Tilastoja
Vuonna 2016 mittariin tuli pyöräilyä 178 km, juoksua 195 km ja suunnistusta 104 kpl / 671 km / 94 tuntia 27 min. Hiihtomääriä en pysty ilmoittamaan, koska tarkka kirjanpito alkoi vasta kesken kauden. Suuruusluokka on noin 600 km. Hiihtokausi jäi tosi lyhyeksi. Pyöräilyä ei sitäkään tullut paljon mitään, osin kalusto-ongelmien takia, osin muista henkilökohtaisista syistä. Työmatkapyöräilyä en valitettavasti voi olosuhteiden takia harrastaa. Tämä on tilanne 14.12. ja kinkkurastit tulevat tähän vielä päälle.
Pääosa suunnistuksista on tietysti kuntosuunnistuksia. Kauden 2016 kisoja olivat: Luumäki rastit, Fin5, Husqvarna-kisat, AL:n mestaruuskisat, Jukola ja Raatojuoksu. Rankisijoitukseni maasto H50-listassa on 154/384, jolla ei ole mitään käytännön merkitystä - eikä edes teoreettista.
Olen nyt saavuttanut omalla tasollani maksimin ja iän myötä vauhti hidastuu muutaman prosentin vuodessa. En ole täydellinen, jos sitä joku erehtyi luulemaan. Tarkoitan oman tasoni maksimilla sitä, että kuntoni ja taitoni ovat vakiintuneet tähän ja tässä ne nyt junnaavat. Jos haluan olla parempi, jotain uutta on keksittävä ja otettava käyttöön.
Huipulle?
Huipulle en tähtää, sillä huipulla tuulee. Minulla ei ole edes teoriassa mitään mahdollisuuksia pärjätä vertailussa paikallisiin ykkösnimiin, eikä moinen vertailu ole edes järkevää, sillä olen yli 50 v ikäinen, minulla ei ole huippu-urheilutaustaa enkä pysty vastaavantasoiseen harjoitteluun kuin kärkinimet. Minun ikäluokassani on myös omassa seurassani suunnistajia, joilla on taustalla kilpaurheilu-ura. Heidän tasoaan en pysty enää tavoittamaan millään keinoin. Oma tavoitteeni on olla hyvää kymenlaaksolaista iltarastitasoa.
Epävirallinen tavoitteeni on tähän asti ollut ja tulee jatkossa olemaan
se, että päihitän tai olen edes tasavertainen muutaminen tuttujen
iltarastikävijöinen kanssa, jotka ovat likimäärän saman ikäisiä kuin
minä tai vanhempia.
Osa-alue 1
Suunnistus koostuu kahdesta osa-alueesta, joista ensimmäinen on taito. Olen aina pyrkinyt tekemään hyvän suorituksen ja joskus se melkein onnistuu. Epäonnistumisia tulee tietysti silloin tällöin, mutta joukkoon on eksynyt myös muutamia niin hyviä suorituksia, että olen itsekin niihin tyytyväinen. Taitoa voi harjoittaa iltarasteilla omatoimisesti ja tässä listattuna muutamia asioita, joita itse olen yrittänyt soveltaa parhaani mukaan:
1. Terävät kulmat pois. Poluilla ja kuviorajoilla sekä muilla selvillä pätkillä oikaistaan aina kun se näyttää kannattavan.
2. Selvät mäet kierretään eikä ylitetä ja kerätä sillätavoin turhaan nousumetrejä.
3. Suunnan otan samalla tavalla kuin Thierry, eli pidän karttaa vaakasuorassa kaksin käsin.
4. Yritän pitää suunnan kohdallaan. Minulla on ollut vikana se, että suunta valuu oikealla, paitsi yöllä, jolloin se saattaa kääntyä ihan minne tahansa.
5. Jos rinteessä täytyy kulkea sivusuunnassa, yritän kulkea käyrän/käyrien mukaisesti oikealla korkeudella. Tämä onnistuu käytännössä vain harvoin.
6. Katson aina reittihärvelistä oman suoritukseni ja ajatuksen kanssa varsinkin silloin kun olen tehnyt virheen.
7. Jos maasto on täynnä kiviä tms pikkukohteita, jätän ne huomiotta kokonaan, etten takerru kartan yksityiskohtiin vaan yrtitän hahmottaa jotain isompaa ja selvempää.
8. Viherät kierretään, paitsi jos kyseessä on vain kapea kaistale. Tätä on vaikea arvioida ja toteuttaa käytännössä. Monesti olen tehnyt valintani juuri päin vastoin kuin muut suunnistajat. Olen kiertänyt sen josta muut menivät läpi ja itse puskin siitä läpi, jonka muut kiersivät. Jos juoksu kulkee ja kierto näyttää suhteellisen sidettävältä, teen ennemmin varman kierron kuin tuhlaan aikaa tiheikössä. Mistä sen tietää etukäteen kannattaako vihreän läpi mennä vai kannattako kiertää? Keväällä ja myöhään syksyllä risukoissa tilanne on tietysti erilainen kuin keskellä kasvukautta.
Taitopuolella parannettavaa on käyrien luvussa. Sitä pitäisi parantaa ja nyt suunnitelmani on se, että vaikka rastiväli olisi muuten selvä "pistemäinen väli", katson silti aina myös käyriä. Tämä varmasti hidastaa jossain tapauksissa etenemistä, mutta ehkä käyrät alkavat lopulta mennä kaaliin hauki-on-kala -menetelmällä.
Iltarasteilla voisi joskus olla kokeeksi tarjolla A:lla tai vaikealla B-radalla riisuttua karttaa, josta on poistettu pistemäiset kohteet. Ei siis pelkkää käyräkarttaa, vaan sinikäyräkartta jossa lisäksi polut ja vihreä väri.
Taitopuolella parannettavaa on reitinvalinnassa. Tähän en keksi mitään selvää ratkaisua. Härveli on mainio väline tutkia jälkikäteen sitä minkälaisia ratkaisuja tehtiin. Kuten Antti Harju totesi Suunnistajan numerossa 5/2015 mahdollisimman suoraan pitäisi edetä ja mutkittelua välttää ellei edessä ole merkittävä este.
Taitopuolella parannettavaa on rastinotossa. Monesti olen menettänyt aikaa sen takia, että olen ollut rastiympyrän sisällä, mutta en ole nähnyt rastia. Lipputanko, majakka vai miksi sitä varmaa kiintopistettä nimitetään ennen rastia, on ilmeisesti jäänyt huomioimatta. Onko tähän muuta keinoa kuin tarkempi ja huolellisempi toiminta? Edellinen lause oli sanahelinää, joka ei kerro mitään ratkaisua vaan toteaa kuluneen ilmaisun eli kliseen. Auttaisiko neliapila taskussa? Muutamia kertoja menin metrin päästä ohi rastista, joka oli puun toisella puolella. Jos lippu ei tässä osu silmiin, se on puhdasta huonoa tuuria. Olen tietysti kokenut myös puhdasta hyvää tuuria, mutta jostain syystä huonot muistaa paremmin.
Katson jatkossa aina määritteen, sillä kaukonäköiselle musta piste kartalla saattaa yhtä hyvin olla lyhyt jyrkännepätkä kuin pieni kivi.
Osa-alue2
Toinen suunnistuksen osa-alue on juoksu. Tässä olisi paljon tehtävää. Valitettavasti olen yli 30 vuotta myöhässä. Silloin nuorena minun olisi pitänyt treenata kovaa, jotta kroppa olisi tottunut siihen ja selkäytimeen olisi muodostunut tarpeellisia hormooneja ja kytköksiä kestävyysurheilua varten. Tuhlasin koko nuoruuteni telkkarin katseluun, Mustanaamion, ja Korkeajännitysten lukemiseen sekä nörtteilyyn. Nyt kaikki liike tuntuu ahdistavalta eikä missään tapauksessa voi puhua mistään flow-tunteesta. Ehkä silloin kun laskee luistavilla suksilla pitkää loivaa alamäkeä tyynessä aurinkoisessa pikkupakkasessa kohti taukopaikkaa, jossa tietää tarjolla olevan hillomunkkeja, liikunta sujuu kuin itsestään, mutta muuten painan aina hiki hatussa...tai pipossa.
Ongelman ydin on kerrottu edellä. Tällä tavalla jolla nyt olen harrastanut liikuntaa, maksimi suoritustaso on tämä. Olen siis saavuttanut oman maksimitasoni. Harjoittelua ja liikkumista on muutettava. Olen jututtanut useita seurakavereita tai kuunnellut sivukorvalla miten he harjoittelevat ja liikkuvat. Harjoittelua olisi monipuolistettava. Olisi tehtävä nopeita pyrähdyksiä sekä todella pitkiä rauhallisia suoritteita, eikä pelästään junnattava iltarastien A-rataa. Lihaskuntoa olisi kehitettävä.
Hiihtäessäni vedän ylämäen reippaasti ja sitten alamäen vain laskettelen. Kuulostaa viisaalta, mutta vain kuulostaa. Siinä treenautuvat lihakset, joista ei ole juoksemisessa hyötyä. HP antoinkin hyvän vinkin: Iltarastien lyhyin rata niin täysiä kuin pääsee. Tässä tulee samalla kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Saan iltarastimerkinnän illalta ja tulee vaihtelua treenaamiseen. Tämän otan käyttöön ensi kesänä.
Lihaskunto on vaikeampi juttu. Salille on erikseen mentävä jos sinne aikoo mennä (nykäs-filosofiaa). Se ei vaan ota maistuakseen - ei vaikka kuinka yrittän. Treenaan siis lihakset kotona. Tähän pitää laittaa joku porkkana numeroarvojen muodossa, jolla potkin itseäni vuoden ajan, muuten lihasurakka näivettyy varkain. Viime talvena minulla oli leuanvetoprojekti, joka tyssäsi siihen kun satutin olkapääni. Kuntopiiri olkoon vaikka kuinka pieni vaatii jonkun numeraalisen kannustimen, jotta homma on pakko tehdä säntillisesti. Tämän ideointi on vielä kesken.
Minulla on viime talvelta kesken kuntopyöräprojekti Jäämerelle, joka jatkuu heti kun saan pyörän nopeudensäädöt viritettyä uudestaan.
Lopuksi
Tarviiko tätä näin peruusteellisesti miettiä? Mielestäni tarvii, vaikka suunnistus onkin vain harrastus.
Hauskaa Joulua !
keskiviikko 14. joulukuuta 2016
tiistai 6. joulukuuta 2016
Suunnistuspropagandaa
Suunnistamisen alkeet
Yhden henkilön lukupiirini sai käsiinsä vuosikymmeniä vanhoja suunnistuskirjoja. Ensimmäinen niistä on Kaikusaari-Seppä-Veijola työryhmän teos Suunnistamisen alkeet vuodelta 1941.
Lainaan tähän pätkän Luvusta I Tärkeimmät suunnistamisvälineet ja niiden käyttö kohdan 3. kompassin käyttö. Tehtävään liittyy yksinkertainen piirroskuva kompassista ja kartasta, jota tässä ei ole.
a) Kulkusuunnan pohjoisneulaluvun määrääminen kartalla.
Meidän on määrättävä harjoiskartallamme n:o 1 kulkusuunnan pohjoisneulaluku pisteestä A pisteeseen C. Tehtävän ratkaisemiseksi asetamme karttamme pöydälle ja sen päälle kompassimme siten, että suuntasyrjä (se suuntasivu, joka on leikattu viistoksi ja jossa on pituusmittakaava 1:20000) tulee kulkemaan pisteestä A pisteeseen C. Asettamisen suoritamme aina näissä tehtävissä siten, että nollapiste (nollavaste) on lähtöpisteen (tässä A:n) puolella. Kompassi asetetaan siten, että suuntasyrjä ja sen jatke kulkee ko. pisteitä osoittavien ympyröiden keskipisteiden kautta. Suuntanuolet osoittavat tässä, kuten aina, kulkusuuntaan, pisteestä A pisteeseen C. Liikuttamatta kompassia asetamme suuntaloviin esim. lyjyikynän (kärki lukemaviivan puolelle) ja kierrämme kiertorengasta siten, että kynän kärki tulee osoittamaan karttapohjoiseen (siis kynä on yhdensuuntainen pituuspiirien kanssa ja niin, että lukemaviiva pohjoislovessa on karttapohjoisen puolella). Nyt poistamme kynän ja katsomme jakorenkaalta lukemaviivan kohdalta etsityn pnl:n, joka tehtävässämme on 12-00. Tämä on kulkusuunnan pnl A:sta C:hen. Pohjoisneulan asentoa ei tässä lainkaan huomioida.
Ymmärsin kyllä mikä on toimenpiteen lopputulos ja ymmärsin toimenpiteen periaatteen, mutta kovin monimutkaiselta akti sanalliseen muotoon laitettuna kuulosti. Edellä selostettiin vain pnl:n eli pohjoisneulaluvun määrittäminen. Varsinainen kulkusuunnan määritys on eri asia. Tuohon aikaan piti suunnistajien huomioida eranto. Saamissani kirjoissa kerrotaan kisoista, jotka jouduttiin mitätöimään sen takia, että kilpailuohjeissa ei muistettu ilmoittaa erantoa ja kaikilla kilpailijoilla oli suunnattomia hankaluuksia suunnanotossa. Nykyään eranto on eli magneettisen ja karttapohjoisen välinen ero huomioitu valmiiksi karttoihin.
Toisaalla kirjassa opetetaan reitinvalinnan tekoa, joka pätee tänä päivänä ihan sellaisenaan:
Kartan avulla suunnistettaessa on kulkureitti valittava sopivien maastokohtien kautta. Vaikeassa ryteikköisessä tai jyrkkien nousujen ja laskujen muodostamassa maastossa kannattaa usein tehdä suorastaan mutkia ja käyttää kiertoteitä.
Suunnistuskilpailuihin osallistumaan aikoville käydään läpi tarpeelliset varusteet: Suuntolaukku, pivo-ripustin, vihellyspilli ja taskulamppu. Kello, kynä, kumi ja paperi kuuluvat ilman muuta suunnistajan varusteisiin. Jos kukkaro antaa myöden, kilpailija voi hankkia myös karttakulmamittarin.
Suunnistajien vuosikirja 1949
Kirjan alussa käsitellään kilpailujen järjestämistä. Kartat ja maasto ovat tietysti päällimmäisinä aiheina, mutta pitkään selitetään saunomisen tärkeyttä ja miten ennen kilpailuja on oltava 2-3 vuorokautta saunomatta. Kilpailujen jälkeen saunominen on sen sijaan melkeinpä välttämätöntä ja sopivasti otettuna löyly suloisesti virkistää ja pehmittää kipeytyneet lihakset ja laukaisee sielullisen jännityksen.
Valtaosa kirjan sisällöstä koostuu tulostiedoista. Nykyisen Kouvolan alueen seuroja ovat olleet mm.: Myllykosken Kilpa-Veikot, Anjalan Liitto, Kouvolan Urheilijat, Valkealan Roima, Enäjärven nuorisoseuran urheilijat, Inkeroisten Terho, Utin Haukat. Tuttuja seuroja, joista osa on kovassa iskussa nykyäänkin.
Selailin tuloksia ja yritin löytää tuttuja nimiä, ja löytyihän niitä. Tauno Villikka Hirvelän Hirvistä oli toinen nuoren ikämiesten 10,8 km radalla Kouvolan Urheilijoiden 6.5.1948 Kouvolan kauppalassa järjestetyissä kisoissa. Muitakin tuttuja sukunimiä tuloksissa vilahtelee. Oletan, että he ovat nykyään iltarastituloksissa olevien saman nimisten isiä ja isoisiä.
Sprintistä ei ole tietoakaan. Ratapituudet A-sarjoissa ovat suuruusluokkaa 11-13 km rasteja 5 kpl. Alokkaille radan pituus 9,8 km ja 4 rastia.
Suomen suunnistamisliiton lisäksi tuohon aikaan suunnistusta harrastettiin Työväen urheiluliiton ja Finlands Svenska Orienteeringsförbund'in alaisuudessa.
10-vuotis RASTI
Suomen suunnistamisliiton 10-vuotisjulkaisu vuodelta 1955, toimittanut Allan Kari. Painotekniikka on kehittynyt niin, että kansikuvassa on mukavasti väriä. Sisäsivuille väriä ei vielä ole päässyt, mutta valokuvia on enemmän - tosin yhtä huonolaatuisia kuin aiemmissa vuosikerroissa. Karttojen määrä on lisääntynyt ja niitä on kirjan sivuilla lukuisia.
Yllä Myllykosken Kilpa-Veikkojen ja Anjalan Liiton yhdessä järjestämä liiton mestaruuskilpailujen kartta. Oikealla ylhäällä näkyy yleisten sarjojen ratapituuksia ja kilometrivauhteja. Alle seitsemää minuuttia kilometrillä on loikotettu miesten sarjassa parhaimmillaan. Kovia vauhteja. Katsokaa karttaa ja siitä sitten vaan menoksi.
Tulostiedoista poimittua: Seppo Bütt Kymin suunnistajista on ollut Paremmuustilastoissa vuonna 1954 18-vuotisten sijalla 1. Tämä vastaa ilmeisesti nykyistä rankilistaa.
Kirjoista löytyy myös ohjeita kilpailujen järjestämiseen. Niissä luetellaan kilpailuissa tarvittavia toimihenkilöitä: kilpailujen johtaja, ratamestari, sihteeri, kuljetuspäällikkö, lähetti, kuuluttaja, sanomalehtisihteeri, lähettäjä, karttojen jakaja, ajanottaja, maalituomari, asemapäälliköt, lääkäri, muonituspäällikkö, raha-asianhoitaja, majoituspäällikkö, välineiden hankkija ja jonkun pitää lisäksi muistaa suorittaa propaganda.
Mistä tulee vanhoissa kartoissa yleisesti käytetty 1:42000 mittakaava? Maapallon ympärysmitta, poronkusema vai paperikoneen telan leveys on vaikuttanut merkilliseen lukuarvoon? Venäläisten syytä joka tapauksessa.
Vanha teksti on paikoi raskasta lukea. Kuvitus on tietysti mustavalkoista ja nykymittapuun mukaan todella vaatimatonta. Kartat on piennetty kirjojen sivukokoon sopiviksi, ja siksi niistä on todella vaikea saada selvää. Tästä huolimatta tai juuri siksi sisältö on mielenkiintoista. On hauska verrata 60 vuoden takaisia asioita nykypäivään: pohjoinen on ylhäällä ja pallo on pyöreä, mutta sitten alkaa tulla eroja. Miltä mahtaa tuntua suunnistajista vuonna 2076 kun he lukevat juttuja tämän päivän suunnistuksesta: "Kartat paperia, ajanotto emitillä ja seuranta gps:llä - kuulostaa todella erikoiselta ja vaivalloiselta - kyllä niiden suunnistajien täytyi olla silloin 2010-luvulla täyttä rautaa."
Kiitos Heikille, että sain luettavaksi nämä historiapalat.
Loppuun vielä pieni pähkinä purtavaksi. Alla on SM-kilpailujen kartta vuodelta 1943. Mittakaava oli 1:50000 ja paperiarkin koko 7 x 11 cm (vertaa kokoa siihen kuvaan joka on omassa näytössäsi). Missä tämä kisamaasto sijaitsee? Oikea vastaus tulee tänne blogiin joulun pyhinä.
Yhden henkilön lukupiirini sai käsiinsä vuosikymmeniä vanhoja suunnistuskirjoja. Ensimmäinen niistä on Kaikusaari-Seppä-Veijola työryhmän teos Suunnistamisen alkeet vuodelta 1941.
Lainaan tähän pätkän Luvusta I Tärkeimmät suunnistamisvälineet ja niiden käyttö kohdan 3. kompassin käyttö. Tehtävään liittyy yksinkertainen piirroskuva kompassista ja kartasta, jota tässä ei ole.
a) Kulkusuunnan pohjoisneulaluvun määrääminen kartalla.
