulkuun runkoon satunnaisesti ja ilmeisesti vasta sitten kun osa lämpeni tarpeeksi.

Uusi magneetto paikalleen ja moottori lähti käyntiin. Kaikki meni ok, siihen asti kunnes piti käynnistää leikkuri. Terän päälle kytkeminen sammutti moottorin. Ei ole totta, mutta oli silti.

Yllä käyntiasennon kytkentä. Selvääkin selvempi. Laturilta virtalukon ja sulakkeen kautta akuun. Virtamittaria ei tässä malissa ole. Moottorin käynnissä pysyminen ei siis ole lainkaan riippuvainen akusta, virtalukosta, sulakkeesta tai laturista. Magneetto on täysin omavoimainen ja moottorin pyöriessä se antaa sytytysvirtaa. Jo on ihme miksi tämä ei toimi. Purkasin virtalukon. Ladassa hajosi virtalukon pohja ja se aiheutti täysin käsittämättömiä oireita. Tämän vehkeen virtalukossa oli tasan yksi osa, pyöreä kontaktiosa, joka oli ehjä. Vika ei ollut virtalukossa.

Yllä on sammutuskytkentä, ja se vaatii jo hieman enemmän pohdintaa. Moottori sammutetaan maadoittamalla magneeton puola. Maadoitus tapahtuu joko virtalukon kautta tai turvakykinpiirin kautta. Virtalukko on ok, joten vian on otava kytkimien 1. 2. ja 3. ketjussa. Kytkin 3. on selvä. Kun istuimelta nousee ylös, kytkin maadoittaa piirin. Näin myös tapahtuu, eli tämä on selvä. 

Miksi kytkimet 1. ja 2. ovat sammutuspiirissä sarjassa? Kun startatessa painetaan jalkakytkintä, sytytyspiiri kytkeytyy ja sammutuspiiri katkaistaan. Tätä en ole käytännössä itse huomannut, sillä olen 178 cm pitkä ja yletyn painamaan jalalla poljinta, joka on melko jäykkä. 

Hahaa! Sammutuspiiri katkaistaan sen takia, että lyhyt henkilö, joka kurkottaessaan painamaan poljinta, startatessa samalla keventää istuinta ja mahdollisesti vapauttaa kytkimen 3. Tämä estäisi moottoria käynnistymästä. Tässä syy miksi moottori sammuu kun jalkakytkimen nosti ylös. Katkaistu sammutuspiiri kytkeytyi silloin toimintaan.

Seuraavaksi kävi niin, että moottori sammui kun leikkurin käyttövivun laittoi päälle eli samalla kun kytkin 2. kykeytyy päälle. Aina vaan menee ufommaksi. Tarkistin kolmannen kerran kytkimen 3. toiminnan. Se toimii kuten pitää. Se toimii kuten pitää vaikka sitä ravistelee. Se toimii kuten pitää, vaikka sitä puristaa. Se toimii vaikka sitä naputtelee. Ei auta itku eikä kiroilu. Urakka on pakko jättää tältä illalta kesken, sillä hyttysiä on aivan mielettömän paljon ja kaikki aika menee niitä huitoessa.



Puran kaikki johdotukset. Yllä kuvassa noin 1/3 johtohässäkästä, joka on saatu pois suojaputkesta ja kiinnikkeistä. Loput roikkuvat kuvassa näkyvän runkolevyn takana. Irrotin kaikki liittimet mitkä irti lähtivät. Tarkistin kaikki johdot yksitellen eristevauroita etsien. Mitään ei löydy. Kaikki kunnossa, paitsi että sammutuspiiri on itsepintaisesti kaiken aikaa maissa. 

Maadoitus/miinus johdot on kytketty runkoon kahdessa eri pisteessä. Ensimmäisen irrotus ei vaikuta mitään. Sammutuspiiri on yhä maissa. Toisen liittimen irrotus, joka löytyi piilotettuna oikean takalokasuojan sisäpuolen juuresta, irrottaa myös sammutuspiirin rungosta. Koska kaikki johdot "leijuvat" nyt ilmassa vian on pakko olla johdoissa.

Tässä kohtaa moni olisi jo ostanut uuden koneen, mutta minä en luovuta. Eihän tässä ole vasta mennyt kuin neljä iltaa ihmetellessä. Lopulta sitten mittasin istuinkytkimen liittimen kannan kontaktien välisen resistanssin. Bingo! Vastus on 10 Ohm, vaikka sen pitäisi olla ääretön. Abico-mallisessa kannassa on keskellä tappi. Väkivaltaa käyttäen se lähtee irti ja sisältä paljastuu tämä:


Tämä tässä yllä on syyllinen, joka on vedetty väkisin ulos ylemmässä kuvassa olevasta istuinkytkimen liittimen kantaosasta.
 
Tämä jousiväkänen oikosulki istuinkytkimeen menvät johdot silloin sun tällöin. Mikä jousen tarkoitus on? Ilmeisesti se vaan lukitsee abicot paikalleen pesäänsä. Tämä osa liikahtaa joka kerta kun istuimelle istutaan ja siitä poistuttaan tai kun ajetaan töyssyn yli, eli jousi on hiertänyt ohutta muovia molemmilta reunoilta (näkyy ylemmässä kuvassa)  ja lopulta saavutti metalliset kontaktipinnat. Tämä ei löytynyt heti siksi, että itse kykintä mitattaessa tämä liitin pitää irrottaa, jotta kytkimeen pääsee käsiksi. Kuka sitä kantaa tutkii kun kytkintä ollaan mittaamassa. Olen aika monta tuhatta liitintä ja niiden vastakappaletta elämäni aikana kasannut ja purkanut, mutta tämän jousen näin nyt ensimmäistä kertaa. Sitä paitsi tämä on päälle päin täysin viattoman näköinen osa, toisin kuin istuinkytkin, joka nitisee ja natisee penkin alla olevassa jousikiinnitteisessä levy-prikka-hässäkässä.