Meidän on määrättävä harjoiskartallamme n:o 1 kulkusuunnan pohjoisneulaluku pisteestä A pisteeseen C. Tehtävän ratkaisemiseksi asetamme karttamme pöydälle ja sen päälle kompassimme siten, että suuntasyrjä (se suuntasivu, joka on leikattu viistoksi ja jossa on pituusmittakaava 1:20000) tulee kulkemaan pisteestä A pisteeseen C. Asettamisen suoritamme aina näissä tehtävissä siten, että nollapiste (nollavaste) on lähtöpisteen (tässä A:n) puolella. Kompassi asetetaan siten, että suuntasyrjä ja sen jatke kulkee ko. pisteitä osoittavien ympyröiden keskipisteiden kautta. Suuntanuolet osoittavat tässä, kuten aina, kulkusuuntaan, pisteestä A pisteeseen C. Liikuttamatta kompassia asetamme suuntaloviin esim. lyjyikynän (kärki lukemaviivan puolelle) ja kierrämme kiertorengasta siten, että kynän kärki tulee osoittamaan karttapohjoiseen (siis kynä on yhdensuuntainen pituuspiirien kanssa ja niin, että lukemaviiva pohjoislovessa on karttapohjoisen puolella). Nyt poistamme kynän ja katsomme jakorenkaalta lukemaviivan kohdalta etsityn pnl:n, joka tehtävässämme on 12-00. Tämä on kulkusuunnan pnl A:sta C:hen. Pohjoisneulan asentoa ei tässä lainkaan huomioida.
Ymmärsin kyllä mikä on toimenpiteen lopputulos ja ymmärsin toimenpiteen periaatteen, mutta kovin monimutkaiselta akti sanalliseen muotoon laitettuna kuulosti. Edellä selostettiin vain pnl:n eli pohjoisneulaluvun määrittäminen. Varsinainen kulkusuunnan määritys on eri asia. Tuohon aikaan piti suunnistajien huomioida eranto. Saamissani kirjoissa kerrotaan kisoista, jotka jouduttiin mitätöimään sen takia, että kilpailuohjeissa ei muistettu ilmoittaa erantoa ja kaikilla kilpailijoilla oli suunnattomia hankaluuksia suunnanotossa. Nykyään eranto on eli magneettisen ja karttapohjoisen välinen ero huomioitu valmiiksi karttoihin.
Toisaalla kirjassa opetetaan reitinvalinnan tekoa, joka pätee tänä päivänä ihan sellaisenaan:
Kartan avulla suunnistettaessa on kulkureitti valittava sopivien maastokohtien kautta. Vaikeassa ryteikköisessä tai jyrkkien nousujen ja laskujen muodostamassa maastossa kannattaa usein tehdä suorastaan mutkia ja käyttää kiertoteitä.
Suunnistuskilpailuihin osallistumaan aikoville käydään läpi tarpeelliset varusteet: Suuntolaukku, pivo-ripustin, vihellyspilli ja taskulamppu. Kello, kynä, kumi ja paperi kuuluvat ilman muuta suunnistajan varusteisiin. Jos kukkaro antaa myöden, kilpailija voi hankkia myös karttakulmamittarin.
Suunnistajien vuosikirja 1949
Kirjan alussa käsitellään kilpailujen järjestämistä. Kartat ja maasto ovat tietysti päällimmäisinä aiheina, mutta pitkään selitetään saunomisen tärkeyttä ja miten ennen kilpailuja on oltava 2-3 vuorokautta saunomatta. Kilpailujen jälkeen saunominen on sen sijaan melkeinpä välttämätöntä ja sopivasti otettuna löyly suloisesti virkistää ja pehmittää kipeytyneet lihakset ja laukaisee sielullisen jännityksen.
Valtaosa kirjan sisällöstä koostuu tulostiedoista. Nykyisen Kouvolan alueen seuroja ovat olleet mm.: Myllykosken Kilpa-Veikot, Anjalan Liitto, Kouvolan Urheilijat, Valkealan Roima, Enäjärven nuorisoseuran urheilijat, Inkeroisten Terho, Utin Haukat. Tuttuja seuroja, joista osa on kovassa iskussa nykyäänkin.
Selailin tuloksia ja yritin löytää tuttuja nimiä, ja löytyihän niitä. Tauno Villikka Hirvelän Hirvistä oli toinen nuoren ikämiesten 10,8 km radalla Kouvolan Urheilijoiden 6.5.1948 Kouvolan kauppalassa järjestetyissä kisoissa. Muitakin tuttuja sukunimiä tuloksissa vilahtelee. Oletan, että he ovat nykyään iltarastituloksissa olevien saman nimisten isiä ja isoisiä.
Sprintistä ei ole tietoakaan. Ratapituudet A-sarjoissa ovat suuruusluokkaa 11-13 km rasteja 5 kpl. Alokkaille radan pituus 9,8 km ja 4 rastia.
Suomen suunnistamisliiton lisäksi tuohon aikaan suunnistusta harrastettiin Työväen urheiluliiton ja Finlands Svenska Orienteeringsförbund'in alaisuudessa.
10-vuotis RASTI
Klikkaa kuvaa, niin se suurenee. |
Tulostiedoista poimittua: Seppo Bütt Kymin suunnistajista on ollut Paremmuustilastoissa vuonna 1954 18-vuotisten sijalla 1. Tämä vastaa ilmeisesti nykyistä rankilistaa.
Kirjoista löytyy myös ohjeita kilpailujen järjestämiseen. Niissä luetellaan kilpailuissa tarvittavia toimihenkilöitä: kilpailujen johtaja, ratamestari, sihteeri, kuljetuspäällikkö, lähetti, kuuluttaja, sanomalehtisihteeri, lähettäjä, karttojen jakaja, ajanottaja, maalituomari, asemapäälliköt, lääkäri, muonituspäällikkö, raha-asianhoitaja, majoituspäällikkö, välineiden hankkija ja jonkun pitää lisäksi muistaa suorittaa propaganda.
Mistä tulee vanhoissa kartoissa yleisesti käytetty 1:42000 mittakaava? Maapallon ympärysmitta, poronkusema vai paperikoneen telan leveys on vaikuttanut merkilliseen lukuarvoon? Venäläisten syytä joka tapauksessa.
Vanha teksti on paikoi raskasta lukea. Kuvitus on tietysti mustavalkoista ja nykymittapuun mukaan todella vaatimatonta. Kartat on piennetty kirjojen sivukokoon sopiviksi, ja siksi niistä on todella vaikea saada selvää. Tästä huolimatta tai juuri siksi sisältö on mielenkiintoista. On hauska verrata 60 vuoden takaisia asioita nykypäivään: pohjoinen on ylhäällä ja pallo on pyöreä, mutta sitten alkaa tulla eroja. Miltä mahtaa tuntua suunnistajista vuonna 2076 kun he lukevat juttuja tämän päivän suunnistuksesta: "Kartat paperia, ajanotto emitillä ja seuranta gps:llä - kuulostaa todella erikoiselta ja vaivalloiselta - kyllä niiden suunnistajien täytyi olla silloin 2010-luvulla täyttä rautaa."
Kiitos Heikille, että sain luettavaksi nämä historiapalat.
Loppuun vielä pieni pähkinä purtavaksi. Alla on SM-kilpailujen kartta vuodelta 1943. Mittakaava oli 1:50000 ja paperiarkin koko 7 x 11 cm (vertaa kokoa siihen kuvaan joka on omassa näytössäsi). Missä tämä kisamaasto sijaitsee? Oikea vastaus tulee tänne blogiin joulun pyhinä.
sunnuntai 27. marraskuuta 2016
Etsintäkuulutus
Kadonnut kuvan mukaisia esineitä noin 60 kpl.
Väri oranssinpunainen ja keskellä leveä hopeanharmaa tarranauhaheijastin.
Toisessa päässä kaksi 2 mm reikää joiden läpi pujotettu neonvärinen narulenkki, jonka pituus noin 15 cm.
Valmistin ensimmäisen noin 30 kappaleen sarjan keväällä 2014. Ajoin heti lumien sulettua polkupyörällä kotoa Korialle päin ja keräsin kaikki tien penkalla olleet katkenneet aurauskepit talteen. Enemmänkin olisin voinut materiaalia kerätä, mutta en jaksanut enempää kerralla kantaa kotiin. Sitäpaitsi ohikulkijat loivat minuun hämmästyneitä katseita kun talutin toisella kädellä pyörää ja toinen kainalo oli täynnä oransseja aurauskeppejä. Yhtää ehjää keppiä en kiskonut maasta irti, vaan keräsin vain niitä, jotka olivat talven aikana menneet säpäleiksi, kuitenkin niin, että heijastinosa oli ehjä.
Käytin näitä heijastimia KS:n Yökupissa vuonna 2014 ja sen jälkeen en niitä enää nähnyt.
Valmistin toisen noin 30 kappaleen sarjan keväällä 2015. Ajoin kevällä heti lumien sulettua polkupyörällä kotoa Korialle päin ja keräsin kaikki tien penkalla olleet katkenneet aurauskepit talteen. Enemmänkin olisin voinut materiaalia kerätä, mutta en jaksanut enempää kerralla kantaa kotiin. Sitäpaitsi ohikulkijat loivat minuun hämmästyneitä katseita kun talutin toisella kädellä pyörää ja toinen kainalo oli täynnä oransseja aurauskeppejä. Yhtää ehjää keppiä en kiskonut maasta irti, vaan keräsin vain niitä, jotka olivat talven aikana menneet säpäleiksi, kuitenkin niin, että heijastinosa oli ehjä.
Näitä heijastimia käytettiin KS:n Yökupissa vuonna 2015. Näitä heijastimista on nyt jäljellä enää 6 kpl.
Jäljellä olevat on merkitty alla olevalla tarralla. Kadonneissa heijastimissa tarroja ei ole - ehkäpä ne eivät siksi löydä takaisin kotiinsa.
Jos tiedät missä heijastimet ovat, älä panttaa tietoa. Jos heijastimet ovat sinulla, ne voi palauttaa myös nimettömänä postilaatikkooni illan pimeinä tunteina.
Väri oranssinpunainen ja keskellä leveä hopeanharmaa tarranauhaheijastin.
Toisessa päässä kaksi 2 mm reikää joiden läpi pujotettu neonvärinen narulenkki, jonka pituus noin 15 cm.
Valmistin ensimmäisen noin 30 kappaleen sarjan keväällä 2014. Ajoin heti lumien sulettua polkupyörällä kotoa Korialle päin ja keräsin kaikki tien penkalla olleet katkenneet aurauskepit talteen. Enemmänkin olisin voinut materiaalia kerätä, mutta en jaksanut enempää kerralla kantaa kotiin. Sitäpaitsi ohikulkijat loivat minuun hämmästyneitä katseita kun talutin toisella kädellä pyörää ja toinen kainalo oli täynnä oransseja aurauskeppejä. Yhtää ehjää keppiä en kiskonut maasta irti, vaan keräsin vain niitä, jotka olivat talven aikana menneet säpäleiksi, kuitenkin niin, että heijastinosa oli ehjä.
Käytin näitä heijastimia KS:n Yökupissa vuonna 2014 ja sen jälkeen en niitä enää nähnyt.
Valmistin toisen noin 30 kappaleen sarjan keväällä 2015. Ajoin kevällä heti lumien sulettua polkupyörällä kotoa Korialle päin ja keräsin kaikki tien penkalla olleet katkenneet aurauskepit talteen. Enemmänkin olisin voinut materiaalia kerätä, mutta en jaksanut enempää kerralla kantaa kotiin. Sitäpaitsi ohikulkijat loivat minuun hämmästyneitä katseita kun talutin toisella kädellä pyörää ja toinen kainalo oli täynnä oransseja aurauskeppejä. Yhtää ehjää keppiä en kiskonut maasta irti, vaan keräsin vain niitä, jotka olivat talven aikana menneet säpäleiksi, kuitenkin niin, että heijastinosa oli ehjä.
Näitä heijastimia käytettiin KS:n Yökupissa vuonna 2015. Näitä heijastimista on nyt jäljellä enää 6 kpl.
Jäljellä olevat on merkitty alla olevalla tarralla. Kadonneissa heijastimissa tarroja ei ole - ehkäpä ne eivät siksi löydä takaisin kotiinsa.
Jos tiedät missä heijastimet ovat, älä panttaa tietoa. Jos heijastimet ovat sinulla, ne voi palauttaa myös nimettömänä postilaatikkooni illan pimeinä tunteina.
maanantai 21. marraskuuta 2016
AIJAIJAI
Pikaraportti KS-Gaalasta
Karjalanpiirakan päälle levitetään perinteisesti munavoita. Yleensä eri tapahtumissa tai kekkereissä tarjolla oleva munavoi on joko liian kylmää tai liian munapitoista. Tästä seuraa se ongelma, että munavoita ei pysty levittämään nätisti karjalanpiirakan päälle tai käy peräti niin, että se varisee tarjoiluastian ja piirakan välimaastoon, eli johonkin pöytäliinalle.
KS-Gaalassa munavoi oli pehmeää ja siinä oli riittäväsi rasvaa, eli se oli vallan erinomaista.
Mokkapala tuo suomalaisten myyjäisten, talkoiden, syntymäpäivien, lastenkutsujen, nimppareiden ja gaalojen kestosuosikki pitää pintansa. Olen syönyt mokkapaloja aika monta (siis tosi monta), mutta en ole vielä kyllästynyt. Iloinen yllätys oli KS-Gaalassa tarjotut mokkapalat, jossa oli aromina salmiakki. Useampi uumoili, että maku tuli nonparelleista, mutta mielestäni maun lähde oli sekoitettu kuorrutteeseen. Erinomaista työtä ja täydet pointsit leipojille.
Ohjelmaosuutta olen melkein jäävi kommentoimaan, sillä kaikkea mitä kirjoitan voidaan käyttää todisteena minua vastaan. Niin se on, että jos on joskus jotain kirjoittanut, jostain se putkahtaa esille.
Kuka Hoksaa löytyy esim. täältä. Tai sitten suoraan minulta. Kirjoja hakiessa netistä löytyy myös sivusto "Lataa ilmainen kirja". En laita tähän linkkiä tarkoituksella. Tämä sivu vaikuttaa siltä, että sieltä saa ladattua ilmaiseksi melkein minkä tahansa suomalaisen kirjan. Sivusto on huijaussivusto, joka kerää luottokorttien tietoja, eikä toimita mitään kirjoja ilmaiseksi. Älkää kokeilko. Viranomaiset ovat tietoisia tästä huijauksesta, mutta sitä ei näköjään vielä ole saatu suljettua.
Loppuun vielä KS Gaalassa ensiesityksensä saanut Olympiakomitean hyväksymä semi-virallinen suunnistushymni eli kapean kitaran säestyksellä ilmoille päästetty biisi:
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Kiitos järjestelytoimikunnalle!
Karjalanpiirakan päälle levitetään perinteisesti munavoita. Yleensä eri tapahtumissa tai kekkereissä tarjolla oleva munavoi on joko liian kylmää tai liian munapitoista. Tästä seuraa se ongelma, että munavoita ei pysty levittämään nätisti karjalanpiirakan päälle tai käy peräti niin, että se varisee tarjoiluastian ja piirakan välimaastoon, eli johonkin pöytäliinalle.
KS-Gaalassa munavoi oli pehmeää ja siinä oli riittäväsi rasvaa, eli se oli vallan erinomaista.
Mokkapala tuo suomalaisten myyjäisten, talkoiden, syntymäpäivien, lastenkutsujen, nimppareiden ja gaalojen kestosuosikki pitää pintansa. Olen syönyt mokkapaloja aika monta (siis tosi monta), mutta en ole vielä kyllästynyt. Iloinen yllätys oli KS-Gaalassa tarjotut mokkapalat, jossa oli aromina salmiakki. Useampi uumoili, että maku tuli nonparelleista, mutta mielestäni maun lähde oli sekoitettu kuorrutteeseen. Erinomaista työtä ja täydet pointsit leipojille.
Ohjelmaosuutta olen melkein jäävi kommentoimaan, sillä kaikkea mitä kirjoitan voidaan käyttää todisteena minua vastaan. Niin se on, että jos on joskus jotain kirjoittanut, jostain se putkahtaa esille.
Kuka Hoksaa löytyy esim. täältä. Tai sitten suoraan minulta. Kirjoja hakiessa netistä löytyy myös sivusto "Lataa ilmainen kirja". En laita tähän linkkiä tarkoituksella. Tämä sivu vaikuttaa siltä, että sieltä saa ladattua ilmaiseksi melkein minkä tahansa suomalaisen kirjan. Sivusto on huijaussivusto, joka kerää luottokorttien tietoja, eikä toimita mitään kirjoja ilmaiseksi. Älkää kokeilko. Viranomaiset ovat tietoisia tästä huijauksesta, mutta sitä ei näköjään vielä ole saatu suljettua.
Loppuun vielä KS Gaalassa ensiesityksensä saanut Olympiakomitean hyväksymä semi-virallinen suunnistushymni eli kapean kitaran säestyksellä ilmoille päästetty biisi:
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Happy happy happy happy happy happy aijaijai
Kiitos järjestelytoimikunnalle!
keskiviikko 16. marraskuuta 2016
Mylsä by night!
Sitkeimmät suunnistajat alkavat erottua kun KS:n Yö-Kuppi etenee kohti kauden päätöstä. Viimeisin tapahtuma oli 15.11. Myllykoskella, jonne oli kotiliesien lämpöjen houkuttelevasta hehkusta huolimatta kammennut itsensä kolmisenkymmentä innokasta suunnistajaa.
Vähän ennen virallista lähtöaikaa taivaalta roiski räntää, mutta sade ja tuuli rauhoittuvat illan mittaan. Myllykoskella oli märkää lunta tai sohjoa noin nilkan korkeudelle. Lumitilanne ei siis haitannut juoksemista, vaikka pienimpien polkujen erottuminen maanpinnasta oli vaikeaa niille, jotka tekivät ensimmäiset jäljet. Koivusaaren nurmikkoalueella oli hiihtämällä tehty perinteisen latu, joka näytti sivusta katsoen aivan kelvolliselta. Suunnistajien kommenttien mukaan lunta oli enemmän kuin esim. Kuusankoskella.
Täydelliseen pimeyteen ei tarvinnut Myllykoskella sulkeltaa, sillä katuvalojen loisteesta ei tarvinut kauas mennä, ja pitkät pätkät pääsi taivaltamaan teitä ja raitteja pitkin.
Illan kuvasatoa. Klikkaa kuvaa niin se suurenee (ja yleensä pääsee takaisin Esc-näppäimellä - ainakin Firefoxilla surffatessa).
Illan kuvasatoa. Klikkaa kuvaa niin se suurenee (ja yleensä pääsee takaisin Esc-näppäimellä - ainakin Firefoxilla surffatessa).
Mikael Fabritius leimaa maalissa.
Maalileimauksen näyte Jouko Tykkälältä.
Kukaan ei halua tulla kuvatuksi....
Marja Laukkanen leimaa maalissa. "Hauskaa oli" Marja kommentoi iltapuhdettaan Mylsällä. Huomatkaa uusi KS:n taitettava sprinttipukki.
Tulokset löytyvät täältä.
sunnuntai 6. marraskuuta 2016
Raatojuoksu 2016
(päivitetty 16.11. ratapituus)
Tämän vuotiseen Raatojuoksuun valmistautuminen alkoi edellisenä yönä. Näin unta, että olin matkalla kisapaikalle. Matka taittui pienkoneella, joka laskeutumisen jälkeen rullasi aivan majapaikkamme eteen. En tiedä miksi sinne eikä kisapaikalle, mutta se ei ollut ongelma. Minulla ei ollut mitään varusteita mukana, paitsi housut jalassa ja polkupyörä. Laskin, että mikäli lähden pyörällä kotoa hakemaan varusteita siinä menee aikaa kymmenen tuntia. Se on liian kauan. Toinen vaihtoehto olisi se, että lainaisin joltain autoa, mutta minulla ei ollut ajokorttia eikä rahaa bensaan. Filmi loppui tähän, eli loppuratkaisu jäi näkemättä ja nukuin tosi huonosti.
Keli oli kylmä ja pukeutumista piti miettiä. Pitkähihainen paita, takki, pipo, sormikkaat, pitkät kalsarit ja juoksuhousut. Nastareihin ei mahdu kuin yksi ohut sukka, eli tavalliset sukat jalkaan.
Lähtöön oli aika pitkä matka ja oli paikalla 2 min ennen virallista lähtöaikaa. Siitä taisi mennä vielä 5 min ennen kuin kartoille pääsi. Monelle taisi olla yllätys kuinka paljon lähtöpaikalle siirtymiseen meni aikaa ja siksi lähtö viivästyi hieman.
Ratani oli H10KM. Heti ykköselle pieni koukkaus. Hieman liikaa vasemmalla. Tämä johtui siitä, että kaikki muut menivät enemmän oikealle olleelle rastille. Näin, että se ei ole minun ja otin suunan joka vei vasemmalle päin. Sinne ei mennyt kuin parit jalanjäljet. Loivaa rinnettä alaspäin ilman kiintopisteitä. Sitten tuli kutina, että matkaa oli sen verran takana, että rasti on lähellä. 90 astetta oikealle ja muutaman kymmenen metriä ja rastille.
Tämä ykkösen koukkaus oli tyypillinen virhe joita tällä reisulla tuli useita. Ura joka menee ehkä polkua pitkin menee melkein oikeaan suuntaan. Ura erkanee polulta ja valtaosa suunnistajista on mennyt sinne. Varsinaista polkua ei erota koska se naamioituu lumiseen kanervikkoon. Muutaman sentin lumipeitteestä oli yllättävän paljon haittaa. Ei juoksemisen kannalta vaan siihen miten helposti lipsahtaa sivuun omalta reitiltä.
Ainoa isompi pummi tuli 5-6 välillä. Hukkasin itseni kokonaan ja olin paljon liikaa oikealla. En saanut kiinni ja lähdin väärään suuntaan. Tuurilla osuin rastille, jolla olin jo aiemmin käynyt. Siitä oikeaan suuntaan ja vielä uudestaan hukkasin paikan. Ohi toiselta puolelta ja vielä piti 100 m pakittaa. Väliaikatiedoissa tässä kohtaa on ilmeisesti hajonnoista johtuva ero, koska tällä välillä hävisin tulosten mukaan voittajalle 1:26:35 vaikka koko väliin meni 14 min. Näppituntumalta aikaa meni hukkaan 7 min joka maksoi noin 30 sijaa.
Sitten tuli tämän reissun hauskin kommellus. Rastin 14 jälkeen tuli pitkä juoksupätkä ja kartan reunassa luki "KARTANVAIHTO". Määritteistä olin huomannut jo aiemmin, että 5 rastia on vielä jäljellä. "Erikoista, että määritteet on printattu kaikki samaan arkkiin", tuumin. Sitten tuli vastaan alikulkutunneli ja siinä oli kyltti "Kartanvaihto". Katsoin näkyykö missään karttoja. Ei näkynyt. Tunnelia ennen oli rasti. Kartassa tätä rastia ei ollut, koska olin jo kartan ulkopuolella. Olin vain seurannut letkaa. Leimasimessa oli numero 82 ja katsoin määritteistä, että minullahan on sen numeroinen rasti. Leimasin ja jatkoin matkaa. Pyörittelin päätä enkä vieläkään nähnyt missään uusia karttoja. Katsoin paperin toista puolta ja se oli kokonaan valkoinen. Kaikki juoksivat eteenpäin, joten jatkoin matkaa minäkin. Joku lähti vasemmalle kovalla vauhdilla ja ihmettelin mielessäni miten hän sinne menee. Sitten tuli risteys ja kaikki kääntyivät vasemmalle. Ei mitään viitoitusta missään ja ihmettelin, mistä tästä tietää minne pitää menne. Pysähdyi ja kysyin takana olleelta naiselta mistä ne uudet kartat saa. Hän kysyi, että leimasinko tunnelissa. Vastasin leimanneeni ja hän sanoi, että se kartta on siinä paperin oikeassa kulmassa. Katsoin karttaani ja siinähän se oli loppuosa oikeassa alakulmassa. Se oli ollut siinä koko matkan ajan ihan lähdöstä asti. Että voi ihminen tuntea itsensä tyhmäksi. Tyhmyyttä on myös se, että ei lue kaikkia ohjeita etukäteen. Tässä meni minuutin verran hidasteluun ja ihmettelyyn. Syy miksi näin kävi näkyy allaolevissa kuvissa:
Kartta oli taiteltu aika lailla tällä tavalla pitkät pätkät ja näin kun etenin kohti kartanvaihtoa. Kartanvaihto pilkistää oikealla ylhäällä. Kartan toinen puoli näytti tältä:
Näetkö toista karttaa? Et näe, sillä se on täsmälleen kaksinkerroin taitetun osan sisäpuolella. Tuurilla selvisin tästäkin.
Kahta suunnistajaa neuvoin metsässä ja näytin heille missä ollaan. Kun lasketaan oman karttakysymykseni mukaan, jäin yhden pykälän plussan puolelle.
Vaikka jalkoja ja nimenomaan jalkapohjia paleli juoksu kulki hyvin. Radalla oli pitkiä tiepätkiä ja vedin ne täysillä ja ohitin satamäärin suunnistajia. Loppua kohden kiristin vielä vauhtia ja pari viimeistä väliä vedin aivan maksimilla. Fyysisesti todella hyvän tuntuinen juoksu. Pauli Forman, joka oli lähdössä vieressäni, ohitin "kartanvaihdon" jälkeen ja voitin hänet lopulta parilla minuutilla.
Sijoitukseni on 97. Tuloksissa on jotain pientä epätarkkuutta sillä eri listoilla olen eri sijoilla (ainakin lauantai iltana kun tätä kirjoitan). Samoin väliajoista puuttuu kokonaan väli 19-M. Viimeisen rastin (koodi 200) yksi leimasin oli ilmeisesti pimeänä, koska se puuttuu minulta vaikka taatusti leimasin sillä. Niin näkyy puuttuvan myös monelta muulta.Tössimistä tuli kaikkiaan noin 10 min. Eli nappisuorituksella sijoitukseni olisi ollut noin 40 sijaa parempi. Olen kuitenkin tyytyväinen, sillä H10KM radalla oli noin 260 osallistujaa, eli olin selvästi puolivälin paremmalla puolella.
Kuten aina, järjestelyt olivat mallikkaat. Hieno maasto ja vaikka maali on samassa paikassa, jossa se on ollut monesti aiemmin maasto ei tuntunut minulle yhtään tutulta. Tässä auttoi tietysti se, että lähtö oli vielty kauas ja näin oli saatu "uutta" maastoa käyttöön. Pesut ja pukuhuoneet sisällä. Juomaa ja naposteltavaa tarjolla. Parkki lähellä. Yhteenveto: Hienot kisat.
Tämän vuotiseen Raatojuoksuun valmistautuminen alkoi edellisenä yönä. Näin unta, että olin matkalla kisapaikalle. Matka taittui pienkoneella, joka laskeutumisen jälkeen rullasi aivan majapaikkamme eteen. En tiedä miksi sinne eikä kisapaikalle, mutta se ei ollut ongelma. Minulla ei ollut mitään varusteita mukana, paitsi housut jalassa ja polkupyörä. Laskin, että mikäli lähden pyörällä kotoa hakemaan varusteita siinä menee aikaa kymmenen tuntia. Se on liian kauan. Toinen vaihtoehto olisi se, että lainaisin joltain autoa, mutta minulla ei ollut ajokorttia eikä rahaa bensaan. Filmi loppui tähän, eli loppuratkaisu jäi näkemättä ja nukuin tosi huonosti.
Keli oli kylmä ja pukeutumista piti miettiä. Pitkähihainen paita, takki, pipo, sormikkaat, pitkät kalsarit ja juoksuhousut. Nastareihin ei mahdu kuin yksi ohut sukka, eli tavalliset sukat jalkaan.
Lähtöön oli aika pitkä matka ja oli paikalla 2 min ennen virallista lähtöaikaa. Siitä taisi mennä vielä 5 min ennen kuin kartoille pääsi. Monelle taisi olla yllätys kuinka paljon lähtöpaikalle siirtymiseen meni aikaa ja siksi lähtö viivästyi hieman.
Ratani oli H10KM. Heti ykköselle pieni koukkaus. Hieman liikaa vasemmalla. Tämä johtui siitä, että kaikki muut menivät enemmän oikealle olleelle rastille. Näin, että se ei ole minun ja otin suunan joka vei vasemmalle päin. Sinne ei mennyt kuin parit jalanjäljet. Loivaa rinnettä alaspäin ilman kiintopisteitä. Sitten tuli kutina, että matkaa oli sen verran takana, että rasti on lähellä. 90 astetta oikealle ja muutaman kymmenen metriä ja rastille.
Tämä ykkösen koukkaus oli tyypillinen virhe joita tällä reisulla tuli useita. Ura joka menee ehkä polkua pitkin menee melkein oikeaan suuntaan. Ura erkanee polulta ja valtaosa suunnistajista on mennyt sinne. Varsinaista polkua ei erota koska se naamioituu lumiseen kanervikkoon. Muutaman sentin lumipeitteestä oli yllättävän paljon haittaa. Ei juoksemisen kannalta vaan siihen miten helposti lipsahtaa sivuun omalta reitiltä.
Ainoa isompi pummi tuli 5-6 välillä. Hukkasin itseni kokonaan ja olin paljon liikaa oikealla. En saanut kiinni ja lähdin väärään suuntaan. Tuurilla osuin rastille, jolla olin jo aiemmin käynyt. Siitä oikeaan suuntaan ja vielä uudestaan hukkasin paikan. Ohi toiselta puolelta ja vielä piti 100 m pakittaa. Väliaikatiedoissa tässä kohtaa on ilmeisesti hajonnoista johtuva ero, koska tällä välillä hävisin tulosten mukaan voittajalle 1:26:35 vaikka koko väliin meni 14 min. Näppituntumalta aikaa meni hukkaan 7 min joka maksoi noin 30 sijaa.
Sitten tuli tämän reissun hauskin kommellus. Rastin 14 jälkeen tuli pitkä juoksupätkä ja kartan reunassa luki "KARTANVAIHTO". Määritteistä olin huomannut jo aiemmin, että 5 rastia on vielä jäljellä. "Erikoista, että määritteet on printattu kaikki samaan arkkiin", tuumin. Sitten tuli vastaan alikulkutunneli ja siinä oli kyltti "Kartanvaihto". Katsoin näkyykö missään karttoja. Ei näkynyt. Tunnelia ennen oli rasti. Kartassa tätä rastia ei ollut, koska olin jo kartan ulkopuolella. Olin vain seurannut letkaa. Leimasimessa oli numero 82 ja katsoin määritteistä, että minullahan on sen numeroinen rasti. Leimasin ja jatkoin matkaa. Pyörittelin päätä enkä vieläkään nähnyt missään uusia karttoja. Katsoin paperin toista puolta ja se oli kokonaan valkoinen. Kaikki juoksivat eteenpäin, joten jatkoin matkaa minäkin. Joku lähti vasemmalle kovalla vauhdilla ja ihmettelin mielessäni miten hän sinne menee. Sitten tuli risteys ja kaikki kääntyivät vasemmalle. Ei mitään viitoitusta missään ja ihmettelin, mistä tästä tietää minne pitää menne. Pysähdyi ja kysyin takana olleelta naiselta mistä ne uudet kartat saa. Hän kysyi, että leimasinko tunnelissa. Vastasin leimanneeni ja hän sanoi, että se kartta on siinä paperin oikeassa kulmassa. Katsoin karttaani ja siinähän se oli loppuosa oikeassa alakulmassa. Se oli ollut siinä koko matkan ajan ihan lähdöstä asti. Että voi ihminen tuntea itsensä tyhmäksi. Tyhmyyttä on myös se, että ei lue kaikkia ohjeita etukäteen. Tässä meni minuutin verran hidasteluun ja ihmettelyyn. Syy miksi näin kävi näkyy allaolevissa kuvissa:
Kartta oli taiteltu aika lailla tällä tavalla pitkät pätkät ja näin kun etenin kohti kartanvaihtoa. Kartanvaihto pilkistää oikealla ylhäällä. Kartan toinen puoli näytti tältä:
Näetkö toista karttaa? Et näe, sillä se on täsmälleen kaksinkerroin taitetun osan sisäpuolella. Tuurilla selvisin tästäkin.
Kahta suunnistajaa neuvoin metsässä ja näytin heille missä ollaan. Kun lasketaan oman karttakysymykseni mukaan, jäin yhden pykälän plussan puolelle.
Vaikka jalkoja ja nimenomaan jalkapohjia paleli juoksu kulki hyvin. Radalla oli pitkiä tiepätkiä ja vedin ne täysillä ja ohitin satamäärin suunnistajia. Loppua kohden kiristin vielä vauhtia ja pari viimeistä väliä vedin aivan maksimilla. Fyysisesti todella hyvän tuntuinen juoksu. Pauli Forman, joka oli lähdössä vieressäni, ohitin "kartanvaihdon" jälkeen ja voitin hänet lopulta parilla minuutilla.
Sijoitukseni on 97. Tuloksissa on jotain pientä epätarkkuutta sillä eri listoilla olen eri sijoilla (ainakin lauantai iltana kun tätä kirjoitan). Samoin väliajoista puuttuu kokonaan väli 19-M. Viimeisen rastin (koodi 200) yksi leimasin oli ilmeisesti pimeänä, koska se puuttuu minulta vaikka taatusti leimasin sillä. Niin näkyy puuttuvan myös monelta muulta.Tössimistä tuli kaikkiaan noin 10 min. Eli nappisuorituksella sijoitukseni olisi ollut noin 40 sijaa parempi. Olen kuitenkin tyytyväinen, sillä H10KM radalla oli noin 260 osallistujaa, eli olin selvästi puolivälin paremmalla puolella.
Kuten aina, järjestelyt olivat mallikkaat. Hieno maasto ja vaikka maali on samassa paikassa, jossa se on ollut monesti aiemmin maasto ei tuntunut minulle yhtään tutulta. Tässä auttoi tietysti se, että lähtö oli vielty kauas ja näin oli saatu "uutta" maastoa käyttöön. Pesut ja pukuhuoneet sisällä. Juomaa ja naposteltavaa tarjolla. Parkki lähellä. Yhteenveto: Hienot kisat.
sunnuntai 16. lokakuuta 2016
Korvenkangas vielä
Palaan vielä Korvenkankaan 27.9. Yökupin tapahtumiin. Ensimmäinen juttu tapahtuneesta löytyy täältä. Kävin valoisalla katsomassa ongelmia aiheuttaneet paikat ja tutkin ajan kanssa mikä meni vikaan. Ensin varsnainen rastiväli 12-13:
Lähdin rastilta ylämäkeen sunnalla. Kohdalla 1 on harvaa mäntytaimikkoa jossa ei ole mitään kiintopistettä. Suoraan suunnalla ja kohdassa 2 on hieman avoimempi tosin epäselvä kohta. Jatkoin suoraan ja kohdassa kolme erottuu selvästi mäen korkein kohta sekä heti edessä oleva tuore ajoura. Kohdan 3 jälkeen ennen kohtaa 4 mäki alkaa laskea ja tulin suoraan rastille. Koko väli hissukseen kävellen ja aikaa meni noin kolme minuuttia. Ei mitään ongelmia. Valoisalla helppo väli. Pimeällä olisi pitänyt vain uskoa kompassiin, unohtaa ajoura ja katsoa miten mäki laskee sillä puolella jossa rastinotko on.
Sitten käsittellyyn sekoilupaikka kun yritin lähestyä rastia itäpuolella olevan ison avokallion kautta.
Vihreä oli suunnitelma. Polkua polun päähän siitä loivasti kohti isoa avokalliota ja sen eteläreunassa kulkevaa polkua. sitä pitkin niin pitkälle kuin pääsee ja siitä suunta vihreä läpi kohti rastin lounaispuolella olevaa avokalliota.
Punainen oli toteutus. Pääsin kohtaan 1 saakka. Siinä polku kääntyy oikealle ja jatkoin hieman suoraan ja otin suunnan kohti isoa avokalliota. Kuvittelin yöllä ja kuvittelin vielä valoisallakin, siis toistan: kuvittelin vielä valoisallakin, 50 m ennen kalliota, että se on "kumparemainen" kuten pisteviivalla rajattu alue, jonka keskellä seisoo numero 2, on. Kun olin 1:n ja 2:n puolivälissä keksin mikä yöllä meni pieleen:
Olin kiinnittänyt kaiken huonioni avokallion eteläreunassa kulkevaan polkuun ja mielsin sen rajaavan kallion samoin kuin korkeuskäyrät tekevät kallion pohjoispuolella. Todellisuudessa iso avokallio on kokonaan rinteessä, joka laskee pohjoiseen. Kohdassa 4 on pieni notkelma, mutta mäen eteläreuna on kohdassa 3 (ja siitä vähän etelään). En tiennyt millainen polku minua odottaa. Kun mäki alkoi nousta käännyin sen mukana numeron 5 suuntaan. Polku olisi ollut avokallion kohdalla traktorin jälkien levyinen eli sitä ei voinut olla huomaamatta. Kun en nähnyt polusta mitään oletin sen olevan muurahaisten levyinen ja jätin sen etsimisen sikseen. 5:n kohdalla on aukkoa ja kaikenlaista avokalliota joita oli mahdoton hahmottaa. Avokallio 2 on melkein jalkapallokentän kokoinen eli siitä ei voi erehtyä.
Numeron 6 paikalta lähtee heikko polku mäkeen. Jos siitä olisi lähtenyt kiipeämään mäkeen olisi osunut isolle avokalliolle. Polun päätä on vaikea tai mahdoton nähdä pimeässä, sillä sitä ei ole ja sekin vähä kääntyy juuri risteyksen kohdalla vähän sivuun. Siksi en yrittänyt tästä kohdin kuin muistaakseni kerran.
Kuten HouBe aiemmin ohjeisti, kannattaa lukea käyriä. Tavallaan niin tässä jälkimmäisessä tapauksessa teinkin, mutta sovelsin karttaa täysin itse keksimälläni tavalla. Mäen muotoa olisi pitänyt (jälleen kerran ehtotapa: -isi) katsoa huolellisemmin. Tosin tämä tämän tapauksen perusvirhe oli niin syvälle juntattu päähäni, että jos en olisi käynyt paikkaa valoisalla katsomassa, minulle olisi jäänyt koko loppuiäksi mielikuva, että iso avokallio on kukkulan muotoinen.
Tässä olisi jollekin viisalle aivojen toiminnasta kiinnostuneelle oiva tutkimuskohde: Kuinka hypnotisoin itseni pimeässä!
P.S. Taustamusa soi tässäkin, sillä en tiedä miten sen saa starttaamaan sivun keskellä vierityspalkin mukana.
Lähdin rastilta ylämäkeen sunnalla. Kohdalla 1 on harvaa mäntytaimikkoa jossa ei ole mitään kiintopistettä. Suoraan suunnalla ja kohdassa 2 on hieman avoimempi tosin epäselvä kohta. Jatkoin suoraan ja kohdassa kolme erottuu selvästi mäen korkein kohta sekä heti edessä oleva tuore ajoura. Kohdan 3 jälkeen ennen kohtaa 4 mäki alkaa laskea ja tulin suoraan rastille. Koko väli hissukseen kävellen ja aikaa meni noin kolme minuuttia. Ei mitään ongelmia. Valoisalla helppo väli. Pimeällä olisi pitänyt vain uskoa kompassiin, unohtaa ajoura ja katsoa miten mäki laskee sillä puolella jossa rastinotko on.
Sitten käsittellyyn sekoilupaikka kun yritin lähestyä rastia itäpuolella olevan ison avokallion kautta.
Vihreä oli suunnitelma. Polkua polun päähän siitä loivasti kohti isoa avokalliota ja sen eteläreunassa kulkevaa polkua. sitä pitkin niin pitkälle kuin pääsee ja siitä suunta vihreä läpi kohti rastin lounaispuolella olevaa avokalliota.
Punainen oli toteutus. Pääsin kohtaan 1 saakka. Siinä polku kääntyy oikealle ja jatkoin hieman suoraan ja otin suunnan kohti isoa avokalliota. Kuvittelin yöllä ja kuvittelin vielä valoisallakin, siis toistan: kuvittelin vielä valoisallakin, 50 m ennen kalliota, että se on "kumparemainen" kuten pisteviivalla rajattu alue, jonka keskellä seisoo numero 2, on. Kun olin 1:n ja 2:n puolivälissä keksin mikä yöllä meni pieleen:
Olin kiinnittänyt kaiken huonioni avokallion eteläreunassa kulkevaan polkuun ja mielsin sen rajaavan kallion samoin kuin korkeuskäyrät tekevät kallion pohjoispuolella. Todellisuudessa iso avokallio on kokonaan rinteessä, joka laskee pohjoiseen. Kohdassa 4 on pieni notkelma, mutta mäen eteläreuna on kohdassa 3 (ja siitä vähän etelään). En tiennyt millainen polku minua odottaa. Kun mäki alkoi nousta käännyin sen mukana numeron 5 suuntaan. Polku olisi ollut avokallion kohdalla traktorin jälkien levyinen eli sitä ei voinut olla huomaamatta. Kun en nähnyt polusta mitään oletin sen olevan muurahaisten levyinen ja jätin sen etsimisen sikseen. 5:n kohdalla on aukkoa ja kaikenlaista avokalliota joita oli mahdoton hahmottaa. Avokallio 2 on melkein jalkapallokentän kokoinen eli siitä ei voi erehtyä.