Entä miten leikkuuterän kytkeminen sammutti koneen. Kas kun jäykkää vipua pitää nostaa ylöspäin istuimella istuen, se liikutti samalla myös tätä liittimen kantaa ja aiheutti oikosulun. Sattumalta juuri näin tapahtui. Kuten sammutuspiirin kytkentäkaaviosta näkyy, leikkurikytkimen eli kytkin 2:n kytkeminen estää starttauksen ja sen lisäksi sulkee sammutuspiirin, mutta ei itsessään sammuta moottoria. Siihen vaaditaan aina istuinkytkimen eli kytkimen 3. sulkeutuminen.

Magneeton vika oli täysin erillinen vika.  Käyntihäiriöitä on ollut jo viime kesänä. Oliko magneeton rikkonut se, että maadoituspiiri on pätkinyt käyntiä vaikka kuinka kauan ja rasittanut magneeton toimintaa. Sen tietävät vain Briggs & Strattonin inssit.

Arvoisat lukijat. Kuten huomasitte tätä lukiessanne, minulla on siis muutakin elämää kuin pelkkää suunnistusta!

11 kommenttia:

  1. Hauska kertomus. Ihan kuin insinöörin tekemä.

    VastaaPoista
  2. Hauska kertomus. Ihan kuin insinöörin tekemä.

    VastaaPoista
  3. Helpoimmalla pääsee, kun ohittaa tappokatkaisijat laittamalla virtalukolta uuden piuhan(heräte) suoraan solenoidille.

    VastaaPoista
  4. Se on tavallaan fuskaamista jos ohittaa kaikki kytkimet. Sitä paitsi kun urakkaan ryhdyin halusin myös saada lopullisen selvyyden asiaan.

    VastaaPoista
  5. Tosi hieno ohje. Jostain löytynyt hienot kaaviot ja ymmärrys miten toimii. Itselläni tällainen ongelma: virtakytkintä oli ennenkin pitänyt moneen kertaan koetella, joskus starttaa, joskus ei pienintäkään reaktiota. Ostin uuden virtakytkimen ja ensimmäisellä yrittämällä "hurraa" moottori käynnistyi. Ilo oli kuitenkin ennenaikainen. Hetken kuluttua sama juttu: virtakytkimestä ei mitään reaktiota. Ehkä vika on tämän kuvauksen perusteella joko jalkakytkimen tai leikkuuterän turvakytkimessä.

    VastaaPoista
  6. ...jos ne vain jostain koneesta löytäisi ilman kohtuuttoman suurta purkutyötä, se on tietysti helppoa, jos osaa kasata takaisin, mutta jos tietäisi missä mikin on, niin selviäisi vähemmällä purkamisella.

    VastaaPoista
  7. Kiitoksia suuresti. En aijemmin edes tiennyt mikä tämän meidän leikkurin malli oli ja tuo vastaava nippeli aiheutti ongelman missä kone sammui, kun kytkimen nosti, tai terän pisti päälle.

    Omasta kokemuksesta jos leikkurin hihna ei pysy paikoillaan kannattaa katsoa onko terien "hubit" ehjät. Ainoastaan kolmesta kohtaa kiinni rungossa ja jotain valualumiini seosta. Kaveri joka nuo meidän hubit kunnosti täppäsi tigillä kiinnikkeet takaisin, sorvasi valu materiaalia pois alhaalta, leikkasi 5mm alu levystä kiekon, hitsasi kaikki pakettiin ja loputki koneisti uudet kierteet levyyn asti. Ei ole kuulemma ensimmäinen tälläinen tapaus eikä tule olemaan viimeinen. Suunniteltu vika pakko olla. Vahvistetuilla tuskin tulee samaa ongelmaa enää.

    VastaaPoista
  8. Kiitos, noilla kuvilla sain setvittyä oman leikkurin ongelman. kun olin saanut selvitettyä että kaikki tappokytkimet toimii oletetusti niin aloin tarkkaileen muita ongelmia ja virtalukon piuhan irti revittyäni hoksasin että eihän sinne saakuti tuu sähköä ollenkaan. pikaisella vianetsinnälllä akulta virtalukolle tuleva piuha oli hapettunu poikki.

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä ohjeesta! Yksi kysymys oman leikkurin käynnistysongelmaan liittyen. Solennoidille tulee virta napaan, johon tulee johto akulta. Sitten, kun virta-avaimesta kääntää niin mihinkään solennoidin napaan ei tule virtaa. Itse en tunne sähkötekniikkaa, joten en osaa edetä ongelman selvittämisessä tästä eteenpäin. Olisiko kellään antaa vinkkiä missä vika voisi olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vika oli akun miinusjohdossa, johto irti ja liittimien putsaus hiomapaperilla molemmista päistä, niin alkoi toimimaan

      Poista
  10. Meillä on käynnistysongelmaa leikkurissa, mies ei sitä lähtenyt korjaamaan kuitenkaan. Meille on nyt tulossa ajettava ruohonleikkuri, edellinen oli siis lykättävä. Ehkäpä sillä ajettavalla itsekin pääsen leikkaamaan nurmikkoa. Aikoinaan meillä oli semmoinen kotona, mutta en sitä koskaan kokeillut.https://www.osmon-pienkone.fi/epages/osmonpienkone.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015011907/Categories/RUOHONLEIKKURIT

    VastaaPoista