Numeron 6 paikalta lähtee heikko polku mäkeen. Jos siitä olisi lähtenyt kiipeämään mäkeen olisi osunut isolle avokalliolle. Polun päätä on vaikea tai mahdoton nähdä pimeässä, sillä sitä ei ole ja sekin vähä kääntyy juuri risteyksen kohdalla vähän sivuun. Siksi en yrittänyt tästä kohdin kuin muistaakseni kerran.
Kuten HouBe aiemmin ohjeisti, kannattaa lukea käyriä. Tavallaan niin tässä jälkimmäisessä tapauksessa teinkin, mutta sovelsin karttaa täysin itse keksimälläni tavalla. Mäen muotoa olisi pitänyt (jälleen kerran ehtotapa: -isi) katsoa huolellisemmin. Tosin tämä tämän tapauksen perusvirhe oli niin syvälle juntattu päähäni, että jos en olisi käynyt paikkaa valoisalla katsomassa, minulle olisi jäänyt koko loppuiäksi mielikuva, että iso avokallio on kukkulan muotoinen.
Tässä olisi jollekin viisalle aivojen toiminnasta kiinnostuneelle oiva tutkimuskohde: Kuinka hypnotisoin itseni pimeässä!
P.S. Taustamusa soi tässäkin, sillä en tiedä miten sen saa starttaamaan sivun keskellä vierityspalkin mukana.
torstai 13. lokakuuta 2016
Iso pamaus tulossa?
Autossani on radio/CD soitin, joka ei ymmärrä mp3-muotoon pakattua musiikkia eikä radiossa ole myöskään usb-liitintä. Syy tähän puutteeseen on tietysti se, että auto ja sen radio on valmistettu ennen kuin usb-liitintä oli keksitty. Saivartelijoille huomautan, että ehkä usb oli jo silloin keksitty, mutta se ei ollut vielä yleistynyt kuluttajalaitteisiin.
Novaa ja sen sukuisia radiokanavia, joissa ilejokiset ja kumppanit esiintyvät en pysty kuuntelemaan. Lähetys koostuu lähes pelkästään joutavasta höpötyksestä. Seassa olisi kuuneltavaa musiikkia, mutta sitä häiritään hölötyksellä, jossa toimittajat vitsailevat ja jutustelevat keskenään. Ei puhettakaan, että puhevirtaa olisi käsikirjoitettu tai toimitettu millään lailla. Syy tähän on tietysti ilmeinen. Tämänkaltainen ohjelma on halpaa tuottaa. Musiikin tekijänoikeusmaksut ovat radiokanavalle luokkaa 30 €/min. (Em. hinta on YLEn, muille kanaville se on ehkä toinen, mutta suuruusluokka on tämä.) Toimittamaton puhe maksaa alle 0,5 €/min. Eli jokainen minuutti, jonka toimittajat kikattavat ja röyhtäilevät mikrofoniin on puhdasta säästöä kanavalle.
Radio Suomikin alkaa puuduttaa. Paikallisuutiset ovat jostain syystä aina kotoisin Kotkasta tai Lappeenrannasta. Iltaisin ja viikonloppuisin tulee selviä ohjelmakokonaisuuksia, mutta aina silloin kun olen autossa, ohjelma on silppua ja samojen jo aamulla kerrottujen uutisten toistoa.
Asialle piti tehdä jotain. Otin joutilaan muistitikun. Laitoin Googleen hakusanaksi "70' & 80' hits". Kun vastaan tuli lista, jossa oli tutulta kuulostavia biisejä laitoin sivun muistiin. Copy: ekan biisin nimi, To: You Tube. Jos kappale löytyy You Tubesta (ja käytännössä kaikki löytyvät), osoitteen kopiointi. Sitten selaimeen toinen ikkuna auki ja sivulle jossa pystyy tallettamaan You Tuben äänen mp3:ksi. Kolmen minuutin kappaleen muunnos kestää vähän alle sekunnin. Sitten syntynyt tiedosto tikulle talteen ja listalta seuraava kappale.
Kymmenen kopiokerran jälkeen klikkaukset pystyi tekemään melkein sokkona, joten hitain lenkki ketjussa oli kopiointi muistitikulle. Puoli tuntia ja minulla oli puoligigaa musiikkia muistitikulla. Varmaan koko hoidon olisi voinut hoitaa jollain makrolla, mutta meni se näinkin tosi ripeästi. Tämä sama urakka kappaleiden ilmestymisaikoihin olisi vaatinut 50 C-kasettia ja viikon työskentelyn yötä päivää. Tietysti musiikit olisi pitänyt myös ostaa jostain, sellaista määrää rahaa ei ollut olemassa missään. Tiedän myös sen, että naurettavan pienellä maksulla ne voisi tänään kuunnella jostain Spotifystä tms. palvelusta. Voisi, jos omistaisi laitteen, joka on yhteensopiva ja viitsisi maksaa siitä.
Sitten muistitikku pitää saada vielä toimimaan autossa. Tilasin Kiinasta laitteen, joka lähettää siihen liitetyn mp3-musiikin tavalliseen automankkaan. Laite kytketään tupakansytyttimen liittimeen josta se saa virtansa. Sitten valitaan sama kanava aparaattiin ja radioon ja siinä se. Kun radion käynnistää laite lähtee käyntiin ja kun radio sammuu, sammuu vekotin. Ihmeellistä mutta totta. Se muistaa mihin jäi edellisellä kerralla ja jatkaa siitä. Mukana tuli myös kaukosäädin. En tiedä mihin sitä tarvitsen, sillä vehje on vaihdekepin ja käsijarrun välissä, eli aivan käden ulottuvilla. Eikä sitä tarvitse käytännössä käpälöidä lainkaan.
Ja nyt tulee se otsikossa lupaamani pamaus!
Vekotin maksoi Kiinasta kotiin toimitettuna 2,98€ eli kaksi euroa yhdeksänkymmentäkahdeksan senttiä! Hinta sisältää toimituskulut. Pelkkä kaukosäätimen paristo maksaa Prismassa enemmän. Epäilen, että Suomen pakkasista laite ei tykkää, mutta jos se helmikuuhun saakka kestää olen tyytyväinen. Jos hajoaa, niin sitten tilaan uuden.
Miten tämä on mahdollista? Joku tässä yhtälössä ei pidä paikkaansa. Jos lähetän kirjekuoren Kotkaan se maksaa enemmän kuin tämä kirjaimellisesti maapallon toiselta puolelta tuotu vehje, joka ei edes mahtunut tavalliseen kirjekuoreen.
Nauttikaa hyvät ihmiset nykyisestä kulutushysteriayhteiskunnasta kun se vielä on mahdollista. Tämä järjestelmä heittää voltin jossain kohtaa. Näin tämä ei tule jatkumaan loputtomiin, sillä ilmaisia lounaita ei ole.
Novaa ja sen sukuisia radiokanavia, joissa ilejokiset ja kumppanit esiintyvät en pysty kuuntelemaan. Lähetys koostuu lähes pelkästään joutavasta höpötyksestä. Seassa olisi kuuneltavaa musiikkia, mutta sitä häiritään hölötyksellä, jossa toimittajat vitsailevat ja jutustelevat keskenään. Ei puhettakaan, että puhevirtaa olisi käsikirjoitettu tai toimitettu millään lailla. Syy tähän on tietysti ilmeinen. Tämänkaltainen ohjelma on halpaa tuottaa. Musiikin tekijänoikeusmaksut ovat radiokanavalle luokkaa 30 €/min. (Em. hinta on YLEn, muille kanaville se on ehkä toinen, mutta suuruusluokka on tämä.) Toimittamaton puhe maksaa alle 0,5 €/min. Eli jokainen minuutti, jonka toimittajat kikattavat ja röyhtäilevät mikrofoniin on puhdasta säästöä kanavalle.
Radio Suomikin alkaa puuduttaa. Paikallisuutiset ovat jostain syystä aina kotoisin Kotkasta tai Lappeenrannasta. Iltaisin ja viikonloppuisin tulee selviä ohjelmakokonaisuuksia, mutta aina silloin kun olen autossa, ohjelma on silppua ja samojen jo aamulla kerrottujen uutisten toistoa.
Asialle piti tehdä jotain. Otin joutilaan muistitikun. Laitoin Googleen hakusanaksi "70' & 80' hits". Kun vastaan tuli lista, jossa oli tutulta kuulostavia biisejä laitoin sivun muistiin. Copy: ekan biisin nimi, To: You Tube. Jos kappale löytyy You Tubesta (ja käytännössä kaikki löytyvät), osoitteen kopiointi. Sitten selaimeen toinen ikkuna auki ja sivulle jossa pystyy tallettamaan You Tuben äänen mp3:ksi. Kolmen minuutin kappaleen muunnos kestää vähän alle sekunnin. Sitten syntynyt tiedosto tikulle talteen ja listalta seuraava kappale.
Kymmenen kopiokerran jälkeen klikkaukset pystyi tekemään melkein sokkona, joten hitain lenkki ketjussa oli kopiointi muistitikulle. Puoli tuntia ja minulla oli puoligigaa musiikkia muistitikulla. Varmaan koko hoidon olisi voinut hoitaa jollain makrolla, mutta meni se näinkin tosi ripeästi. Tämä sama urakka kappaleiden ilmestymisaikoihin olisi vaatinut 50 C-kasettia ja viikon työskentelyn yötä päivää. Tietysti musiikit olisi pitänyt myös ostaa jostain, sellaista määrää rahaa ei ollut olemassa missään. Tiedän myös sen, että naurettavan pienellä maksulla ne voisi tänään kuunnella jostain Spotifystä tms. palvelusta. Voisi, jos omistaisi laitteen, joka on yhteensopiva ja viitsisi maksaa siitä.
Sitten muistitikku pitää saada vielä toimimaan autossa. Tilasin Kiinasta laitteen, joka lähettää siihen liitetyn mp3-musiikin tavalliseen automankkaan. Laite kytketään tupakansytyttimen liittimeen josta se saa virtansa. Sitten valitaan sama kanava aparaattiin ja radioon ja siinä se. Kun radion käynnistää laite lähtee käyntiin ja kun radio sammuu, sammuu vekotin. Ihmeellistä mutta totta. Se muistaa mihin jäi edellisellä kerralla ja jatkaa siitä. Mukana tuli myös kaukosäädin. En tiedä mihin sitä tarvitsen, sillä vehje on vaihdekepin ja käsijarrun välissä, eli aivan käden ulottuvilla. Eikä sitä tarvitse käytännössä käpälöidä lainkaan.
Ja nyt tulee se otsikossa lupaamani pamaus!
Vekotin maksoi Kiinasta kotiin toimitettuna 2,98€ eli kaksi euroa yhdeksänkymmentäkahdeksan senttiä! Hinta sisältää toimituskulut. Pelkkä kaukosäätimen paristo maksaa Prismassa enemmän. Epäilen, että Suomen pakkasista laite ei tykkää, mutta jos se helmikuuhun saakka kestää olen tyytyväinen. Jos hajoaa, niin sitten tilaan uuden.
Miten tämä on mahdollista? Joku tässä yhtälössä ei pidä paikkaansa. Jos lähetän kirjekuoren Kotkaan se maksaa enemmän kuin tämä kirjaimellisesti maapallon toiselta puolelta tuotu vehje, joka ei edes mahtunut tavalliseen kirjekuoreen.
Nauttikaa hyvät ihmiset nykyisestä kulutushysteriayhteiskunnasta kun se vielä on mahdollista. Tämä järjestelmä heittää voltin jossain kohtaa. Näin tämä ei tule jatkumaan loputtomiin, sillä ilmaisia lounaita ei ole.
perjantai 7. lokakuuta 2016
Kuntopolut loppuraportti
Olen nyt juossut kertaalleen läpi kaikki Kouvolan kaupungin karttapalveluun merkityt kaupungin alueella olevaa 35 kuntopolkua. Matkaa kertyi 150,09 km ja aikaa kului 14 tuntia 51 minuuttia ja kaksi sekuntia.
Juostu matka ei ole sama kuin kuntopolkuverkoston pituus. Osa reitistä on pitänyt juosta edestakaisin enkä ole pysäyttänyt matkan mittausta jokaista erillistä haaraa ja risteystä varten. Umpinaisen silmukan muotoiset reitit ovat selviä tapauksia, mutta paljon on reittejä, joiden muoto on nauhamainen tai ne koostuvat erillisistä haaroista. Juostu matka on siis hieman pidempi kuin kuntopolkujen pituus. Kuvistahan nämä voi päätellä. Juoksuun käytetystä ajasta ei voi oikeastaan päätellä mitään. Isoimmissa stopeissa laitoin kellon pauselle, mutta paljon tuli pieniä pysähdyksiä, joissa kello kävi kaiken aikaa: söin puolukoita, moikkasin tuttua parin sanan verran, ihmettelin tikkaa puussa, näin hassun käpälän jäljen maassa, kävin pienemmällä asialla, väistin risteävää liikennettä, luin kalastusohjesääntöä joka oli polun varrella tai ihan vaan vaan katselin maisemaa.
Entä mikä on yhteenvedon tulos? Surkeaa on. Muutamaan poikkeusta lukuunottamatta reittien kunto on huono tai naurettavan ja säälittävän huono. Muutamassa kohdassa reitti on jopa vaarallinen. Suunnistajalle kapeat muhkuraiset kinttupolut, jotka ovat täynnä kasvustoa ja yli hypittäviä esteitä eivät ole ongelma. Kapeakin polku aina polku ja eteneminen tuntuu vauhdikkaammalta kuin umpimetsässä. Tavalliselle tasamaan lenkkeilijälle sen sijaan osa reiteistä tuskin kelpaa lainkaan.
Yksi yhteinen piirre huonokuntoisille kuntopoluille on helppo nähdä. Reitin vieressä on aikaa sitten lakkautettu kyläkoulu ja urheilukenttä, jonka koivuntaimia puskeva juoksurata on hiilimurskaa. Oliko se 70- ja 80-luvuilla kun pururatabuumi iski Suomeen? Reittien profiileista näkyy, että ne on tehty ajatuksella maaston muotoja hyödyntäen eikä niitä ole vain vedetty summamutikassa sinne tänne. Sääli, että aika on ajanut niistä ohi eikä käyttöä ole. Juoksu on tällä hetkellä trendilaji, mutta juokseminen pitää tehdä muualla kuin kuntopolulla.
Merkitsin kuntopolkujen tietoihin onko reitillä valot. Siellä on siis tolpat, valaisimet ja kaapelointi, mutta palavatko valot pimeällä? Todennäköisesti eivät pala likikään joka paikassa. Usko kuntopolkujen kansanterveyttä pönkittävään voimaan on ollut rakentamisajankohtana luja, kun on ollut rahaa pystyttää valot melkeinpä jokaiselle pikkuisellekin kuntopolulle.
Opastekylttejä ei ole kuin muutamilla isoimmilla ja suosituimmilla reiteillä. Liekö niitä enää kukaan kaipaa, sillä kaikilla (paitsi minulla) on älykännykät? Netistä löytyvät kartat, reitit ja outdoorsport-apsit, joiden avulla reitit saa zoomattua juuri itselle sopiviksi. Kylttien, jos niitä on, on tietysti pakko olla järeää tekoa, sillä muuten saivareet vääntävät ne mutkalle. Sääli tämäkin, sillä asialliset opastekyltit ovat mielestäni hyödyllisiä ja kiinnostavia.
Kaupungin karttapalvelu tiedot kuntopolkujen osalta ovat kaikkea muuta kuin ajan tasalla. Ne on selvästi kopioitu ajalta ennen kuntaliitosta ja ympätty yhteen sen paremmin tutkimatta tietojen paikkaansapitävyyttä. Eipä silti - katsokaa saman palvelun muita tietoja. Kaikki Kouvolan nähtävyydet (löytyy matkailu-painikkeen alta), joka olisi mielenkiintoinen projekti, on melko toivoton urakka. Mukana on kohteita, jotka on lopetettu jo vuosikausia sitten eikä niitä ole olemassa lainkaan. Luontopolut olisi myös mukava kiertää läpi, mutta olen aivan varma, että niiden etsimiseen heinän ja pajukoiden seasta menee enemmän aikaa kuin itse luontopolkujen kävelemiseen. Eikä tämä ole pelkästään kaupungin it-/karttaosaston vika. Miksi tehdä mitään kun pallipäät pistävät kaiken kuitenkin päreiksi? Hyvä esimerkki on Anjalan Kirkkovuorella oleva luontopolku. Sen varrella on ollut tauluja, jossa on kerrottu alueen ja paikkojen luonto- ja historiatietoja. Koko Kymijoen varsi on Suomen historian kannalta erittäin merkittävää ja tapahtumarikasta seutua, ja Kirkkovuorellakin ovat kuninkaat ja kumppanit tehneet vaikka mitä. Vaan kuinka niistä tauluista mitään pystyy lukemeaan, kun ne on suurella vaivalla ja voimien ponnistuksilla saatu murjottua ja sotkettua ihan tuusan nuuskaksi!
Juttelin Eskon kanssa Kouvolan puolimaratonin talkoissa ja hän heitti idean: "Hiihtäen läpi kaikki kaupungin alueella olevat ajatut ladut." Innostuin heti niin, että olin jo melkein voitelemassa suksia, mutta sitten tulin järkiini. Kaupungin kartan mukaan sitä ei ainakaan voi toteuttaa. En viitsi ajaa 70 km:ä nähdäkseni kilometrin ladun, joka on kaiken lisäksi hiihtokelvoton ja huonolla tuurilla yritän viikon päästä samaa uudestaan samoin tuloksin.
Kaikesta valituksesta huolimatta tämä oli ihan mukava rupeama. Kotiseututietämykseni lisääntyi sillä kävin monessa paikassa, jossa en ollut koskaan aiemmin käynyt ja joita en aiemmin tienyt edes olevan olemassa.
Vuoden vaihtumiseen on vielä reilusti aikaa. Tässä on hyvää aikaa keksiä sopiva liikunnallinen urakka vuodelle 2017. Ideoita ja ehdotuksia otetaan vastaan.
Juostu matka ei ole sama kuin kuntopolkuverkoston pituus. Osa reitistä on pitänyt juosta edestakaisin enkä ole pysäyttänyt matkan mittausta jokaista erillistä haaraa ja risteystä varten. Umpinaisen silmukan muotoiset reitit ovat selviä tapauksia, mutta paljon on reittejä, joiden muoto on nauhamainen tai ne koostuvat erillisistä haaroista. Juostu matka on siis hieman pidempi kuin kuntopolkujen pituus. Kuvistahan nämä voi päätellä. Juoksuun käytetystä ajasta ei voi oikeastaan päätellä mitään. Isoimmissa stopeissa laitoin kellon pauselle, mutta paljon tuli pieniä pysähdyksiä, joissa kello kävi kaiken aikaa: söin puolukoita, moikkasin tuttua parin sanan verran, ihmettelin tikkaa puussa, näin hassun käpälän jäljen maassa, kävin pienemmällä asialla, väistin risteävää liikennettä, luin kalastusohjesääntöä joka oli polun varrella tai ihan vaan vaan katselin maisemaa.
Entä mikä on yhteenvedon tulos? Surkeaa on. Muutamaan poikkeusta lukuunottamatta reittien kunto on huono tai naurettavan ja säälittävän huono. Muutamassa kohdassa reitti on jopa vaarallinen. Suunnistajalle kapeat muhkuraiset kinttupolut, jotka ovat täynnä kasvustoa ja yli hypittäviä esteitä eivät ole ongelma. Kapeakin polku aina polku ja eteneminen tuntuu vauhdikkaammalta kuin umpimetsässä. Tavalliselle tasamaan lenkkeilijälle sen sijaan osa reiteistä tuskin kelpaa lainkaan.
Yksi yhteinen piirre huonokuntoisille kuntopoluille on helppo nähdä. Reitin vieressä on aikaa sitten lakkautettu kyläkoulu ja urheilukenttä, jonka koivuntaimia puskeva juoksurata on hiilimurskaa. Oliko se 70- ja 80-luvuilla kun pururatabuumi iski Suomeen? Reittien profiileista näkyy, että ne on tehty ajatuksella maaston muotoja hyödyntäen eikä niitä ole vain vedetty summamutikassa sinne tänne. Sääli, että aika on ajanut niistä ohi eikä käyttöä ole. Juoksu on tällä hetkellä trendilaji, mutta juokseminen pitää tehdä muualla kuin kuntopolulla.
Merkitsin kuntopolkujen tietoihin onko reitillä valot. Siellä on siis tolpat, valaisimet ja kaapelointi, mutta palavatko valot pimeällä? Todennäköisesti eivät pala likikään joka paikassa. Usko kuntopolkujen kansanterveyttä pönkittävään voimaan on ollut rakentamisajankohtana luja, kun on ollut rahaa pystyttää valot melkeinpä jokaiselle pikkuisellekin kuntopolulle.
Opastekylttejä ei ole kuin muutamilla isoimmilla ja suosituimmilla reiteillä. Liekö niitä enää kukaan kaipaa, sillä kaikilla (paitsi minulla) on älykännykät? Netistä löytyvät kartat, reitit ja outdoorsport-apsit, joiden avulla reitit saa zoomattua juuri itselle sopiviksi. Kylttien, jos niitä on, on tietysti pakko olla järeää tekoa, sillä muuten saivareet vääntävät ne mutkalle. Sääli tämäkin, sillä asialliset opastekyltit ovat mielestäni hyödyllisiä ja kiinnostavia.
Kaupungin karttapalvelu tiedot kuntopolkujen osalta ovat kaikkea muuta kuin ajan tasalla. Ne on selvästi kopioitu ajalta ennen kuntaliitosta ja ympätty yhteen sen paremmin tutkimatta tietojen paikkaansapitävyyttä. Eipä silti - katsokaa saman palvelun muita tietoja. Kaikki Kouvolan nähtävyydet (löytyy matkailu-painikkeen alta), joka olisi mielenkiintoinen projekti, on melko toivoton urakka. Mukana on kohteita, jotka on lopetettu jo vuosikausia sitten eikä niitä ole olemassa lainkaan. Luontopolut olisi myös mukava kiertää läpi, mutta olen aivan varma, että niiden etsimiseen heinän ja pajukoiden seasta menee enemmän aikaa kuin itse luontopolkujen kävelemiseen. Eikä tämä ole pelkästään kaupungin it-/karttaosaston vika. Miksi tehdä mitään kun pallipäät pistävät kaiken kuitenkin päreiksi? Hyvä esimerkki on Anjalan Kirkkovuorella oleva luontopolku. Sen varrella on ollut tauluja, jossa on kerrottu alueen ja paikkojen luonto- ja historiatietoja. Koko Kymijoen varsi on Suomen historian kannalta erittäin merkittävää ja tapahtumarikasta seutua, ja Kirkkovuorellakin ovat kuninkaat ja kumppanit tehneet vaikka mitä. Vaan kuinka niistä tauluista mitään pystyy lukemeaan, kun ne on suurella vaivalla ja voimien ponnistuksilla saatu murjottua ja sotkettua ihan tuusan nuuskaksi!
Juttelin Eskon kanssa Kouvolan puolimaratonin talkoissa ja hän heitti idean: "Hiihtäen läpi kaikki kaupungin alueella olevat ajatut ladut." Innostuin heti niin, että olin jo melkein voitelemassa suksia, mutta sitten tulin järkiini. Kaupungin kartan mukaan sitä ei ainakaan voi toteuttaa. En viitsi ajaa 70 km:ä nähdäkseni kilometrin ladun, joka on kaiken lisäksi hiihtokelvoton ja huonolla tuurilla yritän viikon päästä samaa uudestaan samoin tuloksin.
Kaikesta valituksesta huolimatta tämä oli ihan mukava rupeama. Kotiseututietämykseni lisääntyi sillä kävin monessa paikassa, jossa en ollut koskaan aiemmin käynyt ja joita en aiemmin tienyt edes olevan olemassa.
Vuoden vaihtumiseen on vielä reilusti aikaa. Tässä on hyvää aikaa keksiä sopiva liikunnallinen urakka vuodelle 2017. Ideoita ja ehdotuksia otetaan vastaan.
sunnuntai 2. lokakuuta 2016
Viimeinen kuntopolku vuonna 2016
Rajakallio 2.10.2016
Matka & aika: 2,45 km, 14:46 min.
Reitti: Lyhyehkö huonokuntoinen reitti Rajakallion maastossa.
Huomioita:
Tämä kuntopolku on lähinnä kotiani. Vuosituhannen vaihteessa se oli vielä hyvässä kunnossa. Talvella paikalla oli latu, jota kaupungin latukone kävi silloin tällöin ajamassa. Niistä ajoista kuntopolku on päässyt pahasti ränsistymään. Anjalankosken mäkiseuran toiminta on hiipunut, joka sekin on osaltaan vaikuttanut reitin kunnon rapistumiseen. Eikä kuntopolku ole kaikkien mieleen. Eräs maanomistaja purki ojan ylittänyttä siltaa sen verran, että latukone ei enää mahtunut ylittämään ojaa. Lisäksi pusikko oli kasvanut niin tiukasti polun varteen, että sekin esti koneelle ladun tekemisen. Tarvittavaa lupaa parin puun kaatoon ei silloin kuulemma tullut ja latua ei sen jälkeen ole paikalla ollut.
Ainainen riesa kuntopolulla ovat hevoset ja mottoripyörät / mönkijät jotka rikkovat ja sotkevat pinnan - tai sen mitä siitä on enää jäljellä. Nyt alueella on syksyllä tehty hakkuita, joten metsäkoneet ovat sotkeneet loputkin. Siellä missä vielä on jäljellä vähän kuntopolun tapaista, pohja on tosi märän ja vetelän tuntuinen. Annan silti kuntopisteitä anteliaat 2 pistettä.
Rajakallion isoon hyppyrimäkeen pääsee vielä kiipeämään. Kannattaa katsoa askelmia. Ylhäältä aukeaa hienot maisemat. Tänään 2.10.2016 iltapäivällä viiden paikkeilla oli erikoinen sää. Alhaalla maan pinnassa ei tullut lainkaan eikä myöskään mäkitornissa ylhäällä. Koskaan aiemmin ylhäällä ei ole ollut täysin tyyntä. Yksikään koivunlehti ei edes värähtänyt. Aivan pläkä keli. Kymin voimalan ja Stora Anjalan/Inkeroisten tehtaiden piippujen savut nousivat viivasuoraan ylös asti kääntymättä lainkaan sivulle. Milloin mahtaa seuraavan kerran olla näin tuuletonta? Ei varmaan seuraavaan viiteen vuoteen. Lisäksi ilma oli erittäin kirkas. Horisonttiin asti näkyin selvästi. Horisontissa erottuu joka suunnassa antenneja siellä täällä ja luulen, että näin myös Kaipiaisten lateksitehtaan rankennuksia. Kiikarit olisivat olleet kivat.
Pisteet: reitti 2, kunto 2, mielenkiinto 2 . Yhteensä 6 p.
Tämä sama juttu on Kuntopolut-sivulla, jossa on nyt kaikkien Kouvolan kaupungin kuntopolkujen raportit. Loppuyhteenveto on vielä tulossa.
Lopuksi vielä luontohavainto omalta pihalta. Karhu oli käynyt pellon reunassa noin 20 m talolta. Käpälän jälkiä ei löytynyt mutta muita haisevia todisteita sitäkin isompi läjä. Koska sarvikuonoja ja virtahepoja ei täällä liiku, tulimme siihen johtopäätökseen, että karhu on ollut asialla. Viime viikolla oli lehdessä juttu, jossa kerrottiin karhun näköhavainnosta Korialla. Liekö sama mesikämmen?
Matka & aika: 2,45 km, 14:46 min.
Reitti: Lyhyehkö huonokuntoinen reitti Rajakallion maastossa.
Huomioita:
Tämä kuntopolku on lähinnä kotiani. Vuosituhannen vaihteessa se oli vielä hyvässä kunnossa. Talvella paikalla oli latu, jota kaupungin latukone kävi silloin tällöin ajamassa. Niistä ajoista kuntopolku on päässyt pahasti ränsistymään. Anjalankosken mäkiseuran toiminta on hiipunut, joka sekin on osaltaan vaikuttanut reitin kunnon rapistumiseen. Eikä kuntopolku ole kaikkien mieleen. Eräs maanomistaja purki ojan ylittänyttä siltaa sen verran, että latukone ei enää mahtunut ylittämään ojaa. Lisäksi pusikko oli kasvanut niin tiukasti polun varteen, että sekin esti koneelle ladun tekemisen. Tarvittavaa lupaa parin puun kaatoon ei silloin kuulemma tullut ja latua ei sen jälkeen ole paikalla ollut.
Ainainen riesa kuntopolulla ovat hevoset ja mottoripyörät / mönkijät jotka rikkovat ja sotkevat pinnan - tai sen mitä siitä on enää jäljellä. Nyt alueella on syksyllä tehty hakkuita, joten metsäkoneet ovat sotkeneet loputkin. Siellä missä vielä on jäljellä vähän kuntopolun tapaista, pohja on tosi märän ja vetelän tuntuinen. Annan silti kuntopisteitä anteliaat 2 pistettä.
Rajakallion isoon hyppyrimäkeen pääsee vielä kiipeämään. Kannattaa katsoa askelmia. Ylhäältä aukeaa hienot maisemat. Tänään 2.10.2016 iltapäivällä viiden paikkeilla oli erikoinen sää. Alhaalla maan pinnassa ei tullut lainkaan eikä myöskään mäkitornissa ylhäällä. Koskaan aiemmin ylhäällä ei ole ollut täysin tyyntä. Yksikään koivunlehti ei edes värähtänyt. Aivan pläkä keli. Kymin voimalan ja Stora Anjalan/Inkeroisten tehtaiden piippujen savut nousivat viivasuoraan ylös asti kääntymättä lainkaan sivulle. Milloin mahtaa seuraavan kerran olla näin tuuletonta? Ei varmaan seuraavaan viiteen vuoteen. Lisäksi ilma oli erittäin kirkas. Horisonttiin asti näkyin selvästi. Horisontissa erottuu joka suunnassa antenneja siellä täällä ja luulen, että näin myös Kaipiaisten lateksitehtaan rankennuksia. Kiikarit olisivat olleet kivat.
Pisteet: reitti 2, kunto 2, mielenkiinto 2 . Yhteensä 6 p.
Tämä sama juttu on Kuntopolut-sivulla, jossa on nyt kaikkien Kouvolan kaupungin kuntopolkujen raportit. Loppuyhteenveto on vielä tulossa.
Lopuksi vielä luontohavainto omalta pihalta. Karhu oli käynyt pellon reunassa noin 20 m talolta. Käpälän jälkiä ei löytynyt mutta muita haisevia todisteita sitäkin isompi läjä. Koska sarvikuonoja ja virtahepoja ei täällä liiku, tulimme siihen johtopäätökseen, että karhu on ollut asialla. Viime viikolla oli lehdessä juttu, jossa kerrottiin karhun näköhavainnosta Korialla. Liekö sama mesikämmen?
keskiviikko 28. syyskuuta 2016
Naurupalat
Oletteko sattuneet näkemään telkkarista Naurupalat -nimistä ohjelmaa? Se on kanadalainen noin 10 minuutin pituinen ohjelma joka koostuu lyhyistä noin 1..2 minuutin mittaisista sketseistä. Laadukkaasti tehty: kunnon käsikirjoitus, hienot lavasteet vaikka kohtaus kestäisi vain muutaman sekunnin. Mikä oleellisinta sketsist toimivat ja ne ovat oikeasti hauskoja. Liekö taustavoimissa samoja henkilöitä kuin samoin kanadalaisessa Pilanpäiten -piilokamerassa. Tämä Naurupalat on ilman puhetta, eli se toimii sellaisenaan melkein kaikissa länsimaissa. Ainoa harmitus on se, että sitä tulee harvoin ja silloin tällöin satunnaisesti jossain välissä, johon ei ilmeisesti muuta ohjelmaa ole saatu.
Korvenkankaan yökupissa oli tarjolla varsinainen naurupala eli minun suoritukseni. Härvelissä se on nähtävissä. Pahuksen pahus, mutta kello osui johonkin ja talletus pysähtyi 25 min ennen maalia. Siksi koko gps-käppyrän siirto ei onnistunut. Kopion sen siis käsin niiltä osin kuin se oli olemassa. Lopun piirsin vapaalla kädellä.
Ongelma oli rasti numero 13. Menin liian paljon oikealle ja etelään. Luulin ajouraa poluksi ja kun yritin päästä siihen missä olin ollut en enää päässyt takaisin. Mistään ei saanut kiinni ja varsinkin kun luulin olevani liian pitkällä vaikka en ollut. Juoksin ensin polkua pohjoiseen jonka piti kääntyä koilliseen, mutta kun se ei ollut oikea polku niin se katosi ja silloin alkoi mennä pieleen.
Eipä hätää. Menin kiltisti takaisin pellon viressä olevalle polulle (siis 200 m takaisinpäin aina 12 rastinkin ohi) ja sieltä meinasin lähestyä ison avokallion ja sen eteläreunassa kulkevan polun kautta rastille. Polku katosi enkä löytänyt avokalliota. Nyt tiesin, että peli on pelattu ja päätin etsiä sen kadonneen polun väkisin. Sama uudestaan. Ja sama uudestaan, eikä onnistu. Ja vielä kolmas kerta, eikä onnistu. Sitten kun tulin takaisin tielle tulin eri kohtaan ja siitä lähdin ensin tietä väärään suuntaan. Huomaa, että kävelin tätä härvelissä näkyvää 12 rastiin eteläpuolella olevan avokallion kaakkoispuolella olevaa sekasotkua. Eli täppä ei liiku oikealla nopeudella.
Sitten lopulta otin suunnan avokalliolle välittämättä mistään muusta mitä eteen tuli. Puskin väkisin sen läntin pohjoiskulmaan ja siitä suunta rastille. Valokin alkoi jo hiipua, eikä ollut ihan hirmusti stemppia enää jäljellä.
Menen katsomaan valoisalla 12-13 välin sekä sen missä avokallion reunassa kulkeva polku on ja miltä se oikein näyttää.
Sitä paitsi jos minulla olisi sellainen 1400 lumenin tykki, olisin nähnyt 10-11 välillä aukon vastakkaiseen reunaan. Nyt en nähnyt ja piti arpomalla valita kumpi "ulkonema" aukon reunassaa on kumpi. Oletin sen olevan vasemmanpuoleinen, mutta se olikin oikea. Koukkaus tuli, mutta sille ei voinut mitään.
Saa nauraa!
Korvenkankaan yökupissa oli tarjolla varsinainen naurupala eli minun suoritukseni. Härvelissä se on nähtävissä. Pahuksen pahus, mutta kello osui johonkin ja talletus pysähtyi 25 min ennen maalia. Siksi koko gps-käppyrän siirto ei onnistunut. Kopion sen siis käsin niiltä osin kuin se oli olemassa. Lopun piirsin vapaalla kädellä.
Ongelma oli rasti numero 13. Menin liian paljon oikealle ja etelään. Luulin ajouraa poluksi ja kun yritin päästä siihen missä olin ollut en enää päässyt takaisin. Mistään ei saanut kiinni ja varsinkin kun luulin olevani liian pitkällä vaikka en ollut. Juoksin ensin polkua pohjoiseen jonka piti kääntyä koilliseen, mutta kun se ei ollut oikea polku niin se katosi ja silloin alkoi mennä pieleen.
Eipä hätää. Menin kiltisti takaisin pellon viressä olevalle polulle (siis 200 m takaisinpäin aina 12 rastinkin ohi) ja sieltä meinasin lähestyä ison avokallion ja sen eteläreunassa kulkevan polun kautta rastille. Polku katosi enkä löytänyt avokalliota. Nyt tiesin, että peli on pelattu ja päätin etsiä sen kadonneen polun väkisin. Sama uudestaan. Ja sama uudestaan, eikä onnistu. Ja vielä kolmas kerta, eikä onnistu. Sitten kun tulin takaisin tielle tulin eri kohtaan ja siitä lähdin ensin tietä väärään suuntaan. Huomaa, että kävelin tätä härvelissä näkyvää 12 rastiin eteläpuolella olevan avokallion kaakkoispuolella olevaa sekasotkua. Eli täppä ei liiku oikealla nopeudella.
Sitten lopulta otin suunnan avokalliolle välittämättä mistään muusta mitä eteen tuli. Puskin väkisin sen läntin pohjoiskulmaan ja siitä suunta rastille. Valokin alkoi jo hiipua, eikä ollut ihan hirmusti stemppia enää jäljellä.
Menen katsomaan valoisalla 12-13 välin sekä sen missä avokallion reunassa kulkeva polku on ja miltä se oikein näyttää.
Sitä paitsi jos minulla olisi sellainen 1400 lumenin tykki, olisin nähnyt 10-11 välillä aukon vastakkaiseen reunaan. Nyt en nähnyt ja piti arpomalla valita kumpi "ulkonema" aukon reunassaa on kumpi. Oletin sen olevan vasemmanpuoleinen, mutta se olikin oikea. Koukkaus tuli, mutta sille ei voinut mitään.
Saa nauraa!
torstai 22. syyskuuta 2016
Vallan ihmeellisiä tapauksia
Keskiviikko on viikon tärkein päivä. Silloin on Keskilaakso Rastit.
21.9 ne järjesti Inkeroisten Terho Savijärven maastossa. Lähtöpaikkana oli Kakarlammen maja. Luvassa oli normaalia kymenlaaksolaista talousmetsää. Pieniä avokalliomäkiä, joiden välissä soita ja taimikoita. Tuttua maastoa, sillä olen täällä suunnistanut monen monituista kertaa. Onnistuneen suorituksen voi pilata kolme pääkohtaa: väärä reitinvalinta, sekoilu pienipiirteisen avokallio/jyrkännekeskittymän päällä tai suolla suunnasta harhautuminen.
Meni ihan nappiin. Ei pummia, eikä muutakaan ongelmaa. Sanoisin, että tämän kauden paras suunnistus. Parille rastille hieman varmistelin, ja hyvä niin, sillä liika ahnehtiminen yleensä kostautuu. Tarkat paikat omien taitojen äärirajalla ja selvät välit maksimivauhtia. Tällä taktiikalla lähdin matkaa ja nyt se onnistui. Kun leimasin rastilla 15 huomasin, että yksi rasti enää jäljellä ennen maalia. 15-16 olikin selvä juoksupätkä. Laitoin tossua toisen eteen sen minkä lähti. Lopussa olisin voinut vetäistä viimeisen mutkan suoraksi, mutta en ottanut riskiä vaan menin vasemmalta polun kautta. Hyvä niin, sillä kuten härvelistä voitte nähdä, tähän 16 rastin viereen on hienosti väännetty tippaleipäkuviota erään herran toimesta.
Tulokset katsoin vasta kotona seuraavana aamuna ja hämmästys oli melkoinen. Vaikka maalissa tuntui hyvältä, en silti uskonut sen menneen niin hyvin. Väliajoista selviää, että yksi vähän parempi väli ja pari vähän huonpaa väliä, mutta muuten tasaisesti.
Suonette, että ruodin A-radan tuloslistaa melkein rivi riviltä.
1. Tommin päälaji on hiihto ja tietääkseni hän on aina huippukunnossa. Olen hänet päihittänyt tänä kesänä muutamilla rasteilla, mutta en nyt. Huippuveto Tommilta, joka enteilee sitä, että kesän peruskuntokaudella ei ole lintsattu treeneistä.
3. Upi on myös kovassa vedossa ja häviän hänelle säännönmukaisesti olipa rata tai matka mikä tahansa.
4. Hyvä sijoitus minulle. Tosi selvät erot kärkeen.
6. Miten on mahdollista, että päihitin Pasin? Odotan selitystä sanallisessa tai piirrosmuodossa.
7. Tämä lämmittää mieltä. Härvelistä löytyy selitykset. Mahdottoman mielenkiintoisia "ratkaisuja". 8 rastilta on lähtösuunta täysin arvottu.
9. Ladulla häviän Heikille 10-0, mutta suunnistuksessa en joka kerta. Ehkä suurin eromme on hartioissa (minulta ne puuttuvat).
10. Ari on selvästi kohentanut kuntoa kesän aikana. Alkukaudesta päihitin joka kerta, mutta loppukaudesta on tehnyt tiukkaa. Nyt tuli eroa nelisen minuuttia.
13. Minulla ja Vesalla on ollut pitkin kautta tiukkaa kisaa - tällä kertaa minun hyväkseni.
16. Nyt selvä ero Ristoon. Tosin Riku saa 10 v enemmän ikähyvityksiä kuin minä, joka pitää ottaa huomioon.
Tarkoittaako tämä sitä, että olen parempi kuin luulenkaan? Tosin MF, JP ja HP eivät olleet mukana. Toisaalta meillä päin on ollut tapana laskea tuloksiin mukaan vain ne osallistujat jotka ovat olleet mukana. Eli puuttuvilla nimillä ei spekuloida. Tuloslista on se mikä on. Huonoja suorituksia on tullut tehtyä vaikka kuinka paljon, eli kun edes kerran kesässä onnistuu, saa siitä motivaatiota useamman kilon.
- - - - - - - -
Tämä samana päivä sattunut toinen vallan ihmeellinen tapaus sattui jo matkalla edellä kerrotuille iltarasteille. En ollut kuljettaja vaan istuin repsikan paikalla. Suolasenkosken ja Kymentien risteyksestä meistä katsoen vasemmalta koukkasi eteen musta auto. Meillä oli etuajo-oikeus. Kuljettaja piti oikealla poskellaan kookasta älykännykkää ja sivuilleen katsomatta kaarsi reippaasti Kymentielle. Jos olisimme olleet paikalla sekunnin aiemmin olisi jokun pitänyt jarruttaa 100% teholla ettei pelti olisi rutissut. Musta auto jatkoi matkaa ja ajoi yllätyksekseni saman rivitalon pihalle Kymentielle jonne mekin olimme menossa. Mustasta autosta astui ulos mies joka jatkoi puhelimeen puhumista. Keskustelu meni suunnilleen näin:
- Hei (minä).
- (Mies katsoi minuun mutta ei vastannut eikä reagoinut mitenkään.)
- HEI! (minä)
- Mitä olenko mä koira? (mies asteli luokseni)
- Eikä. Huomasitko meitä tuossa risteyksessä lainkaan?
- Olenko joku koira?
- Sanoin 'hei' koska en tiedä nimeäsi.
- Mitä! Olenko joku koira?
- Juu et ole, mutta voisit katso vähän kun ajat risteykseen.
- Olenko joku koira? Pyydätkö anteeksi?
- No anteeksi, mutta vähän voisi kääntää päätä risteyksessä.
- Olenko joku koira? Menen nyt tuonne suuntaan (näyttää kädellään).
- No minäkin olen tulossa samaan suuntaan (marssin mukana samaan suuntaan).
Mies, joka ulkonäkönsä perusteella ei ole syntyperäinen suomalainen, jatkoi matkaansa eteenpäin ja minä käännyin hetken päästä kantamusteni kanssa oikealle. Hauska yksityiskohta on se, että tämä mies puhui koko tapahtuman ajan kännykkäänsä. Siis samalla kun huusi minulle. Hänellä oli kaulassaan muovinen sinisellä reunuksella varustettu nimilaatta, josta kävi ilmi, että hän työskentelee jossain 'terveyspalveluissa', mutta valitettavasti en ehtinyt paikallistaa lätkästä hänen nimeään ja tarkkaa kustannuspaikkaa. Todennäköisemmin hänen nimensä on joku Muhammad kuin Matti. Huomautan vielä, että mies oli siististi pukeutunut ja hänen musta autonsa oli iso ja kiiltävä, eli mikään huumehörhön kaltainen hyypiö ei ollut kyseessä.
Mitä tässä olisi pitänyt tehdä? Heppuun ei saanut mitään järkevää kontaktia. Ilmeisesti hän piti itseään koirana tai hänen vaimonsa pitää häntä koirana tai joku on haukkunut häntä koiraksi. Tai ehkä se oli ainoa lause suomea jonka hän osasi. Oikea suomalainen olisi vastannut minun aloitukseeni jotenkin näin: "Mitä vittua sä siinä urputat!" Siitä olisi sitten päästy eteenpäin kuten normaalit suomalaiset.
Ei sille vaan voi mitään. Jos on lusikalla annettu niin kauhalla ei voi vaatia.
21.9 ne järjesti Inkeroisten Terho Savijärven maastossa. Lähtöpaikkana oli Kakarlammen maja. Luvassa oli normaalia kymenlaaksolaista talousmetsää. Pieniä avokalliomäkiä, joiden välissä soita ja taimikoita. Tuttua maastoa, sillä olen täällä suunnistanut monen monituista kertaa. Onnistuneen suorituksen voi pilata kolme pääkohtaa: väärä reitinvalinta, sekoilu pienipiirteisen avokallio/jyrkännekeskittymän päällä tai suolla suunnasta harhautuminen.
Meni ihan nappiin. Ei pummia, eikä muutakaan ongelmaa. Sanoisin, että tämän kauden paras suunnistus. Parille rastille hieman varmistelin, ja hyvä niin, sillä liika ahnehtiminen yleensä kostautuu. Tarkat paikat omien taitojen äärirajalla ja selvät välit maksimivauhtia. Tällä taktiikalla lähdin matkaa ja nyt se onnistui. Kun leimasin rastilla 15 huomasin, että yksi rasti enää jäljellä ennen maalia. 15-16 olikin selvä juoksupätkä. Laitoin tossua toisen eteen sen minkä lähti. Lopussa olisin voinut vetäistä viimeisen mutkan suoraksi, mutta en ottanut riskiä vaan menin vasemmalta polun kautta. Hyvä niin, sillä kuten härvelistä voitte nähdä, tähän 16 rastin viereen on hienosti väännetty tippaleipäkuviota erään herran toimesta.
Tulokset katsoin vasta kotona seuraavana aamuna ja hämmästys oli melkoinen. Vaikka maalissa tuntui hyvältä, en silti uskonut sen menneen niin hyvin. Väliajoista selviää, että yksi vähän parempi väli ja pari vähän huonpaa väliä, mutta muuten tasaisesti.
Suonette, että ruodin A-radan tuloslistaa melkein rivi riviltä.
1. Tommin päälaji on hiihto ja tietääkseni hän on aina huippukunnossa. Olen hänet päihittänyt tänä kesänä muutamilla rasteilla, mutta en nyt. Huippuveto Tommilta, joka enteilee sitä, että kesän peruskuntokaudella ei ole lintsattu treeneistä.
3. Upi on myös kovassa vedossa ja häviän hänelle säännönmukaisesti olipa rata tai matka mikä tahansa.
4. Hyvä sijoitus minulle. Tosi selvät erot kärkeen.
6. Miten on mahdollista, että päihitin Pasin? Odotan selitystä sanallisessa tai piirrosmuodossa.
7. Tämä lämmittää mieltä. Härvelistä löytyy selitykset. Mahdottoman mielenkiintoisia "ratkaisuja". 8 rastilta on lähtösuunta täysin arvottu.
9. Ladulla häviän Heikille 10-0, mutta suunnistuksessa en joka kerta. Ehkä suurin eromme on hartioissa (minulta ne puuttuvat).
10. Ari on selvästi kohentanut kuntoa kesän aikana. Alkukaudesta päihitin joka kerta, mutta loppukaudesta on tehnyt tiukkaa. Nyt tuli eroa nelisen minuuttia.
13. Minulla ja Vesalla on ollut pitkin kautta tiukkaa kisaa - tällä kertaa minun hyväkseni.
16. Nyt selvä ero Ristoon. Tosin Riku saa 10 v enemmän ikähyvityksiä kuin minä, joka pitää ottaa huomioon.
Tarkoittaako tämä sitä, että olen parempi kuin luulenkaan? Tosin MF, JP ja HP eivät olleet mukana. Toisaalta meillä päin on ollut tapana laskea tuloksiin mukaan vain ne osallistujat jotka ovat olleet mukana. Eli puuttuvilla nimillä ei spekuloida. Tuloslista on se mikä on. Huonoja suorituksia on tullut tehtyä vaikka kuinka paljon, eli kun edes kerran kesässä onnistuu, saa siitä motivaatiota useamman kilon.
- - - - - - - -
Tämä samana päivä sattunut toinen vallan ihmeellinen tapaus sattui jo matkalla edellä kerrotuille iltarasteille. En ollut kuljettaja vaan istuin repsikan paikalla. Suolasenkosken ja Kymentien risteyksestä meistä katsoen vasemmalta koukkasi eteen musta auto. Meillä oli etuajo-oikeus. Kuljettaja piti oikealla poskellaan kookasta älykännykkää ja sivuilleen katsomatta kaarsi reippaasti Kymentielle. Jos olisimme olleet paikalla sekunnin aiemmin olisi jokun pitänyt jarruttaa 100% teholla ettei pelti olisi rutissut. Musta auto jatkoi matkaa ja ajoi yllätyksekseni saman rivitalon pihalle Kymentielle jonne mekin olimme menossa. Mustasta autosta astui ulos mies joka jatkoi puhelimeen puhumista. Keskustelu meni suunnilleen näin:
- Hei (minä).
- (Mies katsoi minuun mutta ei vastannut eikä reagoinut mitenkään.)
- HEI! (minä)
- Mitä olenko mä koira? (mies asteli luokseni)
- Eikä. Huomasitko meitä tuossa risteyksessä lainkaan?
- Olenko joku koira?
- Sanoin 'hei' koska en tiedä nimeäsi.
- Mitä! Olenko joku koira?
- Juu et ole, mutta voisit katso vähän kun ajat risteykseen.
- Olenko joku koira? Pyydätkö anteeksi?
- No anteeksi, mutta vähän voisi kääntää päätä risteyksessä.
- Olenko joku koira? Menen nyt tuonne suuntaan (näyttää kädellään).
- No minäkin olen tulossa samaan suuntaan (marssin mukana samaan suuntaan).
Mies, joka ulkonäkönsä perusteella ei ole syntyperäinen suomalainen, jatkoi matkaansa eteenpäin ja minä käännyin hetken päästä kantamusteni kanssa oikealle. Hauska yksityiskohta on se, että tämä mies puhui koko tapahtuman ajan kännykkäänsä. Siis samalla kun huusi minulle. Hänellä oli kaulassaan muovinen sinisellä reunuksella varustettu nimilaatta, josta kävi ilmi, että hän työskentelee jossain 'terveyspalveluissa', mutta valitettavasti en ehtinyt paikallistaa lätkästä hänen nimeään ja tarkkaa kustannuspaikkaa. Todennäköisemmin hänen nimensä on joku Muhammad kuin Matti. Huomautan vielä, että mies oli siististi pukeutunut ja hänen musta autonsa oli iso ja kiiltävä, eli mikään huumehörhön kaltainen hyypiö ei ollut kyseessä.
Mitä tässä olisi pitänyt tehdä? Heppuun ei saanut mitään järkevää kontaktia. Ilmeisesti hän piti itseään koirana tai hänen vaimonsa pitää häntä koirana tai joku on haukkunut häntä koiraksi. Tai ehkä se oli ainoa lause suomea jonka hän osasi. Oikea suomalainen olisi vastannut minun aloitukseeni jotenkin näin: "Mitä vittua sä siinä urputat!" Siitä olisi sitten päästy eteenpäin kuten normaalit suomalaiset.
Ei sille vaan voi mitään. Jos on lusikalla annettu niin kauhalla ei voi vaatia.
tiistai 20. syyskuuta 2016
Ruskajuoksu 2016
Olen useana syksynä ollut menossa Rannikkorasteille Ruskajuoksuun, mutta aina on ollut muuta menoa tai estettä. Lähellä oli huti tänäkin syksynä. Naputtelin lauantai iltana tietokonetta ja sattumalta katsoin onko mitään kuntosuunnistuksia sunnuntaina lähiseudulla. Ruskajuoksun lähtöön oli aikaa vajaa 12 tuntia. Jotenkin se oli päässyt unohtumaan, mutta parempi viime tingassa kuin liian myöhään.
Google näytti ajomatkan kestoksi 32 min. Yhteislähtö olisi klo 10.30 ja koska oletin, että pääsen autolla melko lähelle ja koska puin vehkeet päälle jo kotona starttasin matkaan 9.30.
Alkurituaaleissa ei ole ihmeempää kerrottavaa eli siirryn suoraan lähtöhetkeen. Vaikka rinnassa ei ollutkaan numerolappua, yhteislähtö tuo aina mukanaan extra annoksen jännitystä. K-pisteen kohdalla meni hiekkatie poikittain ja saattaahan olla, että ensimmäinen reitinvalinta on heti siinä paikassa.
Minulle tuottaa aina vaikeuksia löytää lähtökiihdytyksessä kartalta K-piste. Niinpä juoksin alun kiltisi muiden perässä siihen asti kunnes sain hahmoteltua K:n ja 1:n ja oman paikkani suhteessa niihin. Ykkönen oli iso kivi aukossa. Kuulostaa helpolta, mutta vaikeuskerroin tuli siitä, että kiviä, isoja kiviä, tosi isoja kiviä, ihan hiton isoja kiviä ja tolkuttomia kiviä oli kylvetty maastoon reilulla kädellä -siis muuallekin kuin ykkösvälille. Onneksi letka jossa juoksin meni oikeean suuntaan ja eteen tuli sen näköinen lohkare, joka voisi vaikka olla rastikivi. Ja olihan se. Leimaus ja sitten pitikin vähän aikaa tukia mistä löytyy rasti numero 2.
Kolmoselle tuli pummi. Menin liikaa oikealle ja kun tuli rajalinjan/polun kohdalle oli siinä iso kivi nenällä ja sen takana laakea kukkula täynnä kiviä. Kävin kivet läpi mutta ei rastia vaan selvä pummi. Eikä ketään missään. Sitten huomasin ojan ja ymmärsin, missä olin. Melko lailla kaksi saman näköistä paikkaa ja minä osuin tietenkin väärälle. Tästä eteenpäin sainkin sitten suunnistaa yksi aina rastille 10 saakka ennen kuin alkoi näkyä muita suunnistajia.
Loppupuolella toisen hajontarastin ympärillä, eli perhoslenkkien paikkeilla oli oikein mukavaa maastoa. Huomasin yllätyksekseni, että juoksu kulki varsin hyvin, vaikka tälle kymmenen kilometrin matkalle en tehnyt käytännössä minkäänlaisia valmisteluja.
A-radalla oli kolme eri hajontarataa. Reittihärvelissä ne ovat omina ratoinaan, mutta eipä hätää. Jos ette ole tienneet niin kohta tiedätte. Härvelin ratavalikosta löytyy valinta all classes. Sen avulla voi katsella kaikkia ratansa piirtäneitä samalla kertaa, vaikka he olisivat eri radoilla. Normaalisti tälle ei paljon ole käyttöä, mutta nyt on. Eli näin:
- Ensin katsotaan ketkä A-radoilla suunnistaneet ovat härveliin jotain laittaneet.
- Sitten valitaan all classes.
- Valikosta poimitaan samat nimet.
- Ladataan reitit (view routes) ja animaatio (load animation) ja painetaan start.
Kartalla näkyvät kaikki radat ja mahdolliset rastivälit, joka tietysti vähän epäselventää kuvaa. Ylimääräisistä viivoista ei kannata välittää.
Keltainen täppä eli minä pummaan kolmosta. Punainen ja sininen ovat menossa kokonaan eri hajonnalle ja vihreä tulee heidän perässään. Ruskea on tulossa samalle rastille kuin minä, mutta selvästi jäljessä.
Näin pystyy seuraamaan sitä kuka A-ratalainen meni mille hajonnalle ja tilanne tietenkin tasoittuu hajontojen yhteisillä rasteilla. Tässä tämän kertaisessa tapauksessa tosin aika loppupuolella sillä 1-2 välilläkin oli kaksi hajontaa, ja sen tilanne tasoittui vasta rastilla 19. Jos haluat katsoa koko kartan se löytyy täältä.
Kaiken kaikkiaan mukava tapahtuma ja sää oli juuri sopiva suunnistukseen. Kiitos järjestäjille.
Google näytti ajomatkan kestoksi 32 min. Yhteislähtö olisi klo 10.30 ja koska oletin, että pääsen autolla melko lähelle ja koska puin vehkeet päälle jo kotona starttasin matkaan 9.30.
Alkurituaaleissa ei ole ihmeempää kerrottavaa eli siirryn suoraan lähtöhetkeen. Vaikka rinnassa ei ollutkaan numerolappua, yhteislähtö tuo aina mukanaan extra annoksen jännitystä. K-pisteen kohdalla meni hiekkatie poikittain ja saattaahan olla, että ensimmäinen reitinvalinta on heti siinä paikassa.
Minulle tuottaa aina vaikeuksia löytää lähtökiihdytyksessä kartalta K-piste. Niinpä juoksin alun kiltisi muiden perässä siihen asti kunnes sain hahmoteltua K:n ja 1:n ja oman paikkani suhteessa niihin. Ykkönen oli iso kivi aukossa. Kuulostaa helpolta, mutta vaikeuskerroin tuli siitä, että kiviä, isoja kiviä, tosi isoja kiviä, ihan hiton isoja kiviä ja tolkuttomia kiviä oli kylvetty maastoon reilulla kädellä -siis muuallekin kuin ykkösvälille. Onneksi letka jossa juoksin meni oikeean suuntaan ja eteen tuli sen näköinen lohkare, joka voisi vaikka olla rastikivi. Ja olihan se. Leimaus ja sitten pitikin vähän aikaa tukia mistä löytyy rasti numero 2.
Kolmoselle tuli pummi. Menin liikaa oikealle ja kun tuli rajalinjan/polun kohdalle oli siinä iso kivi nenällä ja sen takana laakea kukkula täynnä kiviä. Kävin kivet läpi mutta ei rastia vaan selvä pummi. Eikä ketään missään. Sitten huomasin ojan ja ymmärsin, missä olin. Melko lailla kaksi saman näköistä paikkaa ja minä osuin tietenkin väärälle. Tästä eteenpäin sainkin sitten suunnistaa yksi aina rastille 10 saakka ennen kuin alkoi näkyä muita suunnistajia.
Loppupuolella toisen hajontarastin ympärillä, eli perhoslenkkien paikkeilla oli oikein mukavaa maastoa. Huomasin yllätyksekseni, että juoksu kulki varsin hyvin, vaikka tälle kymmenen kilometrin matkalle en tehnyt käytännössä minkäänlaisia valmisteluja.
A-radalla oli kolme eri hajontarataa. Reittihärvelissä ne ovat omina ratoinaan, mutta eipä hätää. Jos ette ole tienneet niin kohta tiedätte. Härvelin ratavalikosta löytyy valinta all classes. Sen avulla voi katsella kaikkia ratansa piirtäneitä samalla kertaa, vaikka he olisivat eri radoilla. Normaalisti tälle ei paljon ole käyttöä, mutta nyt on. Eli näin:
- Ensin katsotaan ketkä A-radoilla suunnistaneet ovat härveliin jotain laittaneet.
- Sitten valitaan all classes.
- Valikosta poimitaan samat nimet.
- Ladataan reitit (view routes) ja animaatio (load animation) ja painetaan start.
Kartalla näkyvät kaikki radat ja mahdolliset rastivälit, joka tietysti vähän epäselventää kuvaa. Ylimääräisistä viivoista ei kannata välittää.
Keltainen täppä eli minä pummaan kolmosta. Punainen ja sininen ovat menossa kokonaan eri hajonnalle ja vihreä tulee heidän perässään. Ruskea on tulossa samalle rastille kuin minä, mutta selvästi jäljessä.
Näin pystyy seuraamaan sitä kuka A-ratalainen meni mille hajonnalle ja tilanne tietenkin tasoittuu hajontojen yhteisillä rasteilla. Tässä tämän kertaisessa tapauksessa tosin aika loppupuolella sillä 1-2 välilläkin oli kaksi hajontaa, ja sen tilanne tasoittui vasta rastilla 19. Jos haluat katsoa koko kartan se löytyy täältä.
Kaiken kaikkiaan mukava tapahtuma ja sää oli juuri sopiva suunnistukseen. Kiitos järjestäjille.
perjantai 16. syyskuuta 2016
Hyviä uutisia
Sain tietojen synkronoinnin Suunnon Movescount-palveluun toimimaan. Aikaa ei mennyt kolmen päivän aikana kuin reilu kolme tehollista tuntia. Minulla on nyt A4:n verran ohjeita, joiden avulla koko helahoito saadaan resetoitua. En laita niitä tähän sillä vaatii tiedostojumppaa resurssienhallinnan avulla, ja on liian monimutkainen selittää. Jos joku tarvii apuja vastaavaan ongelmaan, minulta saa niitä.
Tapasin muuten sattumalta erään Suunnolla ohjelmakehityksessä olevan henkilön muutamia viikkoja sitten ja ehdin vaihtaa hänen kanssaan muutaman sanan. Valitettavasti vain muutaman. Hän ei ollut suoraan tekemisissä Ambitin ja Movescountin kanssa, mutta myönsi, että järjestelmässä on käyttäjän näkökulmasta katsoen ongelmia.
Kun tilanne oli päällä yritin lähettää Suunnon tukipalveluun kysymyksen, onko systeemi todella nurin, vai onko vika omassa laitteistossani. Täytin lomakkeen ja kirjoitin pitkät pätkät faktatietoja. Viestin aihekenttään en laittanut mitään, sillä alasvetovalikon ainoa valittavissa oleva aihe oli "ei aihetta". Viestini lähetys estettiin, koska en ollut valinnut aihetta. Ensimmäistäkään sähköpostiosoitetta ei ole olemassa koko firmaan. Ilmainen puhelinnumero löytyy muistaakseni Belgiassa ja Kanadassa, mutta ei Suomessa. Facebook (jota pääsen vain lukemaan) on täynnä hehkutusta siitä miten moveyhteisöt ovat mahdottoman yhteisöllisiä eri movejen kanssa. Eli mitä tästä opimme? Älkää käyttäkö pilvessä olevia palveluita jos saman asian voi hoitaa omalle koneelle asennettavalla ohjelmalla.
Nyt se siis toimii. Toivotaan, että uusia päivityksiä ei tule seuraavaan 30 vuoteen.
Yökuppi Utissa 15.9. näytti pahimmillaan tältä. Sinisellä merkityt kohdat selityksille.
1: Olen menossa kohti rastia 5 (on kuvassa oikealla ylhäällä). Yritän saada näkyviin kaksi isoa kiveä. Valun alas rinnettä kun kierrän vihreää. Olisi pitänyt pitää tiukempi suunta.
2: Saan kiinni kuopan reunasta. Suunta kohti rastia. Kaikki järki sanoo, että rasti on aivan kohdalla etuvasemmalla, mutta...
3: Täällä oli noin 10 henkeä rypäässä, eli siinä on pakko olla rasti. Vaan eipä ollut. Huomaan jyrkänteet edessä ja käännyn takaisin. Rastille ja siitä suunta kutosella, joka on pikku jyrkänne.
4: Tien ylitys. Suppa oikealla eli olen kartalla.
5: Olen tässä vaikka luulen olevani kohdassa 6. Jatkan suoraan.
7: Rinne laskee ja tajuan, että ohi meni. Takaisin päin.
8: Tulen mäen päälle, mutta ei havaintoa rastista. Kuten suurennetusta kuvasta näkyy olen mennyt rastin vierestä noin 10 pikselin etäisyydeltä, joka vastaa luonnossa noin 3...4 metriä. Huomaan heijastimen...
11: Olen rastilla mutta väärä rasti. En ymmärrä missä mättää. Turha kiemurrella liisterissä, pitää hakea tarkka paikka. Siispä suunta polulle.
9: Polkua etelään. En näe kaakkoon lähtevää haaraa ja en saa kiinni. Käännyn takaisin ja juoksen hippulat vinkuen toiseen suuntaan, jossa tiedä olevan tien.
10: Tie. Olen taas kartalla. Suunta rastille.
11: Olen taas tässä samassa paikassa ja väärä rasti! Eli kaksi kiveä. Kaksi kiveä on kaksi kiveä ja katson viidennen kerran kaksi kiveä kartalta. Siitä suunta rastille numero 6. Kävellen ja vieläkin menee rastin yläpuolelle ohi. Onneksi huomaan missä Anssi leimaa ja kiipeän kumpareen toiselle puolelle, ilman häntä olisi vieläkin mennyt plörinäksi. Ihmeellistä on suunnistus.
9: Takaisin polulla. Sylettää, mutta ei auta, se on vaan laitettava hanaa vaikka kaikki muut ovat jo varmaan maalissa.
Lopputulos B-radalta on hämmentävä. Sijoitukseni B-radalla oli 10/33. Noin 8 minuuttia pummia, jolla luulin ensin olevani aivan häntäpäässä, mutta enpäs ollutkaan. Hyvä uutinen on se, että sain 19 peruspistettä. Jos käytössä olisi ollut sama aikaeroon perustuva pistekaava kuin viime vuonna, en olisi saanut pisteitä lainkaan, sillä hävisin voittaja Niklakselle niin paljon. Tämä pelkästään sijoitukseen perustuva tämän vuoden kaava on siis armollisempi tavissuunnistajalle - ainakin tässä tapauksessa.
Reittihärveli on aivan ehdoton väline oman suunnistussuorituksen analysointiin ja yrityksiin parantaa omia taitoja. Tämäkin tapaus olisi jäänyt "ihmeelliseksi virheeksi" muiden joukkoon, mutta nyt kuvaa katsomalla löysin ainakin yhden varman syyn miksi homma kusi kintuille. Todella monen suunnistajan ranteessa näkyy killuvan joku vekotin. Mihin he niitä käyttävät? Eivät ainakaan oman suorituksensa tallentamiseen, sillä reittihärveliin tallennuksia ilmestyy kovin vähän?
Onko kukaan muu tehnyt koskaan samanlaista kartoitusta kuin minä taas tein?
Tapasin muuten sattumalta erään Suunnolla ohjelmakehityksessä olevan henkilön muutamia viikkoja sitten ja ehdin vaihtaa hänen kanssaan muutaman sanan. Valitettavasti vain muutaman. Hän ei ollut suoraan tekemisissä Ambitin ja Movescountin kanssa, mutta myönsi, että järjestelmässä on käyttäjän näkökulmasta katsoen ongelmia.
Kun tilanne oli päällä yritin lähettää Suunnon tukipalveluun kysymyksen, onko systeemi todella nurin, vai onko vika omassa laitteistossani. Täytin lomakkeen ja kirjoitin pitkät pätkät faktatietoja. Viestin aihekenttään en laittanut mitään, sillä alasvetovalikon ainoa valittavissa oleva aihe oli "ei aihetta". Viestini lähetys estettiin, koska en ollut valinnut aihetta. Ensimmäistäkään sähköpostiosoitetta ei ole olemassa koko firmaan. Ilmainen puhelinnumero löytyy muistaakseni Belgiassa ja Kanadassa, mutta ei Suomessa. Facebook (jota pääsen vain lukemaan) on täynnä hehkutusta siitä miten moveyhteisöt ovat mahdottoman yhteisöllisiä eri movejen kanssa. Eli mitä tästä opimme? Älkää käyttäkö pilvessä olevia palveluita jos saman asian voi hoitaa omalle koneelle asennettavalla ohjelmalla.
Nyt se siis toimii. Toivotaan, että uusia päivityksiä ei tule seuraavaan 30 vuoteen.
Yökuppi Utissa 15.9. näytti pahimmillaan tältä. Sinisellä merkityt kohdat selityksille.
1: Olen menossa kohti rastia 5 (on kuvassa oikealla ylhäällä). Yritän saada näkyviin kaksi isoa kiveä. Valun alas rinnettä kun kierrän vihreää. Olisi pitänyt pitää tiukempi suunta.
2: Saan kiinni kuopan reunasta. Suunta kohti rastia. Kaikki järki sanoo, että rasti on aivan kohdalla etuvasemmalla, mutta...
3: Täällä oli noin 10 henkeä rypäässä, eli siinä on pakko olla rasti. Vaan eipä ollut. Huomaan jyrkänteet edessä ja käännyn takaisin. Rastille ja siitä suunta kutosella, joka on pikku jyrkänne.
4: Tien ylitys. Suppa oikealla eli olen kartalla.
5: Olen tässä vaikka luulen olevani kohdassa 6. Jatkan suoraan.
7: Rinne laskee ja tajuan, että ohi meni. Takaisin päin.
8: Tulen mäen päälle, mutta ei havaintoa rastista. Kuten suurennetusta kuvasta näkyy olen mennyt rastin vierestä noin 10 pikselin etäisyydeltä, joka vastaa luonnossa noin 3...4 metriä. Huomaan heijastimen...
11: Olen rastilla mutta väärä rasti. En ymmärrä missä mättää. Turha kiemurrella liisterissä, pitää hakea tarkka paikka. Siispä suunta polulle.
9: Polkua etelään. En näe kaakkoon lähtevää haaraa ja en saa kiinni. Käännyn takaisin ja juoksen hippulat vinkuen toiseen suuntaan, jossa tiedä olevan tien.
10: Tie. Olen taas kartalla. Suunta rastille.
11: Olen taas tässä samassa paikassa ja väärä rasti! Eli kaksi kiveä. Kaksi kiveä on kaksi kiveä ja katson viidennen kerran kaksi kiveä kartalta. Siitä suunta rastille numero 6. Kävellen ja vieläkin menee rastin yläpuolelle ohi. Onneksi huomaan missä Anssi leimaa ja kiipeän kumpareen toiselle puolelle, ilman häntä olisi vieläkin mennyt plörinäksi. Ihmeellistä on suunnistus.
9: Takaisin polulla. Sylettää, mutta ei auta, se on vaan laitettava hanaa vaikka kaikki muut ovat jo varmaan maalissa.
Lopputulos B-radalta on hämmentävä. Sijoitukseni B-radalla oli 10/33. Noin 8 minuuttia pummia, jolla luulin ensin olevani aivan häntäpäässä, mutta enpäs ollutkaan. Hyvä uutinen on se, että sain 19 peruspistettä. Jos käytössä olisi ollut sama aikaeroon perustuva pistekaava kuin viime vuonna, en olisi saanut pisteitä lainkaan, sillä hävisin voittaja Niklakselle niin paljon. Tämä pelkästään sijoitukseen perustuva tämän vuoden kaava on siis armollisempi tavissuunnistajalle - ainakin tässä tapauksessa.
Reittihärveli on aivan ehdoton väline oman suunnistussuorituksen analysointiin ja yrityksiin parantaa omia taitoja. Tämäkin tapaus olisi jäänyt "ihmeelliseksi virheeksi" muiden joukkoon, mutta nyt kuvaa katsomalla löysin ainakin yhden varman syyn miksi homma kusi kintuille. Todella monen suunnistajan ranteessa näkyy killuvan joku vekotin. Mihin he niitä käyttävät? Eivät ainakaan oman suorituksensa tallentamiseen, sillä reittihärveliin tallennuksia ilmestyy kovin vähän?
Onko kukaan muu tehnyt koskaan samanlaista kartoitusta kuin minä taas tein?
tiistai 13. syyskuuta 2016
KS-iltarastit 13.9.2016
Kirjoitan vaihteeksi iltarastien yksityiskohtaisen raportin rasti rastilta.
Auto-Kioski: Piti käydä autolla uudestaan, koska huomasin vasta tiskillä, että kompassin ja emitin mukana kannoin varsinaisia oikeita kalliita kaksiteho silmälasejani, vaikka suunnistuslasit olivat jo otsalla.
Kioski-K: Tämä väli meni hyvin.
Jostain syystä härvelin pohjakartassa on ratapiirrosten lisäksi kaikkirastit-kuva. Sen takia kuva on hieman epäselvä. Kuvat on käännetty niin, että rastivälit ovat aina oikein päin eli alhaalta ylös.
K-1:
Varsin selvä juttu. Polulle ja sitä pitkin lähes rastille. Aivan lopussa pieni koukkaus kun pusikosta ei päässyt läpi.
1-2:
Frisbeegolf radan urat sekoittivat niin, että en saanut poluista mitään selvää. Siksi juoksinkin suunnalla kohti paksua polkua, jonka tiesin olevan kuntopolku. Sitä vähän matkaa ja sitten kääntö oikealle rastille (punainen viiva ei ole aivan kohdallaan, sen pitäisi olla vähän enemmän vasemmalla). Olin liikaa vasemmalle, mutta ei ongelmia.
2-3:
Suoraan ja tarkoitus oli kiertää rastivälille osuva pieni mäki vasemmalta. Kartta on valkoinen, mutta juutuin käsittämättömän sakeaan kuusikkoon. Muutaman metrin etenin selin ja kun sain temmottua itseni johonkin huomasin, että olen sittenkin mäen päällä. Siitä suunta ja jyrkänteen päältä kohti rastia. Ei osu ja huti meni. Haahuilua. Kuvioraja näkyy selvästi ja samoin kallio. Lippu on siinä missä sen pitääkin olla. Huonoa tuuria, että ei osunut silmiin, vaikka pyöritin päätä mennen tullen. 3 min pummia.
3-4:
Meinasin mennä aukon kautta, mutta se onkin olevinaan joku laidun! Kiersin vasemmalta ja siitä suoraan rastille.
4-5:
Muka valkoisen kohdalta kuntopolulle. Putkahdin ulos pusikosta. En viitsinyt mennä vähää matkaa takaisin päin polulle, joka meni jyrkänteen länsipuolelta. Olisi pitänyt, kuten sininen reitti menee. Se oli selvästi nopeampi ja helpompi. Juoksin kuntopolkua ison puun kohdalle ja siitä ylös mäkeen. Kipuamisessa meni aikaa ja eteneminen oli niin hidasta, että ehdin siinä samalla syödä kolme kourallista puolukoita. Tosi hyviä ovat. Kuviorajaa seuraten kohti rastia. Näin, että Risto juoksi vasemmalta oikealle. Hän lähti neloselta samaan aikaan kuin minä ja lähti em. polun kautta. Oletin hänen olleen jo rastilla, joten oletin olevani rastin lähellä. Pirrr pirrrr - kellot alkavat soida. Ei täsmää, mutta kiveä on vähän sinne päin. Kuviorajan minusta katsoen oikealla puolella pitäisi olla vihreää, mutta kun katson sinne, siellä on isoja kuusia harvakseltaan. Taimikkoa on vasemmalla jossa pitäisi olla kartan mukaan valkoista. Kävi vanhanaikaisesti. Olen siis jossain ja tarkkaan kun katsoo, niin kartta ja kompassi eivät satu yhteen mitenkään. Väärällä mäellä en voi olla, koska tässä ei ole kuin yksi mäki. Äääh. Puuh. Voi ¤#%#¤%¤ väärä kuvioraja. Vielä 100 m rastille. Vain 2 minuuttia pummia, joka on yllättävän vähän kun ottaa huomioon, että en kolmeen minuuttiin tiennyt missä olen.
5-6: Polulle ja täyttä höökiä rastille.
6-7:
Ensin kuntopolkua ja sitten vasemmalle kohti rastia. Mutta mistä kohtaa polulta? Ryteikkö ei houkuttele. Lähden sitten siitä kohtaa mistä lähden ja hahmotan ojanmutkan olevan siinä missä sen pitäisi olla. Rastin pitäisi olla siinä kohtaa, mutta rankaa on niin älyttömästi, että ei pääse eteenpäin. Samassa maasta törröttävä puoli metriä korkea ja 7 cm halkaisijaltaan oleva kanto (voiko sitä kannoksi sanoa?) tökkää sääreen (sinisen nuolen kohdalla). Tosi nastan tuntuinen. Osuu juuri samaan kohtaan josta alkukaudesta lähti 5 x 1 cm palkeenkieli irti ja joka tulehtui. Siinä paikassa on nyt kireää ohutta ihoa. En ala tutkimaan osumaa, sillä punttia ei saa siihen kohtaan nousemaan, eikä minulla ole laastaria tms. mukana. Rasti on siinä missä se on, mutta 1 min meni hukkaan.
7-8: Lepuutan aivoja ja juoksen oikean kautta. Selvästi nopeampi kuin viivaa myöden olisi ollut.
8-9: Suoraan. Lopussa olisi voinut hieman ottaa oikeammalta mäen alta, mutta tästä oli hyvä mennä.
9-10:
Epämääräinen väli. En nähnyt kumpaakaan poikittaista polkua. Lipesi vähän liikaa oikealle. Liikaa hidastelua. Yksi minuutti hidasteluun ja oikealle valumiseen.
10-11: Suoraan. Kun jyrkänteet alkoivat olla kohdalla, siirryin niiden päälle. Loppulähetyminen piti ottaa varovasti koska näkyvyys väheni puiden tiheyden kasvaessa. Korjaan: Puiden tiheys ei muuttunut. Se on männyillä noin 400 kg/m³, mutta niiden esiintymistiehys pinta-alan funktiona suureni. Osui ihan suoraan rastille.
11-12: Polkua suoraan rastille.
12-13:
Vasen vai oikea? Oikean kautta. Pakko kävellä vähän sillä veto alkaa loppua. Ratamestari ei ole ajatellut sitä, että ilta-aurinko paistaa suoraan päin näköä eikä etusektoriin voi katsoa. Onneksi oikea kumpare on himpun isompi kuin muut. Sitä paitsi olen tässä paikassa käynyt aiemmin tänä kesänä.
13-14: Polkua pitkin mahanalus täynnä jalkoja.
14-15:
HAHAA! NYT TÄMÄ PAIKKA ONNISTUI.! Olen tämän suon yli yrittänyt mennä vähintään kerran kaudessa ja aina aiemmin on tuloksena ollut pakolliset kiemurat. Nähdessäni tämän paikan, tiesin, että nyt pitää löytää polun oikea haara. Se löytyy nuolen osoittamasta kohdasta, mutta se on tosi onneton. Oikea haara on oikea ja siitä pääsee suoraan suon yli. Aiemmin olen joutunut vasempaan haaraan joka kääntyy vasemmalle ja sieltä ei pääse eteenpäin ilman rypömistä eli sinistä katkoviivaa.
15-16: Selvä homma. Tunneliin ja siitä polkua pitkin rastille.
16-17:
Oliko tässä muuta vaihtoehtoa kuin se minkä toteutin? Ei ole.
17-18:
Polulle joka johtaa pihalle. Ennen pihaa oikealle. Melko varmasti joku meni pihan läpi tielle kun sitä ollut merkitty pystyviivoituksella kielletyksi. Hieman näytti autiolta se piha, mutta oliivinvihreä on siitä huolimatta kiellettyä. Rinteen reunaa, jossa on vaikea hahmottaa onko alla se polku joka kartan mukaan pitäisi tulla vastaan. Luulen kääntyneeni oikealle polulle, mutta se on väärä. Onneksi ihan sattumalta huomaan, että rastilippu pilkottaa vähän matkan päässä.
18-M: Joku varmaan veti tämän viivasuoraan suon yli, mutta minä menen polkua. Aurinko paistaa suoraan päin näköä ja kun tulen polkujen risteykseen, en hetkeen näe minne pitää mennä. Loppukiri ei enää irronnut. Maalileimasin oli hienosti varustettu heijastimella. Näin maalin löytää vaikka olisi mennyt vähän pidempäänkin.
Tämä on tuttuakin tutumpi maasto. Olen asunut kartalta löytyvällä Hailikujalla 10 vuotta. Luulisi, että on kotikenttäetu. Ei ole. Pusikot vievät aina voiton.
Suunnon Movescount-palvelussa on taas joku ylläpitotoimi ja kellon tietoja ei pääse purkamaan sitä kautta. Onneksi minulla on Ambit-backup-ohjelma, jolla tietojen siirto onnistuu ilman Movesotkua. Paljonko vetoa, että kun ylläpitotoimet on tehty, kelloni ei enää ole yhteensopiva. Tarvitaan taas jonkun ajurin vaihtaminen Wintoosaan ja siinä meneekin viikonloppu rattoisasti.
Kiitos ratamestarille ja hänen apulaisilleen. Kaikesta yhteensä 7 minuutin sähellyksestä huolimatta pääsin pari minuuttia alle tavoiteaikani. Koko suoritus on nähtävissä täällä.
Auto-Kioski: Piti käydä autolla uudestaan, koska huomasin vasta tiskillä, että kompassin ja emitin mukana kannoin varsinaisia oikeita kalliita kaksiteho silmälasejani, vaikka suunnistuslasit olivat jo otsalla.
Kioski-K: Tämä väli meni hyvin.
Jostain syystä härvelin pohjakartassa on ratapiirrosten lisäksi kaikkirastit-kuva. Sen takia kuva on hieman epäselvä. Kuvat on käännetty niin, että rastivälit ovat aina oikein päin eli alhaalta ylös.
K-1:
Varsin selvä juttu. Polulle ja sitä pitkin lähes rastille. Aivan lopussa pieni koukkaus kun pusikosta ei päässyt läpi.
1-2:
Frisbeegolf radan urat sekoittivat niin, että en saanut poluista mitään selvää. Siksi juoksinkin suunnalla kohti paksua polkua, jonka tiesin olevan kuntopolku. Sitä vähän matkaa ja sitten kääntö oikealle rastille (punainen viiva ei ole aivan kohdallaan, sen pitäisi olla vähän enemmän vasemmalla). Olin liikaa vasemmalle, mutta ei ongelmia.
2-3:
Suoraan ja tarkoitus oli kiertää rastivälille osuva pieni mäki vasemmalta. Kartta on valkoinen, mutta juutuin käsittämättömän sakeaan kuusikkoon. Muutaman metrin etenin selin ja kun sain temmottua itseni johonkin huomasin, että olen sittenkin mäen päällä. Siitä suunta ja jyrkänteen päältä kohti rastia. Ei osu ja huti meni. Haahuilua. Kuvioraja näkyy selvästi ja samoin kallio. Lippu on siinä missä sen pitääkin olla. Huonoa tuuria, että ei osunut silmiin, vaikka pyöritin päätä mennen tullen. 3 min pummia.
3-4:
Meinasin mennä aukon kautta, mutta se onkin olevinaan joku laidun! Kiersin vasemmalta ja siitä suoraan rastille.
4-5:
Muka valkoisen kohdalta kuntopolulle. Putkahdin ulos pusikosta. En viitsinyt mennä vähää matkaa takaisin päin polulle, joka meni jyrkänteen länsipuolelta. Olisi pitänyt, kuten sininen reitti menee. Se oli selvästi nopeampi ja helpompi. Juoksin kuntopolkua ison puun kohdalle ja siitä ylös mäkeen. Kipuamisessa meni aikaa ja eteneminen oli niin hidasta, että ehdin siinä samalla syödä kolme kourallista puolukoita. Tosi hyviä ovat. Kuviorajaa seuraten kohti rastia. Näin, että Risto juoksi vasemmalta oikealle. Hän lähti neloselta samaan aikaan kuin minä ja lähti em. polun kautta. Oletin hänen olleen jo rastilla, joten oletin olevani rastin lähellä. Pirrr pirrrr - kellot alkavat soida. Ei täsmää, mutta kiveä on vähän sinne päin. Kuviorajan minusta katsoen oikealla puolella pitäisi olla vihreää, mutta kun katson sinne, siellä on isoja kuusia harvakseltaan. Taimikkoa on vasemmalla jossa pitäisi olla kartan mukaan valkoista. Kävi vanhanaikaisesti. Olen siis jossain ja tarkkaan kun katsoo, niin kartta ja kompassi eivät satu yhteen mitenkään. Väärällä mäellä en voi olla, koska tässä ei ole kuin yksi mäki. Äääh. Puuh. Voi ¤#%#¤%¤ väärä kuvioraja. Vielä 100 m rastille. Vain 2 minuuttia pummia, joka on yllättävän vähän kun ottaa huomioon, että en kolmeen minuuttiin tiennyt missä olen.
5-6: Polulle ja täyttä höökiä rastille.
6-7:
Ensin kuntopolkua ja sitten vasemmalle kohti rastia. Mutta mistä kohtaa polulta? Ryteikkö ei houkuttele. Lähden sitten siitä kohtaa mistä lähden ja hahmotan ojanmutkan olevan siinä missä sen pitäisi olla. Rastin pitäisi olla siinä kohtaa, mutta rankaa on niin älyttömästi, että ei pääse eteenpäin. Samassa maasta törröttävä puoli metriä korkea ja 7 cm halkaisijaltaan oleva kanto (voiko sitä kannoksi sanoa?) tökkää sääreen (sinisen nuolen kohdalla). Tosi nastan tuntuinen. Osuu juuri samaan kohtaan josta alkukaudesta lähti 5 x 1 cm palkeenkieli irti ja joka tulehtui. Siinä paikassa on nyt kireää ohutta ihoa. En ala tutkimaan osumaa, sillä punttia ei saa siihen kohtaan nousemaan, eikä minulla ole laastaria tms. mukana. Rasti on siinä missä se on, mutta 1 min meni hukkaan.
7-8: Lepuutan aivoja ja juoksen oikean kautta. Selvästi nopeampi kuin viivaa myöden olisi ollut.
8-9: Suoraan. Lopussa olisi voinut hieman ottaa oikeammalta mäen alta, mutta tästä oli hyvä mennä.
9-10:
Epämääräinen väli. En nähnyt kumpaakaan poikittaista polkua. Lipesi vähän liikaa oikealle. Liikaa hidastelua. Yksi minuutti hidasteluun ja oikealle valumiseen.
10-11: Suoraan. Kun jyrkänteet alkoivat olla kohdalla, siirryin niiden päälle. Loppulähetyminen piti ottaa varovasti koska näkyvyys väheni puiden tiheyden kasvaessa. Korjaan: Puiden tiheys ei muuttunut. Se on männyillä noin 400 kg/m³, mutta niiden esiintymistiehys pinta-alan funktiona suureni. Osui ihan suoraan rastille.
11-12: Polkua suoraan rastille.
12-13:
Vasen vai oikea? Oikean kautta. Pakko kävellä vähän sillä veto alkaa loppua. Ratamestari ei ole ajatellut sitä, että ilta-aurinko paistaa suoraan päin näköä eikä etusektoriin voi katsoa. Onneksi oikea kumpare on himpun isompi kuin muut. Sitä paitsi olen tässä paikassa käynyt aiemmin tänä kesänä.
13-14: Polkua pitkin mahanalus täynnä jalkoja.
14-15:
HAHAA! NYT TÄMÄ PAIKKA ONNISTUI.! Olen tämän suon yli yrittänyt mennä vähintään kerran kaudessa ja aina aiemmin on tuloksena ollut pakolliset kiemurat. Nähdessäni tämän paikan, tiesin, että nyt pitää löytää polun oikea haara. Se löytyy nuolen osoittamasta kohdasta, mutta se on tosi onneton. Oikea haara on oikea ja siitä pääsee suoraan suon yli. Aiemmin olen joutunut vasempaan haaraan joka kääntyy vasemmalle ja sieltä ei pääse eteenpäin ilman rypömistä eli sinistä katkoviivaa.
15-16: Selvä homma. Tunneliin ja siitä polkua pitkin rastille.
16-17:
Oliko tässä muuta vaihtoehtoa kuin se minkä toteutin? Ei ole.
17-18:
Polulle joka johtaa pihalle. Ennen pihaa oikealle. Melko varmasti joku meni pihan läpi tielle kun sitä ollut merkitty pystyviivoituksella kielletyksi. Hieman näytti autiolta se piha, mutta oliivinvihreä on siitä huolimatta kiellettyä. Rinteen reunaa, jossa on vaikea hahmottaa onko alla se polku joka kartan mukaan pitäisi tulla vastaan. Luulen kääntyneeni oikealle polulle, mutta se on väärä. Onneksi ihan sattumalta huomaan, että rastilippu pilkottaa vähän matkan päässä.
18-M: Joku varmaan veti tämän viivasuoraan suon yli, mutta minä menen polkua. Aurinko paistaa suoraan päin näköä ja kun tulen polkujen risteykseen, en hetkeen näe minne pitää mennä. Loppukiri ei enää irronnut. Maalileimasin oli hienosti varustettu heijastimella. Näin maalin löytää vaikka olisi mennyt vähän pidempäänkin.
Tämä on tuttuakin tutumpi maasto. Olen asunut kartalta löytyvällä Hailikujalla 10 vuotta. Luulisi, että on kotikenttäetu. Ei ole. Pusikot vievät aina voiton.
Suunnon Movescount-palvelussa on taas joku ylläpitotoimi ja kellon tietoja ei pääse purkamaan sitä kautta. Onneksi minulla on Ambit-backup-ohjelma, jolla tietojen siirto onnistuu ilman Movesotkua. Paljonko vetoa, että kun ylläpitotoimet on tehty, kelloni ei enää ole yhteensopiva. Tarvitaan taas jonkun ajurin vaihtaminen Wintoosaan ja siinä meneekin viikonloppu rattoisasti.
Kiitos ratamestarille ja hänen apulaisilleen. Kaikesta yhteensä 7 minuutin sähellyksestä huolimatta pääsin pari minuuttia alle tavoiteaikani. Koko suoritus on nähtävissä täällä.
torstai 8. syyskuuta 2016
Superviikko 36
Rankka viikko 36, jonka pohjat luotiin jo edellisellä viikolla. Lauantainen Lautaron ja Paaskosken kuntopolkujen juoksu sekä Valkealasta takaisin Lautaroon hölkkääminen alkoi tuntua pakaroissa ja pohkeissa maanantaina. Varsinkin rappujen kävely alas tuntuu erityisesti tietyissä lihaksissa.
Suunnistusviikko alkoi tiistaina Kuusankoskella pidennetyllä sprintillä. Varsin mukava rata, joka kiesi sairaalanmäellä sellaisissa paikoissa, joissa en ollut aiemmin liikkunut. Suorituksesta ei sen ihmeempää kommentoitavaa. Viimeiseltä rastilta meinasin lähteä väärään suuntaan ja oli vähällä, että en jäänyt polkupyörillä pihalla ajelleiden pikkupoikien alle. Väliajoista pisti silmään väli 16-17.
Vedin sen ihan apinan raivolla ja olin silti vasta 20.
Eli kysymys on: Olenko jo niin vanha, että en tämän lujempaa pääse vai onko vika jossain muualla?
Keskiviikkona Majakiven Kuntsarit. Varsin normisuoritus ryyditettynä yhdellä hoo-moilasella ja yhdellä kiemuralla. Rasti 13 oli hukassa.
Pieni jyrkänne isojen yläpuolella (tulosuunta ylhäältä). Olin omasta mielestäni oikeassa paikassa ja katsoin kaksi pientä jyrkänteen tapaista. Eipä näkynyt lippua. Kurkistin isosta jyrkänteestä alas ja ihmettelin, että eihän tuonne pidä menneä, koska rastijyrkänne on selvästi ylempänä. Onneksi joku leimasi rastilla 13 ja silloin näin missä se oli. Se oli 4 m takavasemmalla juuri siinä kohtaa josta juoksin hetki sitten ohi. Tämän sanoisin olevan huonoa tuuria. Kun se ei osu silmiin, niin se ei osu vaikka päälle astuu.
Ja kiemurat oli tämä: Katsoin, että 14 on sama kumpare jolla olen jo käynyt. A-radallahan oli kartan vaihto ja näin siis oletin, että on kyseessä sama rasti. Huomaa, että härvelin kuvassa rastit 14 ja 6 näkyvät molemmat samalla kertaa. Paperilla ne eivät ollet yhtäaikaa. Sinne siis suunnistin ja kas kummaa koodi ei täsmää. Nyt tein niin, että etsin määritteistä koodin 36, ettei pääse käymään kuten täällä. Sain selville, että olinkin rastilla 6. Se ei ollut se minne minun piti mennä. Minun piti mennä 44:lle. Suunta sinne ja sitä ei löydy. Kierros ja kaarros ja sitten hokasin, että se on syvä suppa, eikä iso kumpare. Ja kello käy. Ei ollut vaikea paikka, määritteet ja rastipisteet oli selvät, mutta ei vaan osaa.
Majakivellä on pitkät pätkät juoksuhautoja. Onko nämä tehty samaan sotaan kuin Känkkärällä olevat juoksuhaudat? Nämä ovat enempi Ruotsin suuntaan, ja Kymijoen länsipuolella, eli joku tässä ei nyt täsmää. Haudat on louhittu umpinaiseen kallioon, eli tarvittava työmäärä on ollut melkoinen. Ilmeisesti dynamiitti on ollut siihen aikaan jo keksitty? Panostaminen on tarkkaa homma, jotta juoksuhauta tulee sen muotoiseksi kuin se on, eikä vain laakeaksi montuksi. Ottaen huomioon vielä sen, että panoksille tarvittavia reikiä ei ihan tuosta vaan saa aikaiseksi ilman konevoimaa. Sen verran asia on kiinnostanut, että olen perehtynyt siihen jo aiemmin. Lainasin kirjastosta panostajan oppikirjan. Yllättävän tarkkaa hommaa, eli "pamauttelu" ei suju läheskään niin helposti kuin se Myytinmurtajissa näyttää tapahtuvan.
Sitten kotiin huilimaan pariksi tunniksi ja uudestaan baanalle Yö-kuppiin. Tuttua maastoa, jossa on juostu, suunnistettu ja hiihdetty monet kerrat. Ykkönen ja kakkonen ok, mutta sitten alkoi tapahtua. Luin kolmoselle mennessä 6 rastin ympyrää ja olin jo melkein lähdössä sähkölinjalta männikköön kun huomasin, että pieleen menee. Paikko pohjoisen kautta kaartamalla ja lähestyminen 3:lle vastakkaisesta suunnasta. Matkaa tuli reippaasti lisää ja pari minuuttia meni harakoille.
Viimeinen eli seiska oli tuskaa. Kuten kuvasta näkyy yritin oikoa mäen yli.
Pienet polut hukkuivat näkyvistä ja rinnettä ei päässyt alas siitä kohtaa mistä oli tarkoitus. Kuvan mukaan tuossa näkyisi olevan jyrkänteiden välissä jyrkääntettömiä välejä (vai miten se pitää sanoa?). Yöllä näytti pohjattomalta hiidenkirnulta, eli oli pakko tehdä koukkaus. Mäen alle kun viimein pääsin, ei jyrkänne osunut silmiin. Kävin melkein kolmesti hakemassa vauhtia kuntopolulta, ennen kuin osui kohdalleen. Näin jopa miten Upi tuli rastilta pois päin, mutta en siitä huolimatta nähnyt sitä. Rasteille pitää saada kirkkaampia heijastimia! Yhteensä 8 minuuttia omaa kivaa B-radalla. Eli ilman sekoiluja olisin ollut täpärästi toinen. Ja jos tädillä olisi munat hän olisi setä. Eli selittelyt ei auta vaikka kuinka yrittäisi asioita väännellä ja käännellä.
Torstaina Niemenmaalla normaalit iltarastit eli ei pisteitä jaossa missään kupissa tai liigassa. Kulki varsin hyvin.
5-6-7-8-9 välit meni hyvin. Maalipaikalla minulla ei ollut mitään muistikuvaa siitä, että olisin ollut täällä aiemmin. Pois ajaessa huomasin, että minulla on ollut joskus auto tienvarsiparkissa nuolen osoittamassa paikassa. Eli olen kuin olenkin suunnistanut täällä aiemmin.
Ja vahvistukseksi vielä kaikille, jotka sitä eivät ole huomanneet tai eivät ole uskoneet näkemäänsä: Minä olen nyt parempi ihminen. Kyllä! Ajelen Mercedes-Benz merkkisellä autolla.
Suunnistusviikko alkoi tiistaina Kuusankoskella pidennetyllä sprintillä. Varsin mukava rata, joka kiesi sairaalanmäellä sellaisissa paikoissa, joissa en ollut aiemmin liikkunut. Suorituksesta ei sen ihmeempää kommentoitavaa. Viimeiseltä rastilta meinasin lähteä väärään suuntaan ja oli vähällä, että en jäänyt polkupyörillä pihalla ajelleiden pikkupoikien alle. Väliajoista pisti silmään väli 16-17.
Vedin sen ihan apinan raivolla ja olin silti vasta 20.
Eli kysymys on: Olenko jo niin vanha, että en tämän lujempaa pääse vai onko vika jossain muualla?
Keskiviikkona Majakiven Kuntsarit. Varsin normisuoritus ryyditettynä yhdellä hoo-moilasella ja yhdellä kiemuralla. Rasti 13 oli hukassa.
Pieni jyrkänne isojen yläpuolella (tulosuunta ylhäältä). Olin omasta mielestäni oikeassa paikassa ja katsoin kaksi pientä jyrkänteen tapaista. Eipä näkynyt lippua. Kurkistin isosta jyrkänteestä alas ja ihmettelin, että eihän tuonne pidä menneä, koska rastijyrkänne on selvästi ylempänä. Onneksi joku leimasi rastilla 13 ja silloin näin missä se oli. Se oli 4 m takavasemmalla juuri siinä kohtaa josta juoksin hetki sitten ohi. Tämän sanoisin olevan huonoa tuuria. Kun se ei osu silmiin, niin se ei osu vaikka päälle astuu.
Ja kiemurat oli tämä: Katsoin, että 14 on sama kumpare jolla olen jo käynyt. A-radallahan oli kartan vaihto ja näin siis oletin, että on kyseessä sama rasti. Huomaa, että härvelin kuvassa rastit 14 ja 6 näkyvät molemmat samalla kertaa. Paperilla ne eivät ollet yhtäaikaa. Sinne siis suunnistin ja kas kummaa koodi ei täsmää. Nyt tein niin, että etsin määritteistä koodin 36, ettei pääse käymään kuten täällä. Sain selville, että olinkin rastilla 6. Se ei ollut se minne minun piti mennä. Minun piti mennä 44:lle. Suunta sinne ja sitä ei löydy. Kierros ja kaarros ja sitten hokasin, että se on syvä suppa, eikä iso kumpare. Ja kello käy. Ei ollut vaikea paikka, määritteet ja rastipisteet oli selvät, mutta ei vaan osaa.
Majakivellä on pitkät pätkät juoksuhautoja. Onko nämä tehty samaan sotaan kuin Känkkärällä olevat juoksuhaudat? Nämä ovat enempi Ruotsin suuntaan, ja Kymijoen länsipuolella, eli joku tässä ei nyt täsmää. Haudat on louhittu umpinaiseen kallioon, eli tarvittava työmäärä on ollut melkoinen. Ilmeisesti dynamiitti on ollut siihen aikaan jo keksitty? Panostaminen on tarkkaa homma, jotta juoksuhauta tulee sen muotoiseksi kuin se on, eikä vain laakeaksi montuksi. Ottaen huomioon vielä sen, että panoksille tarvittavia reikiä ei ihan tuosta vaan saa aikaiseksi ilman konevoimaa. Sen verran asia on kiinnostanut, että olen perehtynyt siihen jo aiemmin. Lainasin kirjastosta panostajan oppikirjan. Yllättävän tarkkaa hommaa, eli "pamauttelu" ei suju läheskään niin helposti kuin se Myytinmurtajissa näyttää tapahtuvan.
Sitten kotiin huilimaan pariksi tunniksi ja uudestaan baanalle Yö-kuppiin. Tuttua maastoa, jossa on juostu, suunnistettu ja hiihdetty monet kerrat. Ykkönen ja kakkonen ok, mutta sitten alkoi tapahtua. Luin kolmoselle mennessä 6 rastin ympyrää ja olin jo melkein lähdössä sähkölinjalta männikköön kun huomasin, että pieleen menee. Paikko pohjoisen kautta kaartamalla ja lähestyminen 3:lle vastakkaisesta suunnasta. Matkaa tuli reippaasti lisää ja pari minuuttia meni harakoille.
Viimeinen eli seiska oli tuskaa. Kuten kuvasta näkyy yritin oikoa mäen yli.
Pienet polut hukkuivat näkyvistä ja rinnettä ei päässyt alas siitä kohtaa mistä oli tarkoitus. Kuvan mukaan tuossa näkyisi olevan jyrkänteiden välissä jyrkääntettömiä välejä (vai miten se pitää sanoa?). Yöllä näytti pohjattomalta hiidenkirnulta, eli oli pakko tehdä koukkaus. Mäen alle kun viimein pääsin, ei jyrkänne osunut silmiin. Kävin melkein kolmesti hakemassa vauhtia kuntopolulta, ennen kuin osui kohdalleen. Näin jopa miten Upi tuli rastilta pois päin, mutta en siitä huolimatta nähnyt sitä. Rasteille pitää saada kirkkaampia heijastimia! Yhteensä 8 minuuttia omaa kivaa B-radalla. Eli ilman sekoiluja olisin ollut täpärästi toinen. Ja jos tädillä olisi munat hän olisi setä. Eli selittelyt ei auta vaikka kuinka yrittäisi asioita väännellä ja käännellä.
Torstaina Niemenmaalla normaalit iltarastit eli ei pisteitä jaossa missään kupissa tai liigassa. Kulki varsin hyvin.
5-6-7-8-9 välit meni hyvin. Maalipaikalla minulla ei ollut mitään muistikuvaa siitä, että olisin ollut täällä aiemmin. Pois ajaessa huomasin, että minulla on ollut joskus auto tienvarsiparkissa nuolen osoittamassa paikassa. Eli olen kuin olenkin suunnistanut täällä aiemmin.
Ja vahvistukseksi vielä kaikille, jotka sitä eivät ole huomanneet tai eivät ole uskoneet näkemäänsä: Minä olen nyt parempi ihminen. Kyllä! Ajelen Mercedes-Benz merkkisellä autolla.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